Kazdağları Kadınları Dayanışma Pikniğinde Buluştu

16 Temmuz 2012

Çanakkale Çevre Platformu Etili Altına Hayır Komitesi tarafından Bardakçılar Kaplıcasında 15 Temmuz Pazar günü düzenlenen piknikte Kazdağları yöresi kadınları buluştular.

Orman işçiliğiyle geçimini sağlayan ve son bir yıldır altın ruhsat sahalarındaki ağaç kesim işlerini yapmayarak direnen Kızılelma halkı ile dayanışma amaçlı düzenlenen piknikte Bardakçılar Kaplıcası yakınında MTA tarafından bulunan ve altıncı şirket Alamosgold’ a satılan 96 debilik güçlü su kaynağının satışına da tepki gösterildi. Piknik katılımcısı yöre halkıyla yapılan sohbet toplantısında önümüzdeki süreçte altıncı şirketlere karşı yapılacak mücadele taktikleri konusunda görüş ve öneriler sunuldu. Piknik müzik dinletisiyle sona erdi. Önümüzdeki süreçteki mücadele konusunda sunulan görüş ve öneriler aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

1. Ruhsat alanlarındaki ağaç kesim işlerini yapmayarak direnen Kızılelma halkının direncini kırmak için altın şirketi tarafından çok yönlü kuşatma altında tutulduğu, bu amaçla Kızılelma halkının yakın zamanda ziyaretinin önemli olduğu vurgulandı. Aynı şekilde ruhsat alanlarındaki ağaç kesim işlerini yapmayarak direnen Karaköy halkının ziyareti ile altın işletmelerinin bulunduğu Söğütalan, Halilağa, Muratlar, Kuşçayırı, Şahinli, Etili köylerinin Çanakkale Belediyesi Başkan ve meclis üyeleriyle, milletvekilleriyle, kitle örgütü yöneticileriyle birlikte öncelikle ziyareti ve bu köylerde eylül ayından itibaren yöre halkıyla dayanışma amaçlı “Altına Hayır” Şenliklerinin Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Çevre Platformu, köyün muhtarlık ve kooperatifiyle birlikte organizasyonunun yapılarak hayata geçirilmesinin yöremizdeki altın karşıtı mücadeleyi güçlendireceği ifade edildi.

2. Altın işletmeciliğine karşı eylemler görüşüldü, meclise yürüyüş, altın şirketlerine yürüyüş, Çanakkale’ de eylem ve etkinlik düzenlenmesi, Çanakkale kordonunda görüntülü büyük ekran sunumlar yapılması, Çan Menderes parkında, Çan pazarı kurulduğu gün pazar kapısında görüntülü sunumlar, stantlar, kitlesel basın açıklamaları yapılması, meclisin tatilde olması itibarıyla yörede bulunan milletvekili ve politikacılara konunun her ortamda sorulması, kampanyalar düzenlenmesi, ulusal/yerel basının, NTV Yeşil Ekran, Doğada Tek Başına program yapımcılarının da katılacağı Bayramiç Ayazma’ da piknik gibi çeşitli eylem biçimleri önerildi. İlçelerde, Çanakkale’de mahallelerde ve tüm köylerde Altına Hayır Komitelerinin kurulmasının ve bu komiteler aracılığıyla altın karşıtı mücadele programının oluşturulmasının önemine vurgu yapıldı.

3. Altın şirketleri tarafından Bergama Ovacık altın işletmesine taşınan yöre halkının bugünlerde Uşak-Kışladağ altın işletmesine taşınmakta olduğu, Çanakkale Çevre Platformu, Çanakkale Belediyesi işbirliğiyle yakınımızdaki 80 yıl önce faaliyetine son veren ve 80 yıldır çevresine zehir saçan Balıkesir Balya kurşun işletmesine en yakın zamanda yöre halkı için ziyaretler düzenlenebileceği konuşuldu.

4. Muratlar Köyü halkının, muhtar ve azalar ile beraber, Ocak 2012 ayında yapılan Çed Halkı Bilgilendirme toplantısı sonrasında aldığı kararların çok önemli ve öğretici olduğuna vurgu yapıldı. Muratlar halkının aldığı kararlar şöyleydi: 1- Altın şiketi ile tüm ilişkiler kesilecek, 2- Hiç bir köylü altıncı şirkette çalışmayacak, çalışan olursa köy tarafından dışlanacak, 3- Altın şirketine ait araçlar köy hudutuna sokulmayacak, 4- Altın şirketinin halk ile ilişkiler müdürleri köye sokulmayacak, 5- Şirket dışarıdan işçi getirecek olursa tepki gösterilecek.

5. On bin yıllık bir tarih üzerinde altın sondajlarının yapıldığı, termik santrallerin kurulduğu, henüz yüzey araştırmaları bile tamamlanmadığı için neyi kaybettiğimizi bilemeyeceğimizi konunun uzmanlarının belirttiği aktarıldı. Gergis antik kenti üzerinde altın sondajlarının yapıldığı, Parion antik kenti sınırları üzerinde içdaş termik santralının kurulduğu, Alarko’un Priapos antik kenti üzerinde termik santral kurmak için Çed Olumlu Belgesini aldığı bilgisi verildi. Çanakkale Belediyesi’nin kardeş kentleri arasında Parion, Priapos ve Gergis antik kentlerini de görmek istediğimiz, altın karşıtı direnişlerini sürdüren Kızılelma, Karaköy, Muratlar köylerini de belediyenin kardeş köyleri arasında olması gerektiği dile getirildi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir