Sarıbaş, Bayraktar’a Ayvacık Babadere Termik Santrali Projesini Sordu

11 Ekim 2013

Çanakkale Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu üyesi Ali Sarıbaş, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Ayvacık Babadere Termik Santrali Projesi ile ilgili soru önergesi verdi.

Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Ayvacık İlçesi Babadere Mevkiinde gerçekleştirilmesi planlanan “Babadere Elektrik Santrali, Derin Deniz Deşarjı, Kül Depolama Sahası ve Limanı” projesi ile ilgili hazırladığı önergesinde şu ifade ve sorulara yer verdi:

1) Çanakkale’de yapımı devam edenlerle birlikte 11 termik santral varken, Çanakkale’nin en verimli tarım alanlarının yer aldığı Ayvacık İlçesi, Babadere Mevkiinde yeni bir santralin daha kurulması için Bakanlığınıza bir şirketin ÇEDbaşvurusunda bulunduğu iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur?
2) Ayvacık İlçesi, Babadere Mevkiinde kurulması istenen termik santralinin 1600 MW gücünde olacağı ve Rusya, Güney Amerika veya Güney Afrika alınacak ithal kömür yakılacağı iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur?
3) Ayvacık İlçesi, Babadere Mevkiinde kurulması düşünülen, termik santralle ilgili Bakanlığınızın “Derin Deniz Deşarjı, Kül Depolama Sahası ve Liman” projeleri ile ilgili ÇED sürecini başlattığı iddiaları doğru mudur?
4) Bu güne kadar yapılan ve inşaatları devam edenlerle birlikte 11 tane termiksantral var iken, Bozcaada’nın hemen karşısında, dünyanın en önemli oksijen deposu Kazdağları Milli Parkı ile antik Troia kenti ve Assos antik kenti arasında kalan güzide bölgemizdeturizmin tamamen biteceği iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur?
5) Bacasından çıkan kül tozları çevreyi kirletip insan sağlığını ciddi tehlikeye sokacağı, ünlü Çanakkale Domateslerinin üretildiği, verimli tarım arazilerinin de içinde yer aldığı yöredeki tarım ve hayvancılıkla geçinen üreticilerimizi olumsuz yönde etkileyeceği, balıkçılık başta olmak üzere doğal hayatı bitireceği ve birçok çevre felaketlerine davetiye çıkaracağı iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur?
6) Saate 165 bin metreküp deniz suyunun soğutmada kullanılarak, ısınan ve kirlenen suyun tekrar denize boşaltılacağı, bunun sonucunda da deniz ekosisteminde oluşacak değişimle, denizde yaşayan onbinlerce canlının önemli bir bölümünün öleceği olacağı, kalanların ise göç edeceği iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur?
7) Projeyi gözden geçirerek, yeniden değerlendirmeyi düşünüyor musunuz? Yaşanacağı iddia edilen tüm bu olumsuzluklara karşın, kurulması düşünülen Babadere Termik Santrali’ne hala izin verilecek midir?

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir