Troia Antik Kenti, İngiliz BBC Kanalında Yayınlanacak Belgesele Konu Oldu

11 Haziran 2012

Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içerisinde yer alan ve geçmişi 5 bin yıl öncesine dayanan Troia Antik Kenti, İngiliz BBC kanalında yayınlanacak belgesele konu oldu.

Troia Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan, bu tür tanıtımların Troia hazinelerin iadesine katkı sağlayacağını söyledi.

Uluslararası bir televizyon kanalı olan BBC’de yayınlanacak olan “19’uncu Yüzyılın En Önemli Arkeolojik Keşifleri” konulu belgesel çekimi için dünyanın değişik ülkelerindeki en önemli antik kentler seçildi. Bunlar arasına Troia Antik kenti de dahil edildi. BBC’de Eylül ayında yayınlanacak olan belgeselin çekimleri için Troia Antik Kentine gelen üç kişilik BBC ekibi iki gün serecek olan çekimlere başladı. Yapımcı Chris O’Dannel, yönetmen Anthony Barwell ve sunucu Richard Miles, Troia Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Rüstem Aslan ile görüşüp bilgiler aldı. Ardından da antik kentin önemli bölümlerinde çekimler yapan ekip, son olarak Doç. Dr. Rüstem Aslan ile röportaj yapacak.

Aynı zamanda bir arkeolog olan sunucu Richard Miles, 19’uncu Yüzyılın En Önemli Arkeolojik Keşifleri konulu belgesele, Mesksika, İtalya ve Almanya gibi ülkelerde bulunan antik kentlerin konu edildiğini, Türkiye’den ise sadece Troia’da çekim yapıldığını söyledi. Miles, “Bu programı yapmaya karar verdiğimizde ilk çekim yapmayı düşündüğümüz yer Troia oldu. Program, arkeolojiye ilgi duymuş ilk insanları konu alıyor. Troia’da da karşımıza, burada kazı yapan ve hazineleri kaçıran Schliemann çıkıyor. Biz bu program ile o dönemde kazı yapan arkeologların daha önce yaşamış medeniyetleri araştırma isteğinin nereden kaynaklandığını aktarmak istiyoruz” dedi.

Arkeolog Schliemann tarafından Troia’da bulunup kaçırılan ve şuanda önemli bir bölümü Moskova’daki Puşkin Müzesi’nde sergilenen Troia Hazinelerinin Türkiye’ye iadesi konusundaki düşüncesi sorulan sunucu Richard Miles, “Bu soruya çok dikkatli cevap vermem gerekiyor. Çünkü İngiltere’de de Yunanistan’ın geri istediği eserler bulunuyor. Bence tabi ki hazineler çıktığı yerde sergilenmeli. Ancak bu politik ve zor bir soru. İki taraf oturup, konuşup anlaşmalı. Bizim çektiğimiz programın BBC’de yayınlanması, daha çok insanın bir şeyler öğrenmesi Troia’nın tanıtımını destekler” dedi.

Troia Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Rüstem Aslan ise, Troia’ya olan ilgi ve ziyaretçi sayısının her geçen gün arttığını söyledi. Aslan, “BBC’nin böyle bir program yapma isteği geldiğinde biz de akademisyen olarak ürettiğimiz bilgileri kendilerine anlatıyoruz. Bu programda 19’uncu yüzyıldaki en önemli arkeolojik keşif tarihleri ile ilgili. Troia da bunlardan en önemlisi. Burada Schliemann ve hazinelerin kaçırılması üzerine bir belgesel yapıyorlar. Akademisyen olarak, sürekli bu konunun gündemde kalmasının eserlerin geri dönmesi için bir kamuoyu oluşturması bakımında faydalı olacağını düşünüyorum. Çünkü son zamanlarda Troia Müzesiyle ilgili somut adımlar var. Ben hep söylüyorum. Eserlerin çıktığı yerde sergilenmesi fikri desteklenmeli. Bu adımlar Troia hazinelerinin aşama aşama geri dönmesini sağlayacaktır” dedi.

[Kaynak: canakkaleninrehberi.com]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir