Saros Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi İlan Edildi
300 türe yakın deniz canlısına ev sahipliği yapan ve kendi kendini temizleyebilen tek körfez olan Saros Körfezi, kıyılarının zengin biyolojik çeşitliliği, jeomorfolojik ve peyzaj özelliklerinin korunması amacıyla Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildiği bildirildi.
Tüm dünyanın gözü bu cennette yani Saroz Körfezi’nde… İçinde barındırdığı zengin canlı çeşitleriyle deniz biyologlarını, su altı sevdalılarını kendine hayran bırakan Saros Körfezi dünyada nadir görülen pek çok sualtı canlısına ev sahipliği yapıyor.
Bu nedenle Saros Körfezi geçtiğimiz günlerde koruma altına alındı. Körfez, Bakanlar Kurulu?nun kararıyla doğal güzelliklerin, tarihi ve kültürel kaynakların, biyolojik çeşitliliğinin, sualtı, su üstü canlı ve cansız varlıkların korunmasına yönelik koruma kullanma esaslarının belirlenmesi, imar planlarının oluşturulması, revize edilmesi ve resen onaylanması konularında; Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı yetkili kılındı. Saros Körfezi’nin Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesiyle Türkiye’deki özel çevre koruma bölgelerinin sayısı 15’e yükseldi.
KENDİ KENDİNİ TEMİZLEYEBİLEN TEK DENİZ
Saros Körfezi, Ege Denizi’nin en tuzlu kesimlerinden birini oluşturan ve karmaşık girdaplar çizen akıntıların görülmesi nedeniyle dünyada kendi kendini temizleyebilen 3?üncü, Türkiye?de ise tek körfezi. Bu nedenle de son yıllarda denizlerimizdeki canlı türlerinde büyük oranda azalma olurken kendi kendini temizleyen Saros Körfezi, ekolojik gelişme yaşıyor.
Kızıldeniz’e özgü mercanların bile yaşam alanı bulduğu körfezde, 300 türe yakın deniz canlısının yaşıyor. 144 çeşit balık, 78 tür deniz bitkisi ve 34 tür süngere ev sahipliği yapıyor. Körfez içinde barındırdığı zengin balık çeşitleri sebebiyle deniz biyologları ve dalış meraklıları arasında büyük ve tabii bir akvaryum olarak nitelendiriliyor.
Kızıldeniz’e özgü mercan oluşumlarının bile 15 metre derinlikte rastlanması deniz biyologlarını ve sualtı sevdalılarını hem de sualtı sevindiriyor. Birinci Dünya Savaşı?ndan kalma savaş gemilerinin batıkları ve onların üzerinde yaşam sürdüren yüzlerce organizma ise görülmeye değer.
Dalış tutkunlarına da büyük malzemeler veren körfezde özellikle Çanakkale Boğazı?nın çıkışındaki Kaptan Franko, körfez açıklarındaki 27 metre derinliğiyle rahat bir dalış ortamı sağlıyor.
[Kaynak: Hürriyet]
Yorumlar...
ihsan erk
30/05/2011 13:09unuttum şunuda yazmak istiyorum.İnsan olun İnsan, insan olun sözüm buna göz yumanlara
ihsan erk
30/05/2011 13:2430/5/2011 geçen hafta erik lideydim troller ne yazıkki yüz sandık mırmır sahilden aldılar hiç bir yetkili şikayet edilmesine rağmen müdahale edilmedi. burası türkiye söylenecek sözün olmadığı bir ülke ot gibi insanlarız sadece aziz nesini sevmem ama teorileri ve söylemleri doğru. ben hem dalıyorum hemde amatör balıkçılığın her türlüsünü yapıyorum 33 senedir yazlığım eriklide şu anda balık popülasyonu bitti dört tane ispari iki tane levrek in peşinde dolaşıyoruz. Bu hale getirenler ve müdahale etmeyenler belli ahlak kalmamış para gözlerini bürümüş peki bu balıklar yakalandı balık tezgahları niye kontrol edilmiyor? çünkü kimse görevini yapmıyor...bizim ilk önce rüşvet ve rant durdurmamız lazım biz gelişmemiş üçüncü dünya ülkesiyiz. yazık sadece yazık dinamitciler ve trol cüler saroz körfezini bitirdi ve buna bütün resmi makamlar seyirci kalıyor...Yazık
Hakan ÖZ
29/04/2011 10:26Kaptan Franko batığı kıç 46 metre derinliktedir ve karinaya ayak basılan nokta 34 metre kusürdur. 27 metre nereden çıkıyor? kimler bilgi eksikliği çekiyor çanakkale'liler olarak anlamış değiliz. ayrıca akıntı nedeniyle de rahat bir dalış değil tam aksina extreme bir dalış sunar kaptan franko. amatörlere göre değildir! (Amatör derken: kayıt defterinde en az 500 dalış olması gerek!)