“Saat Kulesi ve Meydanı Düzenleme Projesi” Tarihi Kentler Birliğinden Ödül Aldı

07 Haziran 2012

“Tarihi Kentler Birliği Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nın 2011 yılı sonuçları belirlendi.

Proje Ödülleri, Uygulama Ödülleri, Süreklilik Ödülleri ve Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü olmak üzere dört farklı ödülün verildiği; 48 belediyenin 34 proje ve 30 uygulama olmak üzere toplam 64 projeyle katıldıkları yarışmada Çanakkale Belediyesi Saat Kulesi ve Meydanı Düzenleme Projesi ile “Süreklilik Ödülü” aldı.

Ödüller, 19 Ekim 2012 tarihinde Antalya’da yapılacak olan Restorasyon, Renovasyon ve Kültür Mirasının Korunması temalı YAPEX fuarında, yarışmaya katılan bütün projelerin yer alacağı sergi ve ödül töreniyle sahiplerine sunulacak.

Çanakkale Belediyesi’nden yapılan açıklamada belediyenin bu projeyle kentin tarihi değerlerini korumayı ve yaşatmayı, kentliler için önemli bir mekan olan Saat Kulesi Meydanı’nı yeni bir çehreye kavuşturmayı, kentin turizm vizyonuna uygun olarak hem kentliler hem de kente gelen konuklar için yeni bir cazibe alanı yaratılmasını sağlamayı ve kentin simgesel yapılarından biri olan Saat Kulesinin çevresi ile bir bütün olarak düzenlenmesiyle kentin deniz yönünden girişindeki bu önemli yapıyı ve çevresini kullanılır önemli bir mekan olarak düzenlemeyi amaçladığı belirtildi.

Çanakkale Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) tarafından yürütülen proje Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün 22.06.2010 tarih ve 232 sayılı kararı ile onaylandıktan sonra Ekim 2010 yılında başlayan proje Ocak 2011 tarihinde tamamlandı.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre proje uygulama süreci şu aşamalarla gerçekleşti:

Proje uygulamasında öncelikle Saat Kulesinin mülkiyet durumuyla ilgili çalışmalar yapılmıştır. Mülkiyeti İl Özel İdaresi’nde olan Saat Kulesi’nin, İl Genel Meclis Komisyonunun 07.01.2010 tarih ve 2010/5 sayılı kararı ile Çanakkale Belediyesi’ne bedelsiz devri oy birliği ile kabul edilmiş, 04.03.2010 tarih ve 53 sayılı Belediye Meclis Kararı ile yapının mülkiyeti Çanakkale Belediyesi’ne geçmiştir.

Saat Kulesine yapılacak olan bakım, onarım ve temizlik sisteminin belirlenmesi ve fiziksel durumun tespiti için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Koruma, Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEB)’ne bir rapor hazırlatılmıştır. Bu rapor doğrultusunda Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne başvuru yapılmış, Kurulun Haziran 2010’daki onayından sonra restorasyon ve danışmanlık hizmeti veren bir şirketin alanında uzman kişilerden oluşan ekibi tarafından, KUDEB raporuna uygun bir şekilde binanın bakımı ve onarımı yapılmıştır.

Söz konusu bakım ve onarım kapsamında binada dış cephede taş temizliği ve plastik onarımlar, iç cephede sıva raspası, raspa sonrası alınan çimento sıva terine hidrolik kireç esaslı sıva yapılması, metal şebeke, kapı ve diğer metal aksamların temizliği, onarımı ve koruyucu ile kapatılması, iç ve dış cephelerde kağıt hamuru ile tuz alma çalışması yapılması, drenaj sisteminin yapılması işlemleri yapılmıştır. Zamanla bozularak işlevini yitiren saatin tamiratı yaptırılarak çalışır duruma getirilmiştir. Daha sonra özel bir aydınlatma ile saat kulesi yeni görünümüne kavuşturulmuştur.

Tarihi binadaki çalışmalar tamamlandıktan sonra meydan düzenlemesine geçilmiştir. Meydandaki yeşil alanlar kaldırılarak düz bir alan elde edilmiştir. Granit plak taş ve eskitme parke taşı kullanılarak etrafında bazalt plak taş döşenmiştir. Araç yolunda granit küp taş kullanılmıştır. Mevcuttaki palmiye ve çınar ağaçları korunmuş, yapının iki yanına limoni serviler ekilmiştir. Meydanın etrafına ışıklı babalar, kaldırım kısmında direk tipi aydınlatmalar kullanılmıştır. Meydana bakan binalarda cephe iyileştirme çalışmaları yapılmıştır. Binaların badana boyaları yaptırılmış, estetiği bozan tabela, tente gibi eklentiler temizlenerek belli tip ve ebatta yenileriyle değiştirilmişlerdir.

Tarihi Kentler Birliği Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması 2011 Ödüllerini şu projeler almaya hak kazandı:

Proje Ödülleri: Darende Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Belediyesi, Kaymaklı Belediyesi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi.

Uygulama Ödülleri: Adana Belediyesi, Alanya Belediyesi, Altındağ Belediyesi, Bayındır Belediyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Belediyesi, Yozgat Belediyesi.

Süreklilik Ödülleri: Aksaray Belediyesi, Birgi Belediyesi, Burdur Belediyesi, Çanakkale Belediyesi, Kula Belediyesi, Muğla Belediyesi.

Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü: Bursa Büyükşehir Belediyesi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir