İl Afet ve Acil Yardım Planı Tatbikatı Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

11 Nisan 2012

3 Mayıs 2012 tarihinde Afet ve Acil Yardım Planı Tatbikatı kapsamında yapılacak tatbikatta görev alacak kurum ve kuruluşların görevleri saha içindeki konumları ve afet senaryosuna ilişkin bilgilendirme toplantısı Vali Güngör Azim Tuna başkanlığında yapıldı.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda İl Afet Acil Yardım Planında görev verilen kurum ve kuruluş temsilcileriyle hizmet grup başkanlarının katıldığı toplantıda bir konuşma yapan Vali Güngör Azim Tuna şunları kaydetti:

“İlimiz deprem ve benzeri afet riskleri ile karşı karşıya bulunmaktadır. Ülkemizde bu tür risklere karşı önlem alınmakta, hazırlık çalışmaları yürütülmektedir. Kentimizde başta okullarımız, hastanelerimiz, kurum ve kuruluşlarımız olmak üzere tüm altyapının güçlendirilmesini hedefleyen çalışmalar devam etmektedir. Depremlere hazırlık konusu bu tür çalışmalarla sınırlı değildir. Öncelikle bireysel daha sonra toplumsal düzeyde depremlere hazırlıklı olabilmemiz için afetler konusunda bilgilenmeli, evimizde, mahallemizde ve çevremizde güvenli yaşam biçimine sahip olarak kendimizi geliştirmeli, eğitimler almalı ve en önemlisi de afetlerden önce neler yapabileceğimiz konusunda bilinçlenmeliyiz. İl Afet ve Acil Yardım Planımız Kasım ayında yapmış olduğumuz toplantıyla masaya yatırılmış güncelleme çalışmaları “Afet Acil Yardım Hizmet Grup başkanlıklarıyla ayrı ayrı toplantılar yapılmış masa başı beyin jimnastiği yapılarak eksiklikler tespit edilmiştir. Eksiklikler giderilmiş olup Şubat ayı itibari ile onaylanmıştır. Bu çerçevede İl Afet Acil Yardım Planında görevli olan kurum kuruluşlar ile Yerel Afet Gönüllüleri, Sivil Toplum Kuruluşlarının katılıyla 03 Mayıs 2012 Perşembe günü Afet ve Arama Kurtarma Tatbikatı yapılacaktır. Bugün bu konuyla ilgili ön görüşmeleri yapmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Az sonra Afet ve Acil Durum Müdürümüz tatbikat hakkında bilgi verecektir. Bunların dışında afetlerle ilgili şu çalışmaları da yapmış bulunuyoruz:

1- Yerel Afet Gönüllüleri Projesi. Projenin toplam maliyeti 108.000 TL olup, Güney Marmara Kalkınma Ajansı 2011 yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce hazırlanan Deprem Öncesi Hazırlık Amaçlı Çanakkale Yerel Afet Gönüllüleri oluşturma projesi 17 Şubat 2012 tarihinde sözleşmelerin imzalanması ile başlamıştır. 6 ay uygulama süresi bulunan ancak 6 ay sonrasında da devam edecek olan projemiz kentimizin 7 mahallesinde 15’şer kişilik ekiplerden oluşan toplam 105 Yerel Afet Gönüllüleri eğitmenlerimiz tarafından eğitilecek, eğitim alan bu gönüllüler İlimizde herhangi bir afet durumunda arama kurtarma çalışması yapabilmesi için kullanacağı ekipmanlar proje sayesinde tedarik edilmiş mahalle muhtarlıklarına yerleştirilecek deprem konteynerlerin de muhafaza edilecektir. Projeye dahil olan vatandaşlarımıza teşekkür ederim. Projenin başarılı olabilmesi için daha çok katılım gerekmektedir. Bu bakımdan daha çok vatandaşımızın gönüllü katılımını bekliyorum.

2- Uydu Telefonları. Başbakanlık Afet Acil Durum Yönetim Başkanlığı ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Valilik ve Kaymakamlıklarla kesintisiz haberleşme sağlanması amacıyla uydu telefonları tahsis edilmiştir.

3- Ortak Afet Frekansı Rölesi. İlimizde telsiz haberleşmesi bulunan kurum ve kuruluşlarla olası bir afet durumunda telsiz haberleşmesinin sağlanması için ortak afet frekansı rölesi bu ay içerisinde kurulması planlanmıştır. Rölenin çalışır duruma getirilmesine müteakip ortak afet frekansı yüklenen, kurumlar (Emniyet, Jandarma, Belediye, UEDAŞ, 112 Acil Çağrı, Orman İşletme, Sahil Güvenlik, Kıyı Emniyeti, Çanakkale Sahil Sağlık) arasında haberleşme sağlanacaktır. Bu proje yaklaşık 35.000 TL’ye mal olacaktır.

4- Alo (AFAD) 122 Acil Çağrı NumarasıBaşbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığınca Alo AFAD 122 acil çağrı numarası oluşturulmuştur. Bu kapsamda ilimizde Alo AFAD 122 acil çağrı numarası sistemi kurulmuş olup tüm illerde faaliyete geçirildikten sonra hizmete başlatılacağı Başkanlıkça halka duyurulacaktır. Projenin faaliyete geçirilmesi 8.000 TL’ye mal olmuştur.

5- Kentges Projesi. Bütünleşik “Kentsel Gelişim Stratejisi” ile “Eylem Planı 2010 ? 2023″ kapsamında ilimiz genelinde kurumlardan gelen sayısal verilerin değerlendirilerek bütünleşik tehlike ve risk haritaları çıkarılması çalışmaları Coğrafi Bilgi Sistemine aktarılmakta olup, ayrıca sistemin Kent Bilgi Sistemine entegre etme çalışmaları devam etmektedir.

Tatbikatın başarılı geçmesi için bütün kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütleri üzerine düşen görevleri yerine getireceğinden şüphem yoktur. Tatbikatın başarılı geçmesini temenni ediyorum.”

[Kaynak: canakkale.gov.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir