Sokak Hayvanlarına Mikroçip Takılıyor!

14 Mayıs 2015

Kulağa bilim kurgu filmlerinden bir sahneymiş gibi gelse de, Çanakkale Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından sokak hayvanlarının takibi için mikroçip uygulaması başlatıldı.
Çanakkale’de bulunan sokak hayvanları, Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’nde rehabilite ediliyor. Bu süreçte ise, hayvanların paraziter ilaçlama uygulamaları, ovariohisterektomi operasyonu, kastrasyon operasyonu, aşılama işlemleri ve kulak küpesi uygulaması gerçekleştiriliyor. Merkezdeki bu işlemlere ek olarak ise mikroçip uygulaması başlatıldı. Deri altına iğne yöntemi ile gerçekleştirilen uygulama ile sokak hayvanları kayıt altına alınarak, takip edilmeleri daha da kolay hale geliyor. Rehabilitasyon işlemi biten hayvanlar tekrar doğal ortamlarına bırakılırken, Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından sahiplendirilme çalışmaları da gerçekleştiriliyor.
Mikroçip Kimlik Sistemi Nasıl Çalışır ?

Mikroçip bir pirinç tanesi büyüklüğünde ve içerisinde dünyada bir örneği daha olmayan bir numara barındıran minik elektronik cihazlardır. Vücuda %100 uyumlu biyo-cam diye adlandırılan bir madde ile kaplanmıştır ve vücuda yerleştirildikten kısa bir süre sonra deri altı bağ dokusu ile kaplanarak hissedilemez bir duruma gelmektedir. Mikroçipler deri altı enjeksiyon yöntemi ile takılır ve taklan mikroçipin numarası merkezi veritabanına evcil hayvan ve sahibinin bilgileri ile kaydedilir. Gittiği herhangi bir veteriner kliniğinde bu numara okunarak hayvana ait tüm bilgilere ulaşılır. Evcil hayvanın kaybolması durumunda, bir veteriner kliniğine götürüldüğünde okuyucusuyla kontrol edilerek sahibi ile buluşturulması sağlanır. Ayrıca son yıllarda yapılan yasal düzenlemeler sonucunda evcil hayvan sahiplerinin, küçük dostlarına mikroçip taktırması ve bu numara ile belediyelere kayıt yaptırması zorunluluk haline getirilmiştir. Avrupa birliği ülkeleri seyahat sırasında evcil hayvanların mikroçip taşıyıp taşımadığını kontrol etmektedirler.
TBMM Çevre Alt Komisyonu tarafından 2014 yılında yapılan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu değişikliği ile alınan kararda şu ifadelere yer verilmişti; “Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların, yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen bakımevlerine götürülmesi zorunlu hale getirilecek. Bu hayvanların öncelikle bakımevlerinde ki müşahede yerlerinde tutulacak. Burada kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanlara mikroçip takılacak. Daha sonra bu hayvanlar sahiplendirilecek. Sahiplendirilemeyenler ise alındıkları ortama bırakılacak. Bakımevlerinde güçten düşmüş hayvanlar için özel alan tahsis edilecek. Bu hayvanların bakımevlerinde oluşturulacak özel bölümlerde hayvan refahına uygun olarak bakılmasına devam edilecek.”

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir