“Şiddete, Savaşa ve Gericiliğe Karşı Kadın Yürüyüşü”

21 Kasım 2013

Çanakkale Kadın Platformu bileşenleri “25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü” kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleyerek kadına yönelik her türden şiddete ve erkek egemen tahakküm biçimlerine karşı kadınların seslerini bir kez daha sokağa taşıyor. Çeşitli sanatsal etkinliklerle beraber 25 Kasım 2013 Pazartesi günü saat 17.00’de “Şiddete, Savaşa ve Gericiliğe Karşı Kadın Yürüyüşü” düzenlenecek.

Etkinlik Programı

  • 24 Kasım 2013 Morabbin Parkı Saat 13.00 “Canlı Heykel Performansı”
  • 24 Kasım 2013 Öküz Kültür Saat 13.30 Film Gösterimi “Hani Meral”
  • 24 Kasım 2013 Öküz Kültür Saat 14.30 “Şiddet Konulu Resim Sergisi Açılışı”
  • 24 Kasım 2013 Öküz Kültür Saat 20.00 “Kadın Vokaller Söylüyor”
  • 25 Kasım 2013 Fevzi Paşa Mahallesi Sosyal Yaşam Merkezi Saat 13.30 Film Gösterimi “Hükümet Kadın”
  • 25 Kasım 2013 Saat 17.00 Şiddete, Savaşa ve Gericiliğe Karşı Kadın Yürüyüşü (Golf Çay Bahçesi Önünde Toplanma, Yürüş ve AKP önünde basın açıklaması)

25 Kasım’ın Anlamı
25 Kasım, Dominik Cumhuriyeti’nde, Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele eden Clandestina Hareketi’nin öncülerinden olan Patria, Minerva ve Maria Mirabel kız kardeşlerin diktatörlüğün askerleri tarafından, tecavüz edildikten sonra vahşi bir şekilde katledildiklerinin yıl dönümüdür. 1960 yılının 25 Kasım’ında, Dominik Cumhuriyeti’nin kuzey bölgesinde, bir uçurumun dibinde üç kadının cesedi bulunur. Bunlar Mirabel kardeşlerdir. Ertesi sabah gazetelerde bu ölümlerin bir araba kazası sonucu meydana geldiğini anlatan bir haber çıkar ama gerçek göründüğü gibi değildir. Mirabel kardeşler, ülkelerinde siyasal özgürlük için kararlılıkla mücadele ederek Latin Amerika’daki diktatör Rafael Leonidas Trujillo’ya direnirler. Bu yüzden diktatörlük tarafından zulme uğrayarak pek çok kez hapsedilirler. 25 Kasım 1960 yılında arabalarından zorla indirilerek tecavüz ve işkenceyle katledilirler.

Mirabel kız kardeşlerden birinin takma adının kelebek olmasından da esinlenerek; o günden sonra bu üç kız kardeş, gerek Dominik’te gerek dünya da “kelebekler” adıyla anılmaya başlarlar. Önce 1981’de Dominik’te toplanan Latin Amerika kadın kurultayında; 25 kasım, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü” olarak kabul edilir. Daha sonra 1985 yılında, Birleşmiş Milletler tarafından 25 Kasım, “Kadına Yönelik Şiddetin Yok Edilmesi İçin Uluslararası Mücadele” günü ilan edilir. 1981’den bu yana dünyanın dört bir yanında kadınlar 25 Kasım’ı “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü” olarak anıyor ve şiddete hayır demek için sokaklara, meydanlara çıkarak seslerini duyurmaya çalışıyor.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir