“Kök Hücre Birçok Hastalığa Çare Olabilir”

07 Aralık 2013

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Yüksekokulu, Tıp Fakültesi ve Onkim Kök Hücre Teknolojileri işbirliğiyle Prof. Dr. Oktay Kadayıfçı tarafından sunulan “21. Yüzyılda Tıpta Kök Hücrenin Yeri” konulu konferans Süleyman Demirel Konferans Salonunda gerçekleşti.

Konferansa, Belediye Başkan Vekili Celal Karakaş, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eyüp Özdemir, Salık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Binnur Meriçli Yapıcı, çok sayıda mülki amir ve sağlık çalışanı katıldı.

Açılış konuşmalarını sırasıyla Sağlık Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Binnur Meriçli Yapıcı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eyüp Özdemir gerçekleştirdiler.

Doç. Dr. Binnur Meriçli Yapıcı, öncelikle hemşirelik ve ebelik kavramları üzerinde durarak, hemşireliğin ve ebeliğin toplumun refahına katkıda bulunan önemli meslek gruplarından olduğunu vurguladı. Hemşirelikte modern eğitim hakkında bilgi veren Doç. Dr. Meriçli Yapıcı, hemşirelerin değişim ve dönüşüme ayak uydurması gerektiğine vurgu yaparak bunun ise güçlü bir hemşirelik eğitiminden geçtiğini ifade etti.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eyüp Özdemir ise kök hücre yapısının 2011 yılında yapılan bir çalışmada yılın en iyi 50 araştırma içerisinde yer aldığını, konunun günümüz dünyasında ve gelecek için çok büyük önem taşıdığını ifade ederek ÇOMÜ’deki çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Açılış konuşmalarının ardından Türkiye’de kök hücre çalışmalarının öncüsü Prof. Dr. Oktay Kadayıfçı, “21. Yüzyılda Tıpta Kök Hücrenin Yeri” konulu bir konferans verdi. Prof. Dr. Oktay Kadayıfçı, nano teknoloji, kök hücre ve gen çalışmalarının 21. yy.’ın önemli konuları olduğunun altını çizerek, teknolojideki ve bilimdeki gelişmenin çok hızlı olduğunu belirtti. Kök hücrelerin hayatımızı tehdit eden pek çok hastalığın tedavisinde kullanıldığını vurgulayan Prof. Dr. Kadayıfçı, en çok kök hücrenin kemik iliğinde olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Kadayıfçı kordon kanından elde edilen kanın farklı olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “Kordon kanından elde edilen kök hücre ile diğer erişkinlerden alınan kök hücreler arasında farklar var. Kordon kanından elde edilen kök hücre basit ve ağrısız bir şekilde elde edilebiliyor. Kişiye zarar vermiyor. Biyolojik olarak genç olması önemli. Çevresel faktörlerden etkilenmediği için dezenformasyona uğramamış olması da çok önemli. Tüm bu faktörlerden dolayı kök hücreyi kordon kanından elde etmek de fayda var.”

80 HASTALIKTA KÖK HÜCRE TEDAVİSİ ARAŞTIRILIYOR
Çok yakın bir tarihe kadar “2015-2016” kök hücre tedavisinin otizm, tip 1 diyabet, işitme kaybı olan çocukların tedavisinde kullanılacağını vurgulayan Kadayıfçı, 80 hastalıkta kök hücre tedavisinin araştırıldığını şeker, kalp rahatsızlıkları, Parkinson, Alzheimer gibi hastalıklılarının tedavisinde de kullanılacağının altını çizdi.

Konferans soru ve cevapların ardından sonra erdi.

[Eylem Tuna / comu.edu.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir