Kaz Dağları’ndaki Bu Yara Kapanır Mı?

01 Ağustos 2019

Kaz Dağları’nda yapılan altın arama maden çalışmaları, Türkiye ve Çanakkale’nin gündeminden düşmüyor. Maden çalışmaları öncesinde alandaki ağaç kesim rakamı tartışma konusu olmuş, yaşam hakkını savunan insanlar alanda 195 bin ağaç kesildiğini belirtmiş, resmi rakamlara göre 14 bin civarında ağaç kesildiği iddia edilmişti. Fakat uydudan çekilen görüntüler, alandaki çoraklaşmanın büyüklüğüne adeta son noktayı koyuyor.

Kazdağları’nda yapılan altın arama maden çalışmaları sürüyor. Yaşam hakkını savunan insanlar tepki göstermek için bölgede “Su ve Vicdan” nöbeti başlattı, eyleme birçok ünlü sanatçıdan destek mesajı yağdı. Çanakkale’nin suyuna ve yaşamına sahip çıkmak için başlatılan nöbetin 5’nci gününde de, Çanakkaleli Belediye Başkanları destek verdi. Artarak büyüyen tepkiler sırasında, tartışma konularından bir tanesi de alanda ne kadar ağaç kesildiği. Google Earth’ın zaman dilimine göre bölgede değişimleri gösteren bu harita ise ormanlık bölgede açılan yarayı gözler önüne seriyor. Bir şehir plancısı tarafından çekilen ve maden alanı olduğu iddia edilen bu görüntülerde, 2017 yılında yemyeşil görünen bölge, 2019 yılında adeta çoraklaşıyor. Görüntülerde yeni yollar ve maden çalışma alanlarının oluşturulduğu ve yeşillik alanların neredeyse yok olduğu görülüyor. 2000’li yıllarda çekilen uydu görüntülerinde ise alanın orman büyüklüğü daha net anlaşılıyor.

Kaz Dağları'ndaki Bu Yara Kapanır Mı?

“BÖLGEDE ALTIN ARANMASI YENİ Mİ?”
Çanakkale eski DİSK-Genel İş Sendikası Çanakkale Şubesi Başkanı Erdinç Uslan da, Google Earth görüntülerini kullanarak maden alanındaki çalışmaları değerlendirdi. Çalışmaların çok eski yıllara ait olabileceğini söyleyen Uslan; “Kar yağdığı bir zamanda bölgenin uydu resmini kullanmış… Ortaya çıkan tablo bölgede daha önce de çalışma yapıldığını düşündürüyor… 3 ayrı noktada krater görünümlü oluşumlar var… Etraftaki ağaçlandırma sonradan yapılmışçasına düzenli. Kar yağmış halde çekilmiş resim sayesinde kar izlerinden anlaşılacağı üzere ağaçlandırma belirli bir düzen içerisinde yapılmış. Orada daha önce çalışılmış olma ihtimalini ilgili kurumların ve Bakanlığın açıklamasıyla öğrenebiliriz… Benim bir coğrafyacı olarak anladığım o ki Kanadalıların öncesi de var ve kirlenmemiz yeni değil” açıklamasında bulundu.

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir