Sarıbaş, Eroğlu’na Çan ve Yenice’deki Orman Yangınlarını Sordu

28 Mayıs 2013

Çanakkale Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Ali Sarıbaş, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi.

Sarıbaş önergesinde şu sözlere yer verdi;

Çanakkale’nin % 54’ü Ormanlık alanla kaplı olması ve dünya mirası Kaz Dağlarının ise %79’unun ilimiz sınırları içerisinde bulunmasıyla, yangında 1. Derece hassas bölge olması dolayısı ile 46 yıl önce kurulan Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğümüzü kapatarak %1 bile ormanlık alanı olmayan illere siyasi kararla Orman Bölge müdürlüğü kurdunuz. Bölge Müdürlüğümüzü kapattığınızda sizleri uyarmış; talana, vurguna kaşı çıkan bir avuç namuslu, vatansever kadroları görevden almayın, yangına karşı bu kadar hassas bir bölge olmasına karşın iyi organize olmuş bölge müdürlüğümüzü de kapatmayın dedik. Buna karşın, AKP İktidarı ne yaptı, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nü kapatarak. 300 ? 400 km uzaktaki bir bölge müdürlüğüne bağladı. 1. derece yangın alanı olan ormanlarımız, Kaz Dağlarımız, Milli parklarımız nasıl korunacak? Yangına bu kadar uzak bir yerden nasıl müdahale edilecektir? Orman Bölge Müdürlüğü ile işi olan vatandaşlarımız her seferinde 300?400 km yol yapmak zorunda köylülerimizi, vatandaşlarımızı cezalandıracak değil midir? Sorularını yönelterek uyardık.

Sanki biz bunları söylememiş, AKP Hükümeti ve ilgili Bakanlığı uyarmamışız gibi 23 Mayıs 2013 günü başlayıp 24 Mayıs 2013 günü hala söndürülemeyen, Çanakkale İlimize bağlı Çan İlçemiz ile Yenice İlçemizde meydana gelen ve şu ana kadar yaklaşık 80 ile 100 hektar ormanlık alanın yandığı vatandaşlarımız tarafından ifade edilmektedir.
Bölgemizdeki yangınla ilgili;

1) Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünün kapatılması dolayısı ile her yıl bakım ve onarımlarının yapılması ile açılması gereken orman ve yangın müdahale yollarının açılmadığı, bakımlarının da yapılmadığı için yangına yeteri kadar ve zamanında müdahale yapılamadığı bölgede yaşayan vatandaşlarımız tarafından iddia edilmektedir. Vatandaşlarımızın iddia ettiği gibi orman ve yangın müdahale yollarının bakım ve onarımları yapılmamış mıdır?
2) Yangının iki günden beri söndürülememesinin en önemli sebebi olarak orman ve yangın müdahale yollarının yapılmaması dolayısı ile yangına müdahale edecek arasözlerinin yangın bölgesine ulaşamadığı için müdahale edememesinin sebep olduğu iddiaları doğru mudur?
3) Ayrıca Orman ve yangın müdahale yollarının açılması için gerekli olan iş makinalarının (dozer, loder vs.) nakillerinin yapılması için treyler kiralanarak bölgeye intikal ettirilmediği iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Şu ana kadar 80-100 hektarlık ormanlık alanın yanmasında, yangın bölgesine zamanında iş makinalarını intikal ettirmeyenlerin ihmali var mıdır?
4) Yangına müdahale etmek üzere bölgeye intikal ettirilen iki adet yangın söndürme Helikopterinin bir kez yangın bölgesine su boşalttıktan sonra, yakıtlarının bittiği gerekçesi ile anılan bölgeden ayrıldıkları, dolayısı ile yangının söndürülememesinin en önemli nedenlerinden birinin de bu helikopterlerin müdahalede gecikmeleri ve görevlerini gereği gibi yerine getirmemeleri olduğu iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur?
5) Yangına zamanında müdahale edilememesi ve 80-100 dönüme yakın orman alanımızın yanmasında, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğümüzün kapatılmasının payı olduğunu düşünüyor musunuz? %54 ormanlık alan olan, Kaz Dağlarımızın da %79’unu içinde barındıran ilimizde kapattığınız Orman Bölge Müdürlüğünün kapatılmasının yanlış olduğunu düşünerek, bu yanlıştan dönmek ve Orman Bölge Müdürlüğümüzün tekrar açılmasının gerekli olduğunu düşünüyor musunuz?

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir