Nitsch’in ‘Savaşa Hayır Anıtı’na Protestolu Açılış!

18 Nisan 2015

Çanakkale Savaşları’nın 100’ncü yılı etkinlikleri kapsamında açılışı yapılan Avusturyalı Sanatçı Hermann Nitsch’in, “Savaşa Hayır Anıtı” adlı sergisi hem ilgi hem de tepki gördü. Savaş ile barış kavramlarına dikkat çekilen açılışta, Hermann Nitsch’i protesto eden Çanakkale Hayvan Hakları Platformu Dönem Sözcüsü Sitare Şahin, elinde ve beraberinde getirdiği köpeğin boynuna asılı Almanca yazılı dövizi tutarak sessiz bir şekilde beklemeye başladı. “Barışın kenti Çanakkale’de eserlerinde kaostan beslenen bir sanatçının yeri yoktur” ve köpeğin üzerinde “Beni de sanat eseri olarak kullanmayacaksın değil mi?” yazıları bulunan protestoyu, Avusturyalı Sanatçı Hermann Nitsch gülümseyerek izlemeyi tercih etti. Güvenlik görevlileri tarafından alandan çıkarılan Sitare Şahin’in ardından konuşan Çanakkale Valisi Ahmet Çınar; “Sanatçının başka ülkelerde bir çok yerde yapmış olduğu performanslarda, bir takım hayvanların organlarını kullandığına dair, vesair şeyler söyleniyor. Bu sanatçının kendi görüşüdür. Bunu bir şov tarzında hayvanlara zulmederek yapmıyor elbette. Bu kişisel olarak benim de çok hoşuma gitmeyebilir. Bu ayrı bir şey. Ama temelde vermek istediği ana mesaj, savaşlar olmasın, barış olsun. İnsan türü birbirini tüketmesin”, diyerek duruma tepki gösterdi.

Çanakkale Savaşları’nın 100’ncü yılı etkinlikleri kapsamında Avusturyalı Sanatçı Hermann Nitsch’in, “Savaşa Hayır Anıtı” adlı sergisi bugün açıldı. 76 yaşındaki performans sanatçısı Nitsch’in, bir yıl boyunca çalışarak yaptığı 27 adet eserin kullanım hakkı süresiz olarak Çanakkale Valiliğine verilirken, Çanakkale savaşlarının 100’ncü Yılı için özel olarak hazırlanan eserlerin Fevzipaşa Mahallesi Nalbantlar Caddesi’ndeki eski palamut deposunda bu yıl ziyarete açık kalacağı belirtildi. Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve çok sayıda vatandaşın katılım gösterdiği sergi açılışı öncesinde çeşitli konuşmalar gerçekleştirildi.

“Beni de sanat eseri olarak kullanmayacaksın değil mi?”
Her sanatçının kendine özgü bir tarzı olduğunu ifade eden Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, sosyal medya üzerinden sanatçı hakkında yapılan yorumları gördüğünü ve bunların doğru olmadığını dile getirdi. Başkan Gökhan’ın konuşması sonrasında alana gelen Çanakkale Hayvan Hakları Platformu Dönem Sözcüsü Sitare Şahin, yanında getirdiği Almanca yazılı dövizlerle sessiz bir şekilde protesto düzenledi. Yaptığı sanat eserlerinde kullandığı çıplaklık, kanlı sahneler ve hayvan kadavraları ile bazı kesimlerde tartışmalara neden olan ve Hıristiyanlığın tasvir ve sembollerine göndermelerde de bulunduğu için üç kez hapis cezası istemiyle yargılanan sanatçı Nitsch’e tepki gösteren Şahin, dövizlerde “Barışın kenti Çanakkale’de eserlerinde kaostan beslenen bir sanatçının yeri yoktur” ve “Beni de sanat eseri olarak kullanmayacaksın değil mi?” yazılarının bulunduğu soruları yöneltti. Avusturyalı Sanatçı Hermann Nitsch’in gülümseyerek karşılık verdiği protesto, güvenlik güçlerinin Şahin’e yaptığı müdahale ardından sona erdi.

Olayın ardından konuşma yapan Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, “İnsanlık 1. Dünya savaşında çok büyük acılar çekti. Dünyada yıkımlar yaşandı. Bunlardan en büyük acıyı da Çanakkale çekti. Hermann Nitsch, savaşa karşı mücadele veren, barış olsun diye mücadele veren, bunun için de toplumda nesiller, asırlar boyu gidebilecek bir mesaj olarak sanatı kullanan bir insan. Bu yıl Çanakkale savaşının 100. Yılı. 100. Yıl dolayısıyla bir proje olarak böyle bir çalışmayı uygun gördük. Burada 100. Yılda dünyaya bu savaşın kötülüğünü bilerek bu savaşın acılarından ibret alarak, barış mesajları vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Sanatçının başka ülkelerde bir çok yerde yapmış olduğu performanslarda, bir takım hayvanların organlarını kullandığına dair, vesair şeyler söyleniyor. Bu sanatçının kendi görüşüdür. Bunu bir şov tarzında hayvanlara zulmederek yapmıyor elbette. Bu kişisel olarak benim de çok hoşuma gitmeyebilir. Bu ayrı bir şey. Ama temelde vermek istediği ana mesaj, savaşlar olmasın, barış olsun. İnsan türü birbirini tüketmesin.” diyerek protestoya açıklık getirmek istedi. Sanatçı Hermann Nitsch ise, “1. Dünya savaşındaki büyük savaşı hepimiz biliyoruz. Bunun hakkında duyduklarım beni gerçekten çok etkiledi. Buna karşı bir tepki göstermek istedim ve bunu da bu müzede yaptım” dedi.

Sanatçı Hermann Nitsch, Vali Ahmet Çınar ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan açılış sonunda, GEŞTAŞ tarafından sanat galerisine dönüştürülen eski palamut deposunda sergilenen eserler önünde toplanarak objektiflere poz verdi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir