İki Arabalı Vapur Yapay Resif İçin Çanakkale Boğazı’nda Batırılacak

14 Mart 2011

Çanakkale Boğazı ile adalar hattında deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ A.Ş., emekliye ayrılan iki araba vapurunu yapay resif olarak kullanılmak üzere Çanakkale Boğazı’nda batırmayı planlıyor.

Özelleştirme kapsamında 2006 yılında Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nden devralınan ve 40’a ulaşan yaşları ile yarım asırdır deniz ulaşımına hizmet eden “Cemalettin Erem” ve “Eceabat” isimli araba vapurları, önümüzdeki gün ve aylarda GESTAŞ filosuna katılacak 4 yeni gemi ile birlikte uluslararası gemi sicilinden terkin edilerek, emekliye ayrılacak. İki geminin nasıl değerlendirileceği konusunda araştırmalar yapan GESTAŞ, gemilerin yapay resif olarak kullanılmak üzere Çanakkale Boğazı’nda batırılmasına karar verdi. Projeye göre emekliye ayrılan iki araba vapuru, Çanakkale Boğazı’nda belirlenecek iki ayrı noktada batırılacak. Gemiler yapay resif görevi görerek bulundukları bölgelerde deniz canlılarına barınak oluşturarak çoğalmalarını ve korunmalarını sağlayacak. Böylece profesyonel dalış turizmine hizmet edeceği gibi küçük ölçekli amatör balıkçılığın da desteklenmesi sağlanacak. Batırılan gemilerden çıkacak olan ana makine, jeneratör, seyir cihazları, pompalar gibi donanımlar ise GESTAŞ filosundaki diğer araba vapurlarında kullanılmak üzere değerlendirilecek ve ekonomiye geri kazanım sağlayacak. Gemiden çıkacak olan tüm atıklar, ilgili çevre mevzuatı kapsamında çevreyi kirletmeyecek şekilde bertaraf edilecek.

2001 yılından bu yana Türkiye’de yapay resiflerin planlanarak hayata geçirilmesinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın iznine tabi olduğunu belirten yetkililer, GESTAŞ, akademisyenler ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca oluşturulan master planlara destek olmak amacıyla Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi işbirliğiyle batırma yoluyla yapay resif projesinin oluşturulduğunu açıkladı. Bu kapsamda GESTAŞ tarafından ÇOMÜ işbirliğiyle Çanakkale’de bir proje tanıtım ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. 50 dolayındaki katılımcı arasında ÇOMÜ’den Su Ürünleri Fakültesi ve Tıp Fakültesi’ne bağlı akademisyenler, Tarım İl Müdürlüğü ve Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürlüğü’nden yetkililer, liman başkanı, balıkçılık kooperatifleri yönetici ve üyeleri, dalış okulları mensupları ile Marmara Kalkınma Ajansı görevlileri yer aldı. Sunumun ardından soru-cevap şeklinde devam eden toplantı, projenin hayata geçirilmesi konusunda tüm çevrelerin desteğini aldığını gözler önüne serdi.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir