Sarıbaş, Yazıcı’ya Gökçeada Uğurlu Gümrük Kapısını Sordu

26 Eylül 2013

Çanakkale Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ali Sarıbaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi.

Sarıbaş soru önergesinde Gökçeada Uğurlu Limanı’nda bulunan, beş yıl önce yapılmış ve görev yapacak memur kadrosunun da atanmış olmasına rağmen hala açılmayan Gümrük Kapısı’nın açılmama nedenini sorarak geçtiğimiz hafta Türkiye’de “Defne” Yunanistan’da “Nea Dafni” adını taşıyan Türk Yunan Dostluk Derneği’nin bu yıl 12’ncisini komşu iki ada olan Samotraki (Semadirek) ve Gökçeada’da (İmroz) düzenlediği festival kapsamında iki ada arasında gümrük kapılarının ilk kez açılarak deniz otobüsüyle geçişi sırasında yaşanan sıkıntılara değindi.

Sarıbaş soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

Gökçeada, 285,5 km2‘lik bir alana sahip olup, Marmara Bölgesi’nde Çanakkale İlimize bağlı, Gelibolu Yarımadası’na 11 mil uzaklıkta bir ilçemizdir.
Dünyanın en eski medeniyetlerinin barındığı Gökçeada, İlçe merkezi ve dokuz köyden oluşmaktadır. Farklı din ve kültüre mensup Türk ve Rum asıllı Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının yaşadığı Gökçeada’nın 8 binin üzerinde olan nüfusu yazın 15 bine kadar çıkmaktadır. Ulaşımı Çanakkale Limanı ya da Gelibolu Yarımadası’ndan sağlanan Gökçeada’nın ekonomisi tarım, hayvancılık ve balıkçılığa dayanmakta, turizm de önemli yer almaktadır.
Türk-Yunan Dostluk Derneği’nin 11 yıldır yaptığı Dostluk Festivali’nin 12’ncisi için bu yıl Gökçeada ile Yunan Adası Samotraki seçilmiş. Gökçeada’nın tanıtımı, turizme katkısı ve ekonomisinin gelişmesi adına yakalanan bu önemli fırsat ne yazık ki yaşanan birçok olumsuzluklar nedeni ile bir fiyaskoya dönüşmüş ve Gökçeada adına talihsizlik olmuştur. Türk-Yunan Dostluk Derneğince organize edilen, her iki adanın belediye başkalarının da destek verdiği festival, 13 Eylül 2013’de deniz otobüsü ile Gökçeada’dan Samotraki’ye gidilmesi ile başlayacak 15 Eylül 2013’de Gökçeada’da bitecekti. Gökçeada’da binası ve iskelesi bitmiş, kadrosu çıkartılmış gümrük kapısı da hazır, ama nedense beş yıldan beri bu kapı açılmamıştı. Coğrafi açıdan bu kadar birbirine yakın, kültürel özellikleri ortak olan iki ada, dostluk festivali sebebiyle ilk defa karşılıklı deniz seferi düzenlenecek ve belki de sürekliğin başlangıcı olacağı beklentisi heyecan yaratmıştı.
Ancak; yolcuların deniz otobüsüne biniş ve inişlerinde yaşanan olumsuzluklar, dönüşte de tekrar etmiş, sanki gizli bir el yaşanan bu güzellikleri sabote etmek istemiştir.
Buna göre;
1) Türk-Yunan Dostluk Derneği’nin her yıl geleneksel olarak düzenlediği Dostluk Festivalinin 12’cisi bu yıl Gökçeada ile Yunan Samotraki adaları seçilerek 13-15 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Gökçeada’nın ekonomik yönden kalkınmasına, kültürel ve sosyal ilişkileriaçısından zenginleşmesine, turizmin gelişmesine olumlu katkı sağlayacak festival, Gökçeada Uğurlu Gümrük Kapısı binasının beş yıldan beri yapılmış, görev yapacak memur kadrosunun da atanmış olmasına karşın açılmadığı, dolayısı ile de beklenen olumlu sonucun elde edilemediği iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur?
2) İddialar doğru ise; Uzun yıllardan beri gümrük binasının yapılması, görevyapacak kadroların atanmasına karşın Gökçeada Gümrük Kapısı’nın açılmamasının nedeni nedir?
3) Bu yıl 12’ncisi düzenlenen Gökçeada ile Yunanistan’ın Semandirek adaları arasındaki Dostluk Festivali kapsamında ilk defa bu yıl deniz otobüsü seferinin yapılıp, bundan böyle de düzenli olarak seferlerin yapılabilmesi için girişimlerin başlatılmasına karşın engellerin çıkarıldığı iddia edilmektedir. Karşılıklı seferlerin başlatılmasının önünü açacak girişime kim-kimler hangi sıfatla, neden karşı çıkmışlardır? Gökçeada’nın turizmini ve ekonomisini olumlu yönde etkileyecek girişimlerin engellendiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise engelleyenler hakkında idari soruşturma açılmış mıdır?
4) Gökçeada Gümrük Kapısı’nın 5 yıl önce yapılıp, görev yapacak memurların da atanmasına karşın, gümrük kapısının kapalı tutularak faaliyetten mahrum bırakılmasından dolayı Gökçeada’nın ekonomik kayba uğradığını düşünüyor musunuz? Düşünüyor iseniz beş yıllık ekonomik kaybı ne kadar olmuştur?
5) Gökçeada Gümrük Kapısının açılmasının, Gökçeada’mızın ekonomisine, Türk-Yunan dostluğuna ve adanın tarihi ve kültürel geçmişine katkı sağlayacağına inanıyor musunuz? İnanıyor iseniz Gökçeada Gümrük Kapısını açmayı düşünüyor musunuz? Düşünüyor iseniz ne zaman açılacaktır?

ÇANAKKALE İÇİNDE / Not: Geçtiğimiz hafta düzenlenen “Temiz Deniz” temalı 12. Türk-Yunan Dostluk Festivali hakkındaki ayrıntılı haberimizi şuradan okuyabilirsiniz: “Türk-Yunan Dostluk Festivali Gerçekleşti: Merhaba Samotraki, Kalimera Gökçeada!”

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir