Nuri Koru ile “Bir Oduncunun Anıları” Kent Müzesi’ndeydi

09 Mayıs 2014

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde “Kentte Mahrukatçılar” sergisi kapsamında gerçekleştirilen sohbetler devam ediyor. 7 Mayıs 2014 Çarşamba günü Kent Müzesi’nde Nuri Koru ile “Bir Oduncunun Anıları” sohbeti gerçekleştirildi.

Nuri Koru, 1960 senesinde babasının başlattığı odunculuk mesleğini 1966 senesinde set boyu Cuma Pazarı arkasına taşınmaları ile babası ve kendisinin devam ettirdiğini söyledi. Odunların %90 oranında ormanlardan, %10 oranında ise toplu kesim sonucunda kişilerden temin edildiğini dile getirdi. Günümüzde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan odunculuk mesleğinin eski dönemlerde pek çok alanlarda da kullanıldığını belirtti. Nuri Koru, köy düğünlerinde kız evine bir traktör odun götürüldüğünü, traktörün önüne bağlanan basmanın düğün evini temsil ettiğini bu sebeple de ormancılardan geçiş vizesini aldığını belirtti. Günümüzde evde kullanılmayan odunları fırıncılara sattıklarını belirtti. Mangal kömürü yapımındaki püf noktalarını da konuklar ile paylaştığı sohbette, eski oduncuların da isimleri anıldı. Çanakkale Boğazı’nda araba taşıyan ilk tekne “Sabır Teknesi”nin yapımını da hatırladığını söyleyen Koru, Halk Eczanesi’nin arkasındaki boş arazide yapımı gerçekleştirilen teknenin kendilerinden temin edilen odunlarla yapıldığını, denize ise traktörle çekildiğini söyledi. Eski zamanlarda otobüs kasalarının da yine ahşaptan yapıldığını dile getirdi. Sohbet, konukların sorularına verilen cevaplar ile sona erdi.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 14 Mayıs 2014 Çarşamba saat:18.00’da Çanakkale İbrahim Bodur Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından “Bir Proje Deneyimi” isimli sohbet gerçekleştirilecek.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir