Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, Çanakkale’deydi

11 Kasım 2014

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali bu yıl Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi’nin “Siz de Yapabilirsiniz” çağrısına kulak veren yerel ekiplerle işbirliği yaparak sürdürülebilir bir yaşamın mümkün olduğunu anlatan belgeselleri Türkiye’nin dört bir yanındaki izleyicilere ulaştırdı. Festival 7-8-9 Kasım’da Çanakkale’de Erkan Yavuz Deneysel Sanat Atölyesi salonunda, İstanbul, Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bodrum, Diyarbakır, Hopa, İzmir ve Trabzon ile eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.

SYFF izleyicisine ilham ve güç veren, sorunlar karşısında bir şeyler yapabileceğini hissettiren filmlerle dolu bir program sundu. Seçkisindeki 20 film ile gündemdeki olumsuz olayların bombardımanı sırasında bize ulaşmayan, dünyanın farklı köşelerinden çözüm barındıran gerçek hikayeler sunan festivalin 2014 seçkisinde sosyal girişimcilik hikayeleri öne çıktı. İzleyiciler herhangi bir konuya çözüm üretmeyi kendine dert edinmiş, azimli ve yaratıcı kişileri tanıdı ve ilham aldı. Festivalde enerjiden sağlığa, gıdadan barınmaya, yaşamın her alanında sürdürülebilirlik ele alındı.

Festival programı Çanakkale ve ilçelerinde toplumsal, ekolojik, ekonomik alanlarda değişim ve iyileşmeyi amaç edinmiş ve bunun için harekete geçmiş kişilerin davet edildiği 7 farklı söyleşi ile zenginleşti. Sürdürülebilir bir yaşamın gereği olan çeşitlilik, programda olduğu kadar katılımcı profilinde de gözlemlendi. Önceki yıllarda düzenlenen film gösterimlerinden sonra ilk kez Çanakkale’de tam programla düzenlenen festival çiftçi, eğitmen, öğrenci, özel sektör ve kamu çalışanı, emekli ve işsiz yaklaşık 300 katılımcıya ulaştı. Filmler Türkçe altyazılı olarak ücretsiz gösterildi.

Festivalin ilk akşamında düzenlenen açılış kokteylinde festival destekçisi Çanakkale Ekolojik Yaşam İnisiyatifi ÇAYEK’in doğal ve yerel ürünlerini tatma fırsatı buldu. Film gösterimlerinin birçoğunu konuyla ilgili yerel girişimci ve aktivistlerin davet edildiği söyleşiler izledi. Süheyla Doğan ile Nusratlı Köyü Kadın Kooperatifi deneyimi, Emine Sürücü ile ÇAYEK, Prof. Dr. Türker Savaş ile yenilenebilir enerjiler, Cem Birder ile Toprak Ana projesi, Ersoy Demircan ile Fabrikale projesi, Karadağ Köylüleri ile altına karşı yaşam mücadelesi ve Kurşunlu Köylüleri ile barajdan sonra yaşam konuları konuşuldu. Festivalin kapanışı ise Tuşe Sanat Merkezi dansçılarının tadı damağımızda kalan gösterisi ile yapıldı.

Festivalin Çanakkale organizasyonunu Pan Görsel Kültür Derneği üstlenirken hazırlıklar festival ruhuna uygun olarak geniş bir ekibin kolektif emeği ile yapıldı. Mekan destekçisi Çanakkale Belediyesi, festivalin gerçekleşmesine katkı koyan yerel destekçiler ise ÇAYEK, Çanakkale Çevre Platformu ve Kepez Belediyesi oldu.

Festivale katılamayanlar ya da bazı filmleri kaçıranlar filmleri bireysel üyeliğin ücretsiz olduğu surdurulebiliryasam.tv web sitesinden izleyebilecekler.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir