“Kentte Yakın Tarihli Yazın Ürünleri” Sergisinin Son Çarşamba Etkinliği Gerçekleştirildi

28 Haziran 2012

27 Haziran 2012 Çarşamba günü Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde “Kentte Yakın Tarihli Yazın Ürünleri” sergisinin son Çarşamba etkinliği gerçekleştirildi.

“Çanakkale’de İnceleme ve Araştırma Üzerine Kitap Yazanlarla Sohbet” başlığında gerçekleşen etkinlikte araştırma ve inceleme üzerine kitap yazanlar araştırma konularına ve yöntemlerine dair bilgiler verdiler. Sohbete katılan konuklardan Gelibolu Yarımadası savaş alanları ve 1915 Çanakkale savaşlarına duyduğu ilginin gelişim sürecini paylaşan konuğumuz ilgisinin ilk yıllarda alan ile ilgili doküman eksikliği ve bu eksikliğin alan üzerine kulaktan dolma bilgiler üzerinden anlatımların olmasının karşılığında yazılı kaynaklara ulaşma çabası ile başladığını dile getirdi. Buna bağlı olarak yaşadığı güçlüklerin yanı sıra ulaştığı yazılı dokümanlar arasında da çelişkiler görmesi ile de daha fazla kaynağa ulaşmak için çaba harcadığı arşivler dışında, olayın kahramanlarının yakınlarına ulaşarak da bilgileri teyit etmeye çalıştığını ifade etti. Bu arada çalışmalarının kurumsal ve akademik bir yapı üzerinden olmaması kişisel gayretler ile olmasının da getirdiği bilgi ve belgeye ulaşmak konusunda yaşadığı sıkıntılara değindi. Özellikle akademik alanda alana duyulan ilginin artması ile kaynakların çoğalmasına rağmen hala kişisel gayretlerin önde olduğunu ifade etti.

Akademik alandaki araştırma ve incelemeler üzerinden devam eden sohbette ise özellikle alan taramasına yönelik yöntemler paylaşılırken sonuçlara dair dönüşlerde ise özellikle kent üzerine yapılan çalışmalarda yeterli dönüşün sağlanmadığı konusuna değinildi. Bu durumunda, kentin, ülkenin diğer kentlerine rağmen sivil toplum geleneği ve örgütlenmesinin güçlü ve yoğun olmasına rağmen geri dönüşün olmamasının da ayrıca değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Kent üzerine yazınlarda ise yazının kentin güncel ihtiyaçlarına bağlı oluştuğu var olan bilginin kişisel deneyimler üzerinden yazıya yansıdığı, bu yazınlara daha sonraki dönemlerde yeniden bakıldığında bazen geçen süreçte aynı döneme dair olan var olan bilgilere ulaşıldığında yapılan tespitlerde ortaya çıkan eksiklerin görüldüğüne değinildi.

Araştırma ve inceleme üzerine yazı yazanların tespit ve tecrübelerinin ardından sohbete katılan konuklar, bilgilerin açığa çıkması sürecinde ve ardından sivil toplum, akademi ve gönüllerin üretilen bilgiye ulaşmanın yeni yöntemlerinin oluşması ve birlikte iş üretme süreçlerine zemin hazırlayacak platformlar oluşması konusu gündeme geldi. Buna rağmen üretilen her ürünün geleceğe bir belge bıraktığı kent hafızası denen şeyinde bu şekilde geliştiği değerlendirmesi ile üretim yapan arkadaşların üretmeye devam etmelerinin önemi vurgulandı. Söyleşinin sonuna gelindiğinde bu konuda Kent Müzesi’nin önemli bir yerde olduğu bu sergi boyunca Facebook üzerinden yaptığı paylaşımlarla araladığı yazın ürünleri kapısının oluşturulacak platform için kolaylaştırıcı olabileceği ifade edildi. Serginin son toplantısı olması nedeniyle sergi sürecinin değerlendirilmesinin de yapıldığı akşamda, Müze’nin sosyal medyanın araçlarını kullanarak yaptığı paylaşımlarının sürekliliğinin sağlanmasının ve daha geniş içerikler ile paylaşılmasını gerekli olduğu, bu konunun uygulamasına yönelik yöntemler üzerine de çalışmalar yapılması gerekliliği ifade edildi. Sohbet sonunda serginin bitiminin ardından yayınların Kent Müzesi’nin kütüphanesinde yerini alacağı ve yararlanmak isteyen araştırmacıların kullanımına sunulacağı belirtildi.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nin 4 Temmuz 2012 Çarşamba saat 18.00’da konuğu “Karşı Yaka ile Deniz Ulaşımı Üzerine Anılar” sohbet konusu ile Sayın Tuğrul Aksoy olacak.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir