Kuşçayır Köyü’nde Maden Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

06 Mart 2011

Kazdağları’nda sürdürülen altın madeni çıkarma çalışmaları konusunda Bayramiç ilçesine bağlı Kuşçayır köyünde halkı bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıya katılan Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant, “Bizim madenlerimiz şeftali, elma, Ezine peyniri ve kirazımızdır. Birlikte hareket etmezsek bunlar da elimizden gidecek” dedi. Sondaj çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu, sıranın çıkarma aşamasına geldiğini ifade eden Nalbant, “Yakın bir sürede bu konuda bilgilendirme toplantısı yapılacak. Bu toplantıda sesimizi duyurmamız lazım. Bugüne kadar yapılan çalışmalar çok önemli değil ama bundan sonraki süreç de çok önemli. Eğer bu çalışmaları engellemek istiyorsak beraber hareket etmeliyiz. Dünyanın en temiz ve en çok oksijen üreten dağı Kazdağları. eskiden dünyanın en fazla oksijen üreten dağı Alp Dağlarıydı. Şimdi bu bölgedeki kirli sanayi Alp Dağlarının oksijenini kirletti. Kazdağları dünyanın en çok ve en temiz oksijeni üreten dağı” dedi.

Nalbant, bu bölgenin altın madenine ihtiyaçları olmadığını belirterek, “Altın madencilerinin on yıl süreyle elde ettikleri altından devlete verecekleri miktarı biz bir yılda tarım, hayvancılık ve meyvecilikten elde ederek ülke ekonomisine katıyoruz. Bu veriler üniversitede hazırlanmış veriler. Bunun içinde turizm ve diğer girdiler yok. Bu işletme en fazla 10 yıl sonra terk edilecek. Bizler bunun zararını belki 100 yıl çekeceğiz. Siyanürle altın işletmesi istemiyoruz” diye konuştu.

Bayramiç Belediye Başkanı İsmail Sakin Tunçer ise Bayramiç’in çok önemli bir meyve, sebze ve hayvancılık bölgesi olduğunu bu bölgede çıkarılacak altının ülke ekonomisine hiçbir ekonomik katkı sağlamayacağını dile getirerek, “Bayramiç Türkiye elma üretiminin yüzde 5’ine sahip. Bayramiç’ten İran’a elma ihracatı yapılıyor. Ezine peynirinin kalitesi bölgenin eko sisteminden oluşuyor. Bayramiç gelecekte tarım, hayvancık ve meyvecilikte çok önemli bir bölge olacak. Bu değerlerimizi ve dünyanın en büyük ve en temiz oksijenini üreten Kazdağları’nın yok edilmesine izin vermeyelim. Bölgemiz kirletilirse bizimde yaşam hakkımız yok olur. Bizlere atalarımızdan emanet olan Kazdağları’nı bizlerde bizden sonra gelecek olan nesillere temiz olarak bırakmak zorundayız” dedi.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da bölgede yapılacak maden arama çalışmalarına tepki göstererek, “Bölgenin kirletilmesi Çanakkale halkının, Bayramiç halkının, Lapseki halkının, Küçükkuyu halkının, Çan halkının geleceğini yakından ilgilendiriyor. Bu bölgede çıkarılacak altın bölge halkına sağlıksız bir yaşam alanına sebep olacak. Ekonomik olarak ise fakirlik getirecek. Biz gecenin bu saatinde buraya gelmişsek, bu hepimizi ilgilendiren bir tehlikeli durum olduğu için buradayız. Bu sadece Kuşçayır köyünün sorunu değil. Hepimizin sorunu. Çünkü buralar altın uğruna kirletilirse, Çanakkale domatesi, suyu, havası kirlenir, Bayramiç’in elması, kirazı, nektarini, Lapseki’nin şeftalisi, kirazı kirlenir. Ezine’nin peyniri kirlenir. Altın uğruna eko sistem, doğa tahrip edilecek. Bu dağlar dünyanın kuruluşundan buyana varlığını sürdürmekte” dedi. Bir vatandaşın ” Peki bize bunca zararı varsa niye buna müsaade ediliyor? Niye devletimiz bunlara izin veriyor? sorusuna ise Gökhan” Bu soruyu bana sormayın, Onu izin verenlere sorun” diye cevap verdi. Köylü ise “Onlar bizim köyümüze hiç gelmiyorlar” diye cevap verdi.

Köy Muhtarı Mahir Şen ise kendilerinin altın madeni ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıklarını, bu nedenle de ne yapacaklarını nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini bilmediklerini dile getirerek, “Bizim doğamızı, yaşam alanlarımızı yok edecek, sağlığımıza zarar verecek, sularımızı kirletecek bir çalışmayı istemiyoruz. Bu bölgede herkesin hakkı var. O zaman sizlerde bizlere destek olun, yardım edin. Hep birlikte mücadele edelim” dedi.

Toplantıya katılan Avukat Muharrem Erkek ise yöre halkının hukuksal mücadelesine destek olacağını belirterek, İnsanların varlığını sürdürmesi, yaşam alanlarını korumak için direnme hakkına sahip olduğunu dile getirdi. Toplantıya Kuşcayır köylüleri ve çevre köylüler ile Bayramiç’ten gelen çevreciler katıldı.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir