Peynirde İsrafı Önleyen Buluşları ile Uluslararası Ödül Kazandılar

12 Şubat 2010

Çanakkaleli Serkan ve Gürkan Karakaş isimli iki kardeş, peynir tenekelerindeki zayiatı sona erdiren buluşları ile uluslararası ödül kazandı.

Çanakkale’de yaşamlarını sürdüren Serkan ve Gürkan Karakaş kardeşler, daha önce baba meslekleri olan anten imalatı ile uğraştıklarını belirterek, “Ancak ekonomik kriz ile birlikte biz de bu işimizi sona erdirdik ve imalathanemizdeki plastik enjeksiyon makinelerimizle ne yapabileceğimizi düşündük. Sonunda Bayramiç ilçesindeki bir peynir imalathanesi sahibi bize peynir tenekelerindeki peynirlerin birbirine yapıştığını ve çıkarırken kırıklar oluştuğundan zayiatın çok olduğunu söyledi. Bu konu ile ilgili bir
çalışma yapıp yapamayacağımızı sordu. Biz de bu konunun üzerine yöneldik. Uzun süren çalışma sonunda hazırladığımız kalıplarla plastik “peynir dilimi ayırma-çıkarma aparatını” yapmayı başardık. Bu aparat sayesinde peynirler tenekelerin içinden hiç zayiat vermeden çıktığı için hem üretici hem de satıcı zarar etmiyor. Bu aparat sayesinde ülke ekonomisine de katkı sağlamış oluyoruz” dedi.

Gürkan Karakaş, yeni buluşlarının Çanakkale ili geneli ile Trakya bölgesindeki bazı peynir imalathanelerinde kullanılmaya başlandığını da ifade ederek, “Geliştirdiğimiz peynir dilimi ayırma ve çıkarma aparatı sayesinde zayiat sorunu da ortadan kalkmış oldu. Kalıplar üzerinde her firmanın kendi markası kabartma şeklinde yazıldığından peynir olgunlaşırken bu marka peynirin üzerinde görülebiliyor. Bu sayede korsan peynir imalatı da ortadan kalkmış oluyor. İnsan sağlığına hiç zararı olmayan bu ürünümüz Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan onaylandı. Maliyeti oldukça düşük olan ürünümüze patenti de bize ait” diye konuştu.

ULUSLARARASI ÖDÜL KAZANDILAR

Günde 5 bin adet 17 kilogramlık peynir tenekesi için gerekli aparatları imal etme kapasitesine sahip tesislerinde 12 kişinin çalıştığını da kaydeden Gürkan Karakaş, “Yaptığımız bu buluş TSE tarafından geçen yıl açılan, “22. Altın Ambalaj Yarışması”nda ödül kazandı. Ardından bu buluşumuzu uluslararası yarışmaya gönderdik . Bu aparatlarımız Dünya Ambalaj Ödülü’ne layık görüldü. WORLDSTAR ödülü alan ürünümüzün taklit edilmesinin önüne geçmek için patentini aldık. Korsanlarla mücadelemiz sürüyor. Bizler emeğe saygı gösterilmesini istiyoruz. Büyük emek vererek yaptığımız bu buluşumuzun ülke genelinde ve uluslararası ortamda ekonomiye büyük fayda getireceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

İHA

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir