‘Troia Festivali’ Konulu Söyleşi Düzenlendi

16 Ağustos 2013

Yarım asırı geride bırakan 50’nci Uluslararası Troia Festivali’nin dördüncü gün etkinlikleri kapsamında ‘Troia Festivali’ konulu söyleşi düzenlendi. Halk Bahçesi Telefon Kafe Önünde gerçekleşen söyleşiye festivalin mimarları olan İzzet Melih Dilmaç, Hüseyin Uluarslan, Eyüp Sabri Özkan, Sefer Göztepe ve Hektor konuşmacı olarak katıldı.

Sefer Göztepe’nin yönettiği söyleşide ilk sözü festivalin çınarlarından biri olan İzzet Melih Dilmaç aldı. Dilmaç, Çanakkale’nin gelişmesi, turizmin canlandırılması için büyük emeklerle ve 1960’lı yılların zorlu koşullarında festivali nasıl başlattıklarını ve nasıl ayakta tuttuklarını anlattı. Dilmaç, anılarına da yer verdiği konuşmasında, kendisi ilkokul öğrencisiyken eski belediye binası önünde Atatürk’ü karşıladıklarını belirterek, bu nedenle eski belediye binasının şeref binası olarak kente kazandırılmasını istediğini ifade etti.

Çanakkale’nin ilk turizm acentasını kuran Hüseyin Uluarslan ise, 1. Troia Festivali’nde gerçekleştirilen etkinliklerden bahsetti. Uluarslan, Troia Ören Yerinde izinli askerlerle canlandırılan Troia Savaşı’ndan, Kilitbahir-Çanakkale arasında Paris’in Helen’i kaçırışının canlandırılmasının nasıl gerçekleştiğine kadar, ilk festival anılarını kentlilerle paylaştı. Uluarslan da Troia’yı gün yüzüne çıkaran ismin Homeros olduğuna değinerek, Troia Ören Yeri girişinde Homeros’un heykelinin bulunması gerektiğine vurgu yaptı.

Eyüp Sabri Özkan ve Hektor’un da ilk festivale dair anıları paylaştığı söyleşide söz alan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, 1. Troia Festivali mimarlarını kırmayarak, eski belediye binasının yeniden kente kazandırılması konusunda çalışma yürüteceklerini kaydetti. Hüseyin Uluarslan’ın da belirttiği üzere Homeros’un kent için önemi olduğuna değinen Başkan Gökhan, eğitim öğretim döneminde okullara gerçekleştirdiği ziyaretlerde Homeros’un İlyada Destanı’nı çocuklara hediye ettiğini ancak çoğu öğrencinin Homeros hakkında bir bilgisinin olmadığını söyledi. Başkan Gökhan, “Japonya’da ilkokulda ilk okutulan Homeros’tur. Onun için bugün, bir çok Japon turist bu kente akın ediyor. Bu nedenle Milli Eğitim, müfredatın içine mutlaka Homeros’un kitabını koyup çocukların bunu öğrenmesini sağlamalı. Aynı zamanda Troia Ören Yeri’ne ve Arkeoloji Müzesi’ne öğrenci gezileri düzenlemeli” diye konuştu.

Söyleşi, hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir