“Sanat Tarihi veya Sanat Açısından Mitoloji, Masal Konuları, Simgelerin Kökeni”

16 Nisan 2015

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde bu ayki masal etkinliklerinde Zerrin İren ile “Sanat Tarihi veya Sanat Açısından Mitoloji, Masal Konuları, Simgelerin Kökeni” isimli sohbet gerçekleştirildi.

Zerrin İren, mitoloji kavramını açıklayarak başladığı sohbetinde mitolojinin “aşk, kıskançlık, kibir” yansımalarını konuklar ile paylaştı. Yunan ve Roma mitolojisinden örneklemeler ile taçlandırdığı sohbetinde görsel malzemelerdeki mitolojik yansımaları ve bu yansımaların dünyevi duyguları içeriş şekillerini örneklemeler ile paylaştı. Mitolojik çizimlerin Rönesans dönemine kadar sadece ilahi boyutlarda değerlendirilebileceğini, kutsal olarak atfedilen materyallerin üzerindeki bu canlandırmaların ütopik vasıflar taşıdığını dile getirdi. Rönesans döneminden sonra ise mitolojik hikayelerin doğa tasvirlerinin içerisine yerleştirilmesi ile insanlar ile etkileşiminin daha anlaşılabilir hale getirildiğini söyledi. Zeus, Hera, Artemis, Afrodit gibi pek çok mitolojik tanrı ve tanrıçaların insani zevklerinin yansımalarının görüldüğü resimlerin incelemesini duyguların çözümlenmesi ile birleştirdiği sohbetinde resimlerde yer alan en ufak bir figürün bile mitolojik açıdan bir anlamı olduğunu belirtti. Bu anlamların anlaşılabilir olması için görsel okumayı kolaylaştırıcı okumalar yapılmasının gerekliliğinin altını çizdi. Mitolojik hikayelerin ve sanat tarihi çözümlemelerin aslında resmedilene bakılarak ve mitolojik verilerden de yararlanarak bir masal yazma olduğunu söyledi. Zerrin İren sohbetine aşk, kıskançlık, kibir üçlemesi ile sona erdirirken konukların sorularına da cevaplar verdi.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 22 Nisan 2015 Çarşamba saat 18.00’da İbrahim Bodur Anadolu Lisesi öğrencileri ile “Bir Proje Deneyimi” isimli sohbet gerçekleştirilecek.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir