Piri Reis’in Hazinesi Çanakkale’de Mi Gömülü?

27 Kasım 2013

A HABER’DE Can Okanar’ın yönetiminde yakın tarihin sisler ardında kalan olaylarının gün yüzüne çıkarıldığı “Anlatılmamış Öyküler” programında ‘Piri Reis Haritası’nın şifreleri” mercek altına alındı.

Programa katılan Araştırmacı-Yazar Metin Soylu, canlı yayında ilginç bir iddia ortaya atarak dünyaca ünlü Türk denizcisinin kitaplarında bahsettiği hazinesinin Çanakkale Kilitbahir Kalesi’nde gömülü olduğunu söyledi. Piri Reis’in ünlü ‘Kitab-ı Bahriyesi’nin de bir Osmanlı istihbarat kitabı olduğunu öne süren Soylu’nun çarpıcı tezleri şöyle:

“Piri Reis, ‘Bütün şekil ve açıklamalarımı Gelibolu’da bir araya getirdim. Tertibiniyse Çanakkale Eceabat’a bağlı Kilitbahir Kalesi’nde oluşturdum’ diyor. Kademe kademe menzil denizleri dolaştıktan sonra kalede tamamlamış. Sözünü ettiği hazinelerini Çanakkale Eceabat’a bağlı Kilitbahir Kalesi’ne gömmüştür. İspatı şu: O dönem Kilitbahir’i Kitab-ı Bahriye eserinde çizmiştir. Piri Reis’in bu eseri aslında Osmanlı istihbarat kitabıdır. Hatta Kilitbahir Kalesi’ne giden yer altı geçitlerine kadar işaretler vardır. Kitabımı oluştururken o yıllarda Çanakkale Valiliği’ne, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ve Genelkurmay’a ihbarda bulundum. Birileri tarafından hazine hırsızlığı yaşanıp da töhmet altında kalmayayım diye. Piri Reis o kalelerde yıllarca yaşadı. Kilitbahir Kalesi’ne ayrı bir önem verdi. Kalenin 5 kubbesi vardı. Çanakkale Savaşı’nın ardından biri bile yok. Kilitbahir, deniz kilidi anlamına gelir ve Fatih döneminde yapılmıştır. Hazine için bütün rota Kilitbahir’i gösteriyor.”

[ahaber.com.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir