Kazdağlarında Ağaçları Kestirmeyen Çevrecilere 10’ar Ay Hapis

04 Mart 2014

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi’ne bağlı Kurşunlu Köyü’nde feldspat madeni çalışmalarına engel oldukları öne sürülen çevreciler hakkında 10’ar ay hapis cezası kararı alındı. Kurşunlu Köyü’nde gerçekleştirdiği açlık grevi ile Türkiye gündeminde büyük yankı uyandıran Bülent Özüren ve diğer 2 çevrecinin bu cezası daha sonra para cezasına çevrilerek, davada hükmün açıklanması ertelendi. Çevreciler, Kurşunlu Köyü’nde geniş katılımlı bir toplantı düzenlemeye hazırlanıyor.

2014 yılı Ocak ayında Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Kurşunlu Köyü’ndeki feldspat madenine yol açmak için yapılan ağaç kesimini durdurdukları gerekçesiyle, aralarında 22 günlük açlık grevi yapan 58 yaşındaki Bülent Özüren’in de bulunduğu 4 kişi hakkında, 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Davanın ikinci duruşması ise bugün görüldü. Kurşunlu Köyü’nde 22 gün açlık grevi yapan 58 yaşındaki Bülent Özüren’in de aralarında bulunduğu 4 çevreciden 3’ü hakkında 10’ar ay hapis cezası verildi. Mahkeme, ifadelerin alınmasının ardından sanıklar Bülent Özüren, Ayşe Nihan Kuzucu ve Kağan Baraş’ı 10’ar ay hapis cezasına çarptırırken, muhtar Muharrem Gürel’in beraatine karar verdi. Mahkeme sanıklara verilen hapis cezalarını altı bin lira paraya çevirip, kararın hükmünün açıklanmasını erteledi. Bülent Özüren’in temyiz yolu da kapatıldı.

“Orman Sevgisi Olan Herkesi Kurşunlu’ya Çağırıyoruz”
Duruşma sonrasında açıklama yapan Bülent Özüren, alınan kararlara şaşırdıklarını söyleyerek; “İnanılmaz şekilde herkes şaşırdı. Çünkü biz yüzde yüz aklanacağımızı düşünüyorduk. Bu karar ile aslında Kazdağları’nda ki köylülere ültimatom vermiş oldular. Eğer böyle yaparsanız, size ne yaparız görün dediler. Fakat biz geri adım atmayacağız, önümüzde ki pazar günü Kurşunlu Köyü’nde büyük bir toplantı gerçekleştireceğiz. Çevre ve orman sevgisi olan, bu davada bizi destekleyen herkesi Kurşunlu Köyü’ne çağırıyoruz. Bir daha olsa yeniden aynı şeyleri yapacağımızı göstereceğiz. En iyi direniş birlikte olmaktır” dedi.

İddianamede Çevrecilerin “Çalışma Hürriyetini İhlal Ettikleri” Vurgulanmıştı
23 Ekim 2013 tarihinde gerçekleştiği iddia edilen olay sonrasında Bayramiç Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın, Savcı Ökkeç Alpaslan Karcı imzalı iddianamesinde şu ifadelere yer verilmişti:

“Müşteki U. E.P.’nun Zafer Madencilik Nakliyat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Çanakkale bölge müdürü olarak görev yaptığı, olay tarihinde mezkur şirketin Kurşunlu köyü Kilik mevkiinde maden ocağı açılması amacıyla Orman İşletme Müdürlüğünün belirlediği sahada damgalı ağaç kesimi ve yol açılması çalışmaları yaptığı, bu esnada ormanlık alan içerisinden çalışma yapılan sahaya gelen şüpheliler Behçet Bülent Özüren, Muharrem Gürel, Kağan Baraş ve Ayşe Nihan Kuzucuların “kesimi durdurun” diye bağırdıkları, çalışan işçilerin kesim motorlarını durdurduğu, müşteki U. E.P.’nun şüphelilere “burası kesim sahası burada bulunmanız tehlikeli ve yasaktır” dediği, şüphelilerinde “biz burada maden istemiyoruz. Kesimi durduracaksınız. Sizi medyaya afişe edeceğiz. İstanbul’dan beşyüz kişi geliyor” diyerek, çalışmaları engelleme mahiyetli tehditte bulundukları, şüpheli Muharrem Gürel’in de “köy içerisinden geçemezsin.. kendine başka yol bul. Bu alanda kesim yaptırmayacağım” dediği, şüpheli Behçet Bülent Özüren’inde aracını maden sahasına gelen yola dik bir şekilde koyarak geçişleri engellediği, mezkur şirketin söz konusu çalışma yapılan maden sahası için Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nden IV. Grup İşletme İzin Belgesi olduğu, Çanakkale Çevre Şehircilik Müdürlüğü’nden 2013/6 karar nolu ÇED Belgesini aldığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığından 26/09/2014 tarihli Maden İzin Oluruna sahip olduğu, şüphelilerin böylece fikir ve irade birliği içerisinde birden fazla kişiyle iş ve çalışma hürriyetini ihlal ettikleri anlaşılmakla; Şüphelilerin yargılamalarım mahkemenizde yapılarak eylemlerine uyan yukarıda yazılı sevk maddeleri uyarınca cezalandırılmalarına, Şüpheliler hakkında TCK’nun 53. maddesi uyarınca güvenlik tedbirlerine karar verilmesi kamu adına iddia ve talep olunur.”

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir