Mustafa Türker, Kent Müzesi’nin Konuğu Oldu

15 Aralık 2011

14 Aralık 2011 Çarşamba akşamı saat 18:00’da Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi Toplantı Salonu’nda “Anılarda kalan sabahçı kahvesi; Erzurum Çay Evi” adlı sohbet gerçekleştirildi.

Konuşmacı Mustafa Türker Erzurum Çay Evi’nin, İskele ve Cumhuriyet Meydanı’nın kesiştiği noktada kilit bir mekan olduğunu belirtti. 1956 yılında açılan mekanın 1957 yılında bir parçası olduğunu dile getiren Türker, şehrin merkezinde, gece gündüz açık bir mekan olan Sabahçı kahvesinin kentin bilindik simaları ve kendisi için ne kadar önemli olduğunu belirtti. Mustafa Türker, çocuk yaşta başladığı çaycılığın hayatı kavramasında ve yetişmesinde ne kadar önemli olduğunun ve Hüseyin Akif Terzioğlu ve Madam Keti gibi kentin hafızasında yer etmiş kişiler ile Erzurum çay evi vasıtası ile oluşan anılarının da yaşamına olan katkılarını konuklar ile paylaştı. Erzurum Çay evinin sadece kentle sınırlı kalmadığını, Çanakkale’ye dışardan gelen konuklarında bu mekanı tercih ettiklerini, parası olmayanların geceyi geçirdiği bir yer olduğunun altı çizildi. Erzurum Çay Evi’nin yerel ürünlerden beslenen, ev yapımı ayran ve limonatanın yanında Çanakkale’de üretilen Hasan Gazozu, Truva Gazozu ve Çanka gazozlarının satıldığı bir mekan olduğunun altı çizildi. İskele’ye yakın olmasından dolayı Erzurum Çay Evi, vapur bekleyen yolculara da geçici konaklama imkanı sunan bir yerdi. O dönemin kısıtlı imkanları içinde, özellikle hafta sonları izne çıkan, çaya hasret kalmış askerlerin mekanı doldurduğunu ifade eden Türker; “bazen öyle yoğunluk olurdu ki kimisi ayakta dört çayı bitirebilirdi” sözleri yoğunluğu dile getirdi.

Katılımcılarında müdahil olduğu konuşma oldukça sıcak bir ortamda geçti. Katılımcılar arasında Mustafa Türker’in kardeşleri yanı sıra Erzurum Çay Evi yanında senelerce bakkal dükkanı işletmiş olan Ali Haydar Uslan da vardı. Uslan’ında Erzurum çay evi ve saat kulesi esnafı ile ilgili olarak renkli anlatımıyla paylaştığı anılar ile katılımcılar hoşca vakit geçirdi. Sohbetin sonunda, Mustafa Türker yanında getirdiği ve zamanında Erzurum Çay Evi’nde kullanılmış iki kahve değirmenini Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’ne bağışladı.

Haftaya 21 Aralık 2011 Çarşamba akşamı saat 18:00’da Çarşamba Sohbeti dahilinde Şakir Türker ile “Kahveci Şakir’in anıları” başlıklı sohbet gerçekleştirilecek.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir