Lapseki’de Kiraz Üreticisinin İhracat Sevinci

31 Mayıs 2012

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde elverişsiz hava şartları yüzünden sıkıntılı günler yaşayan kiraz üreticileri ihracat anlaşmalarıyla moral buldu.

Aşırı yağışların yol açtığı zarar kiraz üreticilerini kara kara düşündürüyor. Lapseki’de 2011 yılında ihracat şampiyonu olan Uçak Kardeşler firması adına çalışan Hüseyin Uçak, ihracat öncesi son durumu değerlendirdi. Hüseyin Uçak, tüm üreticilerin gözünün Ziraat 900 kodlu kirazda olduğunu belirtti. Hava muhalefetinin devam etmesiyle kirazların çatlamasının üreticiyü büyük sıkıntıya sokacağını anlatan Uçak, “Tek dileğimiz kirazların zarar görmemesidir” dedi.

Dallarda ilk meyve olarak eşme kirazlarının yer aldığını ve bu kirazların yağışlar sebebiyle çatladığını aktaran Hüseyin Uçak, “Pazarda fiyatların 1 TL’ye kadar düşmesi beklenebilir. Şu an çiftçi de, pazarcı da Ziraat 900 kodlu kirazı bekliyor. Bizler Uçak Kardeşler firması olarak şu ana kadar beş şirketle protokol imzaladık. Bu sene hava muhalefeti olmazsa yoğun bir ihracat dönemi bizi bekliyor. Günlük en az 5-6 tonluk kapasiteyle ihracat yapmayı hedefliyoruz. Şeftali için de olumlu gelişmeler mevcut. Ben üreticilerden biraz daha etik davranmalarını istiyorum. Ürünleri sandıklara istiflerken ihracata gidecek olan meyvelerin bazı özellikler taşıması gerekiyor. Maalesef Lapseki’de bu yönde verim aldığımız üreticilerimiz çok az. Meyvelerde tezgahlara gidip sergilenene kadar bozulmalar olabiliyor. Biz yüzde 7’ye kadar olan kayıpları normal olarak değerlendiriyoruz. Fazla olduğu zaman bize iade olarak dönünce üründen para kazanılmıyor. Bizim yaptığımız nakliye giderleri de üreticiye yansıyınca trajikomik bir olay meydana geliyor. Bu sefer çiftçimiz hem mal veriyor, hem de borçlu çıkıyor. İhracata gidecek olan ürünlerin özenli toplanması gerekir” dedi.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir