Rektör Laçiner: “Vakıf Yönetiminde Gerçekleştirilen Değişiklik Bizleri Memnun Etmiştir”

23 Haziran 2011

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Hüseyin Akif Terzioğlu Vakfı yönetiminde yaşanan olaylarla ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Rektör Sedat Laçiner, yaptığı açıklamada vakfın ne şekilde kurulduğunun vakıf senedinde açıkça yer aldığını belirterek, “Hüseyin Akif Terzioğlu Şevkat Yuvası Vakfı, gerek vakıf senedinden, gerekse vakfedenin sağ iken çevresine beyanlarından kolayca anlaşılacağı üzere temelde Çanakkale’de bir üniversite kurulması ve geliştirilmesi amacıyla 1971 yılında oluşturulmuştur. Bu hedef gerek vakfedenin ailesi, gerekse vakfın kurulmasına o günlerde şahitlik edenlerce de teyit edilmektedir. Ne yazık ki 1971’den günümüze kadar geçen uzun yıllar içerisinde Vakıf, vakfeden merhum Hüseyin Akif Terzioğlu’nun vasiyetine yeterince uymamış ve 1992 yılında kurulmuş olan Üniversite’ye katkıları son derece mütevazı bir düzeyde kalmıştır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) bugüne kadar Vakıf Senedi’nde belirtilen yüzde 20’lik payı hiç almamıştır. Dahası Vakıf görevlileri üniversiteyi vakıf senedinden çıkarabilmek için her türlü yolu denemiş, bu yolda kanun adamlarını dahi bir süreliğine de olsa yanıltma yoluna gidebilmişlerdir” dedi.

Rektör Laçiner, üniversite kayıtları incelendiğinde vakfın ÇOMÜ’ye nakit katkısının birkaç daire fiyatının ötesine geçmediğini de belirterek, “Hüseyin Akif Terzioğlu’na ait arsalardan ise çok cüzi bir kısmının üniversitenin kullanımına verildiği anlaşılmaktadır. Halen Üniversite’nin sadece bir binası bu vakıftan üniversitemize bağışlanan alanlar üzerindedir. Üniversite’nin geri kalan binalarının tamamı hazine arazisi üzerindedir. Üniversitemiz vakfın yurt ve burs katkıları konusunda da hayal kırıklığı yaşamıştır. Burs yaparak bunun işletmesini özel şirketlere vermek vakıf senedinde belirtilen amaçlar ile uyumsuzluk göstermektedir. Burs dağıtımında da ciddi bir özensizlik ve yetersizlik gözlenmiştir. Tüm bunlara ek olarak vakıf taşınmazlarının işletilmesinde ve bunların vakıf senedinde belirtildiği şekilde hak sahiplerine ulaştırılmasında ihmali aşan çok ciddi sorunlar bulunmaktadır. Bu durum geçmişte yapılmış olan denetim raporlarında açıkça yazıldığı gibi Çanakkale kamuoyunun da malumudur. Özetlemeye çalıştığımız tablo dikkate alındığında geçtiğimiz günlerde Çanakkale Valisi Sayın Güngör Azim Tuna öncülüğünde vakıf yönetiminde gerçekleştirilen değişiklik bizleri memnun etmiştir. Vakıf gelirlerinin doğal mirasçılarından biri olarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi vakfedenin iradesinin yok sayılmasını ve bu yolla Üniversitemizin gelir kaybına uğramasını kabul edemez. Vakıf yönetiminde gerçekleştirilen değişikliği destekliyor ve bu ilk adımın devamının da gelmesini bekliyoruz” dedi.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir