Türkiye’nin En Büyük Fakülte Kütüphanesi Biga’da Hizmete Girdi

19 Nisan 2013

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 17 Mart 2013 tarihinde resmi açılışı yapılan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Kütüphanesi 17 Nisan 2013 Çarşamba günü saat 13.00’da düzenlenen tören ile hizmete açıldı. Törene ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Biga Kaymakamı Fatih Genel, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Tekin, Biga Belediye Başkanı Mehmet Özkan, Biga İİBF Dekanı Prof. Dr. Hamit Palabıyık ile çok sayıda kurum, kuruluş temsilcisi, akademik ve idari personel ile öğrenci katıldı.

Kütüphanenin açılış konuşmalarını ise sırasıyla Biga İİBF Dekanı Prof. Dr. Hamit Palabıyık, Biga Belediye Başkanı Mehmet Özkan ve ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner yaptı.

“BUGÜN BİGA AĞAKÖY YERLEŞKESİ’NİN RUHU, VİCDANI, KALBİ”
Prof. Dr. Hamit Palabıyık katılımcılara hitaben şunları söyledi;

“Bugün Biga Ağaköy Yerleşkesi’nin ruhu, vicdanı, kalbi. Bir üniversite kampüsünün gerçek bir kampüs haline dönüştüğü gün bugün. Çünkü üniversiteleri üniversite yapan, kitap, öğrenci, bilgisayar yani ne varsa hepsini bugün toplamış bulunuyoruz. Birkaç mesaj vermek gerekirse; üniversitemizde imkânlar, bütçe, öğrenci kısıtlı ama kısıtlı olmayan bir şey var; Rektörümüzün şahsında, hem insan gücü olarak hem maddi kaynak olarak kitap, kütüphane, laboratuvar, bilgisayar konusunda hiçbir kısıtlama yok, barajımız yok, limitimiz yok. Bu anlamda kendisininki tutku değil, ilgi değil, bilime, kitaba, bilgiye karşı bir aşk. Öncelikle Rektör Laçiner’e fakültemize bu konuda göstermiş olduğu ilgi, yakın alaka ve bu eser ile ilgili çok teşekkür ediyorum.

“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK FAKÜLTE KÜTÜPHANESİ”
Bu eserin önünde gururla duruyoruz. Çünkü Türkiye’nin en büyük fakülte kütüphanesi. Şu an 50 bin 500 kitabımız raflarda, öğrencilerin kullanımına açık. Çok güzel nezih bir ortam. Öğrencilerimiz seçtikleri kitaplardan faydalanabilecekler. Bu anlamda bize bu imkânı sağlayan üniversite ? yerel yönetim iş birliğini kurduğumuz Sayın Belediye Başkanımız Mehmet Özkan’a çok teşekkür ediyoruz. Laf değil, icraat anlamında sadece Çanakkale’ye değil tüm Türkiye’ye örnek olduk, çok güzel bir mesaj vermiş olduk Biga’dan. Son mesajımda öğrencilerimize, hocalarımıza, asistan arkadaşlarımıza. Artık mazeret yok! Okuyamadım, araştıramadım, başarısız oldum gibi bahaneler yok. Kütüphanemiz sizin emrinizde. İçinde kalıp, istediğiniz kadar vakit geçirebilirsiniz. Artık başarının önünde bir engel yok, sizlerden bunu sonuna kadar kullanmanızı, değerlendirmenizi istiyorum. Katılımlarınız için teşekkür ediyorum”.

“ONURLUYUZ, İFTİHAR EDİYORUZ”
Biga Belediye Başkanı Mehmet Özkan ise konuşmasında şunları söyledi:

“Yerel yönetim-üniversite işbirliğiyle gerçekleştirmiş olduğumuz çok önemli bir eserin açılışını gerçekleştiriyoruz. Onurluyuz, iftihar ediyoruz. Bütçemize göre ihtiyaçlarımız var ama tercihte öncelik yapma konusunda da irademiz var. Meclis üyesi arkadaşlarımız ve belediyemizin çok değerli çalışanları olarak her birimiz değerlendirmelerimizi yaptık ve çevremizdeki diğer aktörlerle birlikte bir karar verdik. Kararların isabetli olması yıllar yılı mutlu olmamıza sebep olur. Ama yanlış bir karar da yıllar yılı eziklik duymamıza vesile olur. Üniversitenin kalbi olan bu anlamlı hizmet binasını inşa etmiş olmak ve bugün açıyor olmak gerçekten iftihar meselesidir. Ben hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Üniversitemiz ve belediyenin iş birliği devam etmekte ve devam edecektir. Sayın Valimiz de bu konuyla alakalı takdire şayan bir tutum sergilediler. Yabancı Diller Yüksekokulu’nu biz Valimiz ile üstlendik, planladık ve ihalemizi yaptık. Önümüzdeki günlerde de inşaatı başlayacaktır. Yeni eğitim öğretim yılına kadar inşaat hızlıca tamamlanacaktır.

“BİGA ÜNİVERSİTESİ İSTİYORUZ”
10 yıl içinde Biga’da çok şeyin değiştiğini ifade eden Özkan, şunları söyledi: “10 yılda nelerin gerçekleştiğini anlamak bakımından bu gelişimi takip etmiş olsak bile Biga Üniversitesi’nin gerçekten hayal olmadığının bir işareti olarak kabul edebiliriz. Biz Biga Üniversitesi istiyoruz. İşin özü bu… Biga Üniversitesine giden bu yolda bütün alt yapı ve tesisleşme ihtiyaçlarının tamamını bir şekilde karşılama hususunda kararlı bir şekilde mücadelemiz devam edecek. Üniversitemiz ve diğer yetkili organlarla tüm aktör ve paydaşlarla birlikte bir baskı unsuru oluşturmak durumundayız. Biz İlçe merkezli Biga Üniversitesini gerçekleştirmeyi umut ediyoruz. Herkeste bu heyecanı görebiliyorum. Öğrencilerimiz için, geleceğin emanetlerini üstlenecek büyük Türkiye idealinin mimarları olacak çocuklarımız için bu üniversitenin bu kütüphanenin çok önemli bir basamak olacağına inanıyor ve temenni ediyorum”.

“İYİ BİR ÜNİVERSİTE’DE 3-4 MİLYON KİTAP OLMASI GEREKİR”
Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner de konuşmasında şunları söyledi:

“Değerli öğrenciler, meslektaşlarım ve değerli konuklar? Biga’nın çok kıymetli protokolü, Sayın Kaymakamımız, Belediye Başkanımız ve Meclis Başkanımız hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Ne yazık ki üniversite denildiği zaman kütüphaneler ilk akla gelen değildir. Bunda ülkemizin yaşamış olduğu siyasi zorluklarında büyük etkisi oldu. Askeri darbe ve kriz dönemlerinde Türkiye kütüphanelerinde A grubundan olan kişiler B grubunun kitaplarını, B grubundan olan kişiler de A grubunun kitaplarını tahrip ederek bugünlere kadar geldik. Normalde iyi bir üniversite dendiğinde, Amerika standartlarını verecek olursak, 3-4 milyon kitabın olması icap eder. Bir yerin üniversite olması için 3-4 milyon kitaba sahip olması gerekir. Ama Türkiye’de ki tüm üniversitelerin kütüphanelerindeki kitapları toplayıp üst üste yığdığınızda Harvard Üniversitesindeki 16,5 milyon kitap sayısını bulamıyoruz. Türkiye’deki tüm kütüphanelerdeki kitap sayısı Amerika’da Harvard Üniversitesinin kütüphanesindeki kitap sayısı kadar çıkmıyor. Amerikan Kongre Kütüphanesine bakarsınız 35 milyon parçadan bahsediliyor. Bu rakamlar gelişmenin de, geri kalmanın da tesadüf olmadığını bizlere gösteriyor.

“BAŞARI TESADÜFİ DEĞİLDİR”
Çalışırsak karşılığını alırız, bunun da merkezinde kitap var. Bilgiye hükmeden dünyaya da hükmeder. Başarı tesadüfi değildir. Bu nedenle üniversitelerimizin tabela üniversitesi olarak kalmaması için, eğitim kurumlarımızın tabela eğitim kurumları olarak kalmaması için başlanması gereken yer bilgidir, kitaptır, bilgisayardır, internettir. Bilgiye bu çağda nasıl ulaşılıyorsa odur. Öğrencilerimiz dilediği gibi bu kitaplardan yararlanabilir, bilgiye ulaşabilirler. 60 bin tane kitabımız var. ÇOMÜ’nün yaşına denk, hatta çok daha yaşlı üniversitelerimizin kütüphanelerinde 50, 60 bin kitap var. Bugün biz bir fakültenin kütüphanesini açıyoruz ve burada 50 bin tane kitap var. Sadece Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi için yapılan kütüphanede bu rakam. Buranın 250 bin kitap kapasitesi var. Şu anda da hemen hemen her gün Çanakkale’den yeni kitapların girişi yapılıyor. 100’lerce kitap raflara yerleşiyor. Yani bugün kütüphaneyi ziyaret ettiniz, yarın gelmenize gerek yok diye düşünmeyeceksiniz, yarın burada birkaç yüz yeni kitap daha olacak ve bu böyle devam edecek.

“TÜRKİYE’DEKİ EN İYİ KÜTÜPHANELERDEN BİRİNİN TEMELİ ATILMIŞ OLUYOR”
Burası aynı zamanda bir uzmanlık kütüphanesi, yani burada sosyal bilimler, iktisadi ve idari bilimler kitapları olacak. Dolayısıyla Türkiye’deki en iyi kütüphanelerinden birinin temeli de atılmış oluyor. Bununla da sınırlı değil, üniversitemiz personeli, çalışanları ve öğrencileri internet üzerinden 2 milyonun üzerinde teze rahatlıkla ulaşabiliyor. Yani sadece bu kütüphaneden değil, evinden, okuldaki başka bilgisayar terminallerinden de bilgiye ulaşabiliyorlar. Bununla da sınırlı değil 200 milyonun üzerinde de elektronik kitaba Biga’daki öğrencilerimiz, akademisyenler rahatlıkla ulaşabiliyorlar. ÇOMÜ bunun için yüzbinlerce dolarlık bütçe oluşturdu. Dolayısıyla sadece buradaki 50 bin 500 kitapla sınırlı değil, çok sayıda binlerce dergi, yüz binlerce kitap ve 200 milyondan fazla tez de buradaki insanların hizmetinde. Kütüphane zamanla büyüyecek ve Biga’ya bölgesine hizmet veren en önemli eğitim kurumlarından biri haline dönüşecek.

“BİZ DİYORUZ Kİ BİGA’DA MUTLAKA BİR ÜNİVERSİTE OLMALI”
Kütüphanenin ortaya çıkmasında Sayın Belediye Başkanımızın, Biga Belediyesinin çok büyük katkıları oldu. Binanın inşaatının yapımında 1 milyon lira civarında katkıları oldu. Bunun ne kadar büyük bir fedakârlık olduğunun farkındayız. Yerel idarelerin birçok sorunu var, sınırsız kaynaklara sahip değiller, bir eğitim kurumuna, üniversiteye, kütüphaneye kaynak ayırabilmek belediyeler için büyük fedakârlıktır. Fakat Sayın Belediye Başkanımız bir vizyonla hareket ediyor. Kendilerinin vizyonu bizim vizyonumuzla örtüşüyor. Biz diyoruz ki Biga’da mutlaka bir üniversite olmalı. Bunun adı Biga Üniversitesi olur, ÇOMÜ olur çok önemli değil. Bizim cephemizden söylüyorum, ama Biga’da mutlaka bir üniversite ortamı oluşturulmalı. Bunun yolu tek bir fakülteyle olmaz, mutlak suretle öğrenci, öğretim elemanı, öğretim üyesi sayısı alt yapısıyla dünyanın en iyi üniversitelerinden birinin oluşturulması lazım.

“BİZ ÜNİVERSİTE HALİNE GETİRMEKLE MÜKELLEFİZ”
ÇOMÜ açısından bakıldığında şu anda 6000’in üzerinde öğrenci var. Bizim projeksiyonlarımız da eğer bir aksilik olmaz ise 4 yıllık Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu biliyorsunuz geçen yıl kuruldu, onun müdürü atandı, yönetim oluşturuldu, programları tespit edildi ve bu yıl eylül ayında da ilk öğrencilerini alacak. 4 Yıllık Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemizden daha genişlemeye müsait bir okul. Şu anki projeksiyonlarımız, bu okulu düşündüğümüzde ve gelebilecek yeni programları düşündüğümüzde Biga’da öğrenci sayısının 10.000’in üzerinde çıkacağı yönünde. Eğer her şey planladığımız şekilde gider ise 15.000 öğrenci hedefi abartılı bir rakam değildir. Biraz önce sayın başkanımız da ifade etti. İngilizce hazırlık okulu şu anda Çanakkale merkezde ve Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden 500’ün üzerinde öğrencimiz orada eğitim görüyor. Biz bütün bölümlere hazırlık koymayı düşünüyoruz. Dolayısıyla da neresinden bakarsanız 1500-2000 öğrenci hazırlık okulunda olacak. O binanın yapımını da Terzioğlu Vakfıyla, Sayın Valimiz, Belediyemiz ve Bigalılarla el birliği içerisinde tıpkı bu kütüphanede olduğu gibi, yükü paylaşarak zamanı kazanabilmek adına gerçekleştireceğiz. Dolayısıyla burada İngilizce’nin çok daha fazla konuşulduğu, ilim yapıldığı, kütüphanesi Türkiye’nin en iyi kütüphanelerinden biri olan bir üniversite ile karşı karşıya kalacağız. Yani Ağaköy Yerleşkesi, Hacettepe Üniversitesi gibi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi gibi, ÇOMÜ gibi bir üniversite ortamı olacak. Bunun tabelasının olup olmaması bizi çok fazla ilgilendirmiyor. Biz üniversite haline getirmekle mükellefiz. O yolda da en sağlam adım önünde durduğumuz bu binadır, yani kütüphanedir. Bunları gerçekleştirdikten sonra Biga’nın önü açıktır. Çok rahatlıkla çevre ilçelerle birlikte Türkiye’nin sayılı üniversitelerinden birine sahip olması için önünde çok da fazla bir engel kalmayacaktır. Bu vesile ile ben emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Özellikle Sayın Başkanımıza. Bizlere bu konuda hem moral, hem lobi faaliyetleri olarak destekleyen Sayın Kaymakamımız, Sayın Valimiz ve Sayın Milletvekilleri İsmail Kaşdemir ve Mehmet Daniş Beyefendiye de buradan saygılarımı sunuyorum. Teşekkürlerimi ifade ediyorum. Bu duygular içerisinde hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum”.

Açılış konuşmalarının ardından heyet Biga İİBF Kütüphanesi’nde incelemelerde bulundu.

[comu.edu.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir