Troya Müzesi’nde Canlı Bir Sanat…

Troya Müzesi’nde Canlı Bir Sanat…
06 Ekim 2020

7. Çanakkale Bienali “Takımyıldız” başlığıyla açıldı. Dört farklı mekanda, 22 Eylül – 17 Ekim tarihleri arasında süren etkinlikler, programda belirtilen gün ve saatlerde, randevuyla ziyaret edilebiliyor, mekanlar coronavirüs salgını nedeniyle gerekli kuralları uygulayarak sanatseverlere kucak açıyor…

7. Çanakkale Bienali kapsamında, Troya Müzesi Geçici Sergi Salonu’nda açılan; Agah Uğur koleksiyonundan bir seçkinin yer aldığı “Hiç istemeden ama seve seve” adlı sergiye dahil olan, sanatçı Ekin Bernay’ın “Ne İstiyorsun?” isimli performans sanatı ise oldukça dikkat çekmekte. Ekin Bernay’ın sanatçı ve katılımcıyı ortak bir düzlemde birleştiren “Ne İstiyorsun?” adlı performansı, Troya Müzesi’ne gelen birçok yerli ve yabancı turist tarafından büyük bir ilgiyle takip ediliyor, fotoğraflanıyor ve sergiye katılımı arttırıyor. Bembeyaz bir oda içerisinde, bir iç yolculuğu temsil eden ve katılımcılara “Ne İstiyorsun?” sorusunu yönelten sanatçı Ekin Bernay’ın, 28 gün süresince performans sanatını Troya Müzesi’nde sergilemesi bekleniyor. Troya Müzesi, ilgi çeken bu performans sanatı ile ilgili ise şu notu düşmüş; “Sanatçının merak ettiği, yolu “Ne İstiyorsun?”a düşen herkese ‘Bu soruyu defalarca sorsak özümüzde benzer miyiz? Yakınlaşır mıyız? Yoksa zaten yakın mıyız? sorularının cevabıydı. 2018 yılında toplanılan 964 cevapta görüldü ki en çok kullanılan ilk üç kelime: ‘huzur”, ‘sevgi’ ve ‘sağlık’ oldu. 17 Ekim tarihine kadar devam eden sergi sürecinde verilecek cevaplardan neler çıkacak, merakla bekliyoruz.”

TROYA MÜZESİ’NDE AGAH UĞUR RÜZGARI

Öte yandan CABININ’in öneri/daveti ve Azra Tüzünoğlu’nun küratörlüğüyle düzenlenen “Hiç istemeden ama seve seve” başlıklı sergi, Agah Uğur’un “yolculuğun kendisi varmaktan mühimdir*” mottosuyla tanımladığı koleksiyonculuk birikiminden seçilmiş eserlerden oluşuyor. Agah Uğur’un “oyun” teması etrafında yan yana getirilen eserleri, dünyanın kusurluluğu ve hayatın karışıklığı içinde, kendi ritim ve armonisiyle, geçici ve sınırlı bir mükemmellik sunan oyun alanına dahil oluyor. Eylemlerimizin içeriği derinlemesine bir çözümlemeye tabi tutulacak olursa, insanların bütün yapıp-etmelerinin yalnızca bir oyundan ibaret olduğu sonucuna varılabilir (Homo Ludens, Huizinga). Bu anlamda ‘oyun’ yaşamın saçma, dünyanın haksız olduğunu bilmesine rağmen kendi yaşamının ağırlığını taşımayı arzulamaktır. Ve oyun, her şeyden önce gönüllü bir eylem’dir. Uğur’un koleksiyonu Türkiye çağdaş sanatına ve 2000 sonrası uluslararası video sanatına odaklanıyor. Müzede Agah Uğur koleksiyonundan Cevdet Erek, Ekin Bernay, Erinç Seymen, Füsun Onur, Gülsün Karamustafa, Hale Tenger, Halil Altındere, İnci Eviner, Koki Tanaka, Marko Mäetamm, Marcos Ávila Forero, Nabuaki Onishi ve Serkan Demir’in eserleri yer alıyor.

DEVAM EDEN PROGRAMLAR

“Neye Benziyor?” / CABININ
Mekan: MAHAL 22 Eylül ile 17 Ekim arası, Salı, Perşembe ve Cumartesi Günleri, 10:00 – 16:00

“Hasarlı veya Tahrip edilmiş: Kültür”, Azra Tüzünoğlu
Tehdit Altındaki Kültür Mekan: Korfmann Kütüphanesi 22 Eylül ile 17 Ekim arası, Salı, Perşembe ve Cuma Günleri, 10:00 – 16:00

“Hasarlı veya Tahrip edilmiş: Kültür”, Azra Tüzünoğlu
Bildiğimiz Dünya Reklamların Dili Mekan: Kırmızı Konak 22 Eylül ile 17 Ekim arası, Salı, Perşembe ve Cumartesi Günleri, 10:00 – 16:00

“Hiç İstemeden ama Seve Seve”, Agah Uğur Koleksiyonu, Azra Tüzünoğlu
Mekan: Troya Müzesi 22 Eylül ile 17 Ekim arası, (Müze Müdürlüğü’nce belirlenen gün ve saatlerde)

Çanakkale’nin Sesleri
Soundsslike Projesi kapsamında Pınar Çevikayak Yelmi’nin İstanbul’un Sesleri konulu doktora araştırması kapsamında oluşturulan Soundsslike arşivi, günlük alışkanlıkların kentsel doku ile ilişkisini işitsel bir perspektif yoluyla kurarak, kültürel sesler konusundaki farkındalığı ve toplum bilincini artırmayı amaçlar.

Bienal sergileri 9-11 Ekim tarihleri arası kapalıdır. Troya Müzesi ise her gün 10.00-17.00 saatleri arası ziyarete açık olmaya devam edecektir.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir