KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Çanakkale’deydi

17 Ekim 2011

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ndeki bir etkinliğe katılacak olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Çanakkale’ye geldi.

Anadolu Jet’e ait tarifeli uçakla saat 00.50’de Ankara’dan Çanakkale’ye gelen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, karşılama töreninin ardından kalacağı Kolin Hotel’e gitti. Geceyi Çanakkale’de Kolin Hotel’de geçirecek olan Eroğlu, 17 Ekim Pazartesi sabahı 09.30’da valiliği, 10.30’da Boğaz ve Garnizon Komutanlığı’nı, saat 11.15’de de belediye başkanlığını ziyaret edecek. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner’in onuruna vereceği öğle yemeğine katılacak olan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, saat 14.30’da da üniversitede gerçekleştirilecek olan “Dünden Bugüne Kıbrıs Müzakereleri” konulu konuşmasını yapacak. Ardından da Eroğlu’na ÇOMÜ tarafından verilen “Uluslararası İlişkiler Fahri Doktora Ünvanı” takdim edilecek. Geceyi Çanakkale’de geçirecek olan Derviş Eroğlu, 18 Ekim Salı sabahı 07.00’de Anadolu Jet’e ait tarifeli uçakla Ankara’ya gidecek.

KKTC CUMHURBAŞKANI EROĞLU’NDAN “2 MİLYON TL” AÇIKLAMASI
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, banka hesaplarındaki 2 milyon TL ile ilgili olarak, “Ben 1963 yılından bu yana doktor olarak, 1976 yılından bu yana da siyasetçi olarak KKTC’de çalışıyorum. Dolayısı ile 48 yıllık çalışma hayatı olan, 20 yıl klinik çalıştıran, 19 sene başbakanlık yapmış bir kişinin 2 milyon Türk lirasının olması herhalde doğaldır” dedi.

Onsekiz Mart Üniversitesi’ndeki bir etkinliğe katılmak üzere Çanakkale’ye gelen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, sabah ilk olarak Valiliği ziyaret etti. Valilik girişinde merasimle karşılanan Derviş Eroğlu, protokol arasında yer alan Kıbrıs gazileri ile de bir süre sohbet etti. Ardından vilayete geçen Eroğlu, burada Kıbrıs’ta yaşanan son durumu değerlendirerek, “Bugün barış harekatının ortaya çıkardığı bir coğrafya üzerinde bir devlet kurmuş durumdayız. Devlet kurmuş olmamıza rağmen tabii ki halen müzakere masasından da kalkamıyoruz. Bu ayın sonunda New York’ta iki ayrı toplantımız olacak. Belki bu son olur diye düşünüyoruz. Çözebilir miyiz, çözemez miyiz bu sadece bize bağlı bir olay değil. Karşı tarafın da aynı niyeti beslemesi gerekir. Bugüne kadar anlaşma için çok fazla aşikar olduklarını görmediğimi söyleyebilirim. Neticede mücadelemize müzakere masasında devam ediyoruz” dedi.

“BİZİM O TOPRAKLARDA HAKKIMIZ OLDUĞU GİBİ DENİZALTI ZENGİNLİKLERDE DE HAKKIMIZ VAR”
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin Akdeniz’de petrol arama çalışmalarına ilişkin sorulara ise şu cevabı verdi:

“Biz müzakere masasında Sayın Hristofyas’a ‘Görüşmeler devam ederken sizin doğalgaz aramaya başlamanız müzakereleri menfi yönde etkiler. Bunu erteleyin. Eğer ertelemezseniz bizim de atacağımız adımlar olacak’ dedik. Bizim bu sözlerimizi tehdit olarak aldı kendisi. İnadından da vazgeçmedi. Araştırmalar şu anda devam ediyor. Şu ana kadar gazı bulamadılar. Ancak bulacakları umudunu taşıyorlar. Tabii ki bizde Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile yani anavatanımızla gerekli çalışmaları yaptık. Önce Dışişleri Bakanlığı’nda toplantılar yaptık. Daha sonra da New York’ta Sayın Başbakanla imzaladığımız Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması ve ertesi günde hükümetimizin almış olduğu bir kararla Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı’na sismik araştırma yetkisi verdik. Bir taraftan Rumlar’ın çalışması devam ediyor, bir taraftan da bizim KKTC adına araştırma yetkisi verdiğimiz Piri Reis gemisi sismik araştırmaları sürdürüyor. Bizim o topraklarda hakkımız olduğu gibi deniz altı zenginliklerde de hakkımız var. Onlar aramaya devam ettiği gibi bizde aramaya devam edeceğiz.”

“48 YILLIK ÇALIŞMA HAYATI OLAN BİR KİŞİNİN 2 MİLYON TÜRK LİRASININ OLMASI HERHALDE DOĞALDIR”
Basın mensuplarının KKTC’deki bankalarda 2 milyon TL’si olduğu haberlerine ilişkin soruları üzerine bu konuda ilk kez Çanakkale’de açıklama yapan Eroğlu, “Ben 1963 yılından bu yana doktor olarak, 1976 yılından bu yana da siyasetçi olarak KKTC’de çalışıyorum. Dolayısı ile 48 yıllık çalışma hayatı olan, 20 yıl klinik çalıştıran, 19 sene başbakanlık yapmış bir kişinin 2 milyon Türk lirasının olması herhalde doğaldır. Bizde geleceğimizi düşünerek tasarruf yapmak zorundaydık. Benim 4 çocuğum, 5 de torunum var. Diyeceksiniz ki, ‘Onları da eşleri düşünsün’. Ama neticede biz babayız, anneyiz. Çocuklarımızın geleceğini de düşünerek, bizim de yaşlılığımızı düşünerek bir tasarruf yapmamız hakkımızdır herhalde. Bu kadar yıllık mütehassıs bir hekim, başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak herhalde gün işleyip, gün yiyecek pozisyonda olamazdık. Dolayısı ile 2 milyon, 3 milyon Türk lirası olsa ne yazar diyeceksiniz. Siyasette bu sözler oluyor. Biz bunlara alıştık. Çünkü ben 35 senedir siyasetin içerisindeyim. Bu gibi sözlere ve söylentilere alıştım” diye konuştu.

Konuşmanın ardından Vali Tuna ve Cumhurbaşkanı Eroğlu günün anısına birbirlerine çeşitli hediyeler verdi. Cumhurbaşkanı Eroğlu, daha sonra Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı makamında ziyaret etti. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner’in onuruna vereceği öğle yemeğine katılacak olan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, saat 14.30’da da üniversitede gerçekleştirilecek olan “Dünden Bugüne Kıbrıs Müzakereleri” konulu konuşmasını yapacak. Ardından da Eroğlu’na ÇOMÜ tarafından verilen “Uluslararası İlişkiler Fahri Doktora Ünvanı” takdim edilecek. Geceyi Çanakkale’de geçirecek olan Derviş Eroğlu, 18 Ekim Salı sabahı saat 07.00’de Anadolu Jet’in tarifeli uçağıyla Ankara’ya gidecek.

KKTC CUMHURBAŞKANI EROĞLU’NA ULUSLARARASI İLİŞKİLER FAHRİ DOKTORA ÜNVANI
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tarafından “Uluslararası İlişkiler Fahri Doktora Ünvanı” verildi.

ÇOMÜ Terzioğlu Yerleşkesi Manfred Osman Korfmann Troia Kültür Merkezi’nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende konuşan Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun uluslararası ilişkiler alanındaki katkılarının önemine değinerek, verdikleri bu fahri doktora ünvanı ile kendisini onurlandırdıklarını söyledi. Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna da yaptığı konuşmada, KKTC ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin önemine değindi.

Yapılan konuşmaların ardından fahri doktora ünvanının takdimine geçildi. Vali Tuna ve Rektör Laçiner’in Derviş Eroğlu’na cüppe giydirmesinin ardından Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, fahri doktora belgesini kendisine takdim etti. Kendisine verilen fahri doktora ünvanı karşısında çok heyecanlığını belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Üniversiteden mezun olurken bu kadar heyecanlanmamıştım. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne bu sebeple çok teşekkür ediyorum” dedi.
Tören sonrası Eroğlu, “Dünden Bugüne Kıbrıs Müzakereleri” konulu konuşmasını yaptı.

EROĞLU: “RUMLAR ŞUNU İYİ BİLSİN Kİ KKTC ALTERNATİFSİZ VE AÇIKTA DEĞİLDİR”
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum kesimi ile devam eden müzakerelere ilişkin, “Rum kesimi bizi hep alternatifsiz sanıyor. Rumlar şunu iyi bilsin ki KKTC alternatifsiz ve açıkta da değildir. Anavatanımız Türkiye her zaman yanı başımızdadır. Şu anda da çatısı altında yaşadığımız ay yıldızlı iki al bayrağın dalgalandığı bir devletimiz var” dedi.

ÇOMÜ Terzioğlu Yerleşkesi Manfred Osman Korfmann Troia Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından “Uluslararası İlişkiler Fahri Doktora Ünvanı” verilen Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Dünden Bugüne Kıbrıs Müzakereleri” konulu bir konuşma yaptı. Eroğlu, Rum kesiminin değişik yollara başvurarak sürekli anlaşma masasından kaçtığını belirterek, “Rumlar hep çözümsüzlük peşindeler. Bu yıllardır da böyle devam ediyor. Bizler çözüm için masaya oturmamıza rağmen onlar her zaman bir yolunu bulup oyalama taktiği uyguluyorlar. Rum kesimi bizi hep alternatifsiz sanıyor. Tek başımıza bir şey yapamayacağımızı ve kendilerinin dediklerini yapmadan bu anlaşmanın olmayacağını sanıyorlar. Rumlar şunu iyi bilsin ki, KKTC alternatifsiz ve açıkta da değildir. Anavatanımız Türkiye her zaman yanı başımızdadır. Şu anda da çatısı altında yaşadığımız ay yıldızlı iki al bayrağın dalgalandığı bir devletimiz var. Bu böyle de devam edecek. Bizler alternatifsiz değiliz” dedi.

Konuşmasında yıllar geçmesine rağmen Kıbrıs’ta bir türlü anlaşma zemini sağlanamamasına değinen Eroğlu, “Ben kendi zamanımda bu anlaşmanın olmasını bekliyordum. İnşallah çocuklarım bunu görür dedim. Onların zamanında da bu sağlanamadı. Şimdi torunlarım da oldu. İnşallah onların zamanında bu anlaşma olur da, adada sorun kalmaz” şeklinde konuştu.
Eroğlu, başından beri Avrupa Birliği ülkelerini uyarmaya çalıştığını ifade ederek, “Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile konuşmalarımda, Rumların zamana oynadığını söyledim. Mart ayına kadar Kıbrıs sorununu çözemezsek, güney kesimde milletvekili seçimleri başlar ve bu yılı kaybedebiliriz. Bu yılın sonuna kadar zaman koyduk. Anlaşma olmazsa gelecek senenin ikinci yarısında dönem başkanı olacak. Böylece dondurulacak. Bu da 2013’e geçeceğiz demektir. 2013 Şubat ayında Rum kesiminde cumhurbaşkanı seçimi var. Bunun ardından da 6 aylık süre istenecek. Rum kesiminin taktiği bu. Çünkü Rumların tuzu kuru. Bu zamana kadar biz meydan okuyanları çok gördük. Burunlarının sürtüldüğünü ve başkasına güvenerek yola çıkanların altından o destek gittikten sonra kıç üzere yere oturduklarını da gördük. Bu unutulmasın” dedi.

Geceyi Çanakkale’de geçirecek olan Derviş Eroğlu, yarın sabah saat 07.00’de Anadolu Jet’e ait tarifeli uçakla Ankara’ya gidecek.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir