Kent Müzesi’nde “Toptan Balıkçılık” Konuşuldu

22 Eylül 2011

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 21 Eylül 2011 Çarşamba günü “Bir Toptancının Gözünden Toptan Balıkçılık” konuşuldu.

17. süreli sergi olan “Kentte Balıkçılar”a paralel gerçekleştirilen Çarşamba etkinliklerinin bu haftaki konuğu Çanakkale toptan balıkçılığın en önemli isimlerinden, Çanakkale Su Ürünleri Birliği Başkanı Sayın Hasan Uysal oldu.

1974 yılından beri balıkçılık yapan Hasan Bey balıkçılığın dünü, bugünü ve balıkçılık sorunları üzerine bir sohbet gerçekleştirdi. 1974 yılında gerçekleşen zengin Lüfer avcılığı sonucu kent balıkçılarının hafızalarına “74 lüferciği” olarak yer eden Lüfer akınından, bu gün av yapamayan balıkçıların sorunlarına kadar pek çok konunun ve anıların paylaşıldığı akşamda Sayın Uysal, Çanakkale halkının geçmişte balıkla en büyük buluşma noktasının sahilde yer alan balık halinde sabahları gerçekleşen kantoları ( Balığın açık artırma ile toptancılardan parkendecilere satışı) seyretmek olduğunu bildirdi. Yeni halin denizle olan ilişkisinin kesilmesi nedeniyle o günlere özlem duyduğunu dile getirdi. Kentte ve ülkede balıkların azalması konusundaki düşüncelerini de paylaşan Sayın Uysal balıkçılık politikasının oluşturulmasının gerekliliğinin üzerinde durdu. Çanakkale’de balık avcılığının zengin olduğunu, tutulan balığın kente girmeden diğer kentlere dağıtıldığını belirten Hasan Bey, geçmişte önce balığın Çanakkale’de yendiğini, balıkçılık tüketiminde o yılarda önceliğn kentte verilerek bir nevi “milliyetçilik” yapıldığını, şimdilerde ise ekonomik nedenlerin baskın gelerek balığın kent dışına pazarlandığına vurgu yaptı. Boğazın kenarında yer alan kentin birçok değerinin yanı sıra balıkçılıkta da “Marka Kent” olmasının gerekliliği üzerinde durulan sohbette, balıkların azalmasından yakınıldığı şu günlerde denizlerdeki yaşam zincirinin balıkçılar tarafından bozulduğunun, küresel ısınma gibi nedenlerden dolayı balık sezonunun geç başladığının altı çizildi. Hasan Uysal sohbetini sona erdirirken “Beğenmediğimiz her şeyi denize atıyoruz ama deniz kendini ne kadar temizleyebilir?” diyerek deniz kirliliğine dair isyanını dile getirdi.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivinin 28 Eylül 2011 Çarşamba saat 18.00’da konuğu “Olta Balıkçılığı ve Kaçan Balık Büyük Olur” sohbet konusu ile Sayın Gülcan Çubukluoğlu olacak.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir