Japonların Güney Marmara’ya İlgisi Büyük

02 Ekim 2014

JATA Dünya Seyahat Fuarı’nda temaslarda bulunan Güney Marmara Kalkınma Ajansı heyeti, bölgeye Japonya’dan firmaların büyük ilgisi olduğunu ve bu ilginin önümüzdeki yıllarda mutlaka somut bir yatırıma dönüşeceği kaydediyor.

25-28 Eylül 2014 tarihleri arasında Tokyo’da düzenlenen ve Asya Pasifik Bölgesinin en önemli turizm fuarı olan JATA Dünya Seyahat Fuarı Organizatörlüğünü Japonya Seyahat Acenteleri Birliği’nin (Japan Association of Travel Agents’in) yaptığı fuar, 156 ülkeden 708 şirket, organizasyon, kurum ve kuruluşların katılımıyla Tokyo BigSight fuar alanında yapıldı.

Fuara Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Balıkesir ve Çanakkale Kültür ve Turizm İl Müdürlükleriyle birlikte katıldı. Ajans Japonya’da bir dizi temasta bulunarak Japonya ve Türkiye arasında iş ve yatırım geliştirmek için çeşitli kurumlara ziyaretlerde ve görüşmelerde bulundu. Japonya temaslarına GMKA Genel Sekreter Vekili Esra Kocabaş başta olmak üzere Hukuk Müşaviri Esra Karabuğa ve Destek Hizmetleri Birim Başkanı Serpil Yıldız katıldı. Ajans temaslarına Karesi Kaymakamı Ahmet Erdoğdu da eşlik etti.

“Japonya ve Türkiye arasında iyi ilişkiler var”
Ajansın Japonya temasları ilk olarak Türkiye Büyükelçiliği Ekonomi Başmüşavirliğinde başladı. Ekonomi Başmüşaviri Musa Demir, GMKA heyetine Japonya hakkında çeşitli bilgiler vererek “Japonlar ve Türklerin tarihsel süreçte, özellikle deprem ve doğal afetlerde yardımlaştığını ve iki halkın birbirine sempatiyle yaklaştığını ve olumlu izlenimlere sahip olduğunu” söyledi.

Demir, Japonlar ile iletişim kurarken önem verilmesi gereken konulardan bahsederek “Özellikle Japonlarla görüşme esnasında öne çıkan sektörler bazında değil, ürün bazında tanıtımın yapılması daha verimli olacaktır. Yatırım konusunda görüşürken yatırım yerleri ve lojistikle ilgili bilgilerin verilmesi önemli bir detay” dedi.

Turizm alanında ise Japonların kültür turizmine ilgi duyduklarını söyleyen Ekonomi Başmüşaviri Demir “Özellikle kültürel miraslarımızı öne çıkarmamız gerekiyor. Japonlara özel turizm alanları yaratmak gerekiyor. Japonlar kaplıca turizmi ve sağlık turizmi ile özel ilgili duyuyorlar” diye konuştu.

“Güney Marmara’daki gelişmeleri yakından takip ediyorlar”
Ajansın Japonya temasları sektörel temsilciler ve firmalarla görüşmelerle devam etti. Japonya’daki firmaların Balıkesir ve Çanakkale’deki gelişmeleri yakından takip ettikleri kaydediliyor.

Ajansın Japonya’da temaslarında Çelik sektöründe faaliyetlerine devam eden Japon Tokyo Rope Firması, Japan Stone, Japon Rüzgar Gücü Birliği ve Japon Rüzgâr Enerjisi Birliği ile bir dizi görüşme yapıldı. İstanbul’da bulundan ve geçtiğimiz günlerde güney Marmara’ya bir ziyaret düzenleyen JETRO’nun da destek verdiği görüşmelerde GMKA heyeti, Güney Marmara’nın potansiyelini ve avantajlarını anlatan bir sunum yaparak, görüşmelere katılanlara çeşitli bilgiler verdi.

Genel Sekreter Vekili Esra Kocabaş yaptığı sunumlarda Güney Marmara’nın yeri, yatırıma uygun yerleri, OSB’lerde yapılacak yatırımların avantajları, BALO Projesi, bölgedeki maden ve yenilenebilir enerji potansiyeli, Balıkesir Gökköy Lojistik Köy Projesi, bölgenin liman avantajları, yatırım destek ofislerinin faaliyetleri ve yatırım teşvik ile ilgili konular paylaşıldı. Özellikle Ajansın her türlü bürokratik işlemlerde firmalara yardımcı olduğu özellikle aktarılan konular arasındaydı.

[gmka.org.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir