Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gelibolu’daydı

04 Aralık 2011

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gelibolu-Keşan duble yolunun açılış töreninde yaptığı konuşmada hedeflerinin Çanakkale Boğaz Köprüsü’nü 2023 yılına kadar yapmak olduğunu söyledi.

Helikopterle İstanbul’dan Çanakkale’nin Gelibolu ilçesine bağlı Evreşe beldesine 1 saat gecikmeyle gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, burada üst düzey yetkililer tarafından karşılandı. 44 kilometrelik Gelibolu-Keşan duble yolunun açılışı için gerçekleştirilen Evreşe girişindeki konaklama tesisinin bulunduğu yere geçen Bakan Yıldırım burada bir konuşma yaptı. Bakan Binali Yıldırım, konuşmasında Gelibolu- Keşan arasındaki 44 kilometrelik yolun hayırlı uğurlu olmasını dileyerek, “Keşan’dan Korudağ’a oradan da Evreşe ve Gelibolu’ya uzanan bölünmüş yol oradan da Eceabat’a kadar gelecek. Bu bölünmüş yol Çanakkale’den devam edip Edremit Körfezi’ne kadar ulaşacak. Bizi ‘Evreşe yolları dar: Bana bakma benim yarim var’ türküsü ile karşıladınız. Çok meşhur bir türkü bu .Türkünün ikinci kısmına itirazım yok. Ama birinci kısmına itirazım var. Evreşe yolları artık dar olmasın. Bunun için Evreşe yollarını da genişletiyoruz. Sevenlerin birlerlerine daha çabuk güvenli buluşması için bunu yapıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Şimdi Evreşe’ye indik. Oradan buraya geldik. Madem Evreşe türküsünde yollar dar diyoruz. Bu yolları da genişletelim. Bölünmüş yolu yapmak güzel ama Evreşe’ye doğru da genişletmek daha iyi olur değil mi? Yakışır mı? Evreşe’ye yakışır mı? Evreşe’ye herşey yakışır. Buradan Karayolları Genel Müdürümüze söylüyorum. Bu yolları da genişletelim” dedi.

“ÇANAKKALE BAĞIMSIZLIĞIMIZIN ÖZÜRLÜĞÜMÜZÜN TEMİNATIDIR”
Bakan Yıldırım, Çanakkale’nin Türkiye’nin Anadolu topraklarının batıya açılan kapısı olduğunu da belirterek, “Çanakkale, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin destanlaşan bir ilidir. Çanakkale bağımsızlığımızın özürlüğümüzün teminatıdır. Kurtuluş savaşımıza bizi hazırlayan ‘Çanakkale Geçilmez’ diyerek düşmanı durduran bir ilimizdir. 88 yıl önce bu mücadeleyi veren Çanakkale’de Türk milleti şimdi de artık istiklal mücadelesinden istikbal mücadelesine giden yolda kararlı adımlarla ilerliyor. 88 yıl önce ‘Çanakkale Geçilmez’ dedik. Ama orda düşmana geçilmez dedik. Ondan sonra bakıyoruz Çanakkale’nin yolu yok, denizi var gemisi yok, uçağı var havaalanı yok. Çanakkale bağımsızlık ve özgürlük için düşmanı karşı geçilmezdir. Dosta karşı tabii ki geçilir olacaktır. Yıllardır havaalanı yapılacak ve denizlerimiz de şenlenecekti. Maalesef biz göreve geldiğimizde gördüğümüz manzara perişandı. Havaalanı vardı, ama uçak yoktu. Geldik hemen seferleri başlattık. Sadece İstanbul’a değil, Ankara’ya da seferler başlattık. Gökçeada ve Bozcaada’ya deniz ulaşımında atak yaptık. Hani derler ya. 1930’larda Ahmet Kutsi Tecer, öğretmen olarak düşmüş yollara. Kar yolları kapalınca oturmuş ağlamaya başlamış. ‘Orada bir köy yol var uzakta. Gitmesek de, görmesek de o köy bizim köyümüzdür’ diyerek ağlamıştır. Çanakkale’nin 580 köyünün yollarını biz KÖYDES projesi ile yaptık. Artık böyle manzaralar yok. İçme sularını da getirdik” dedi.

“ÇANAKKALE KÖPRÜSÜNÜ YAPMAK İNŞALLAH BİZE NASİP OLACAK”
Bakan Yıldırım, Çanakkale için 2023 yılı hedeflerinin başında Çanakkale Boğaz Köprüsü’nü yapmak olduğunu belirterek, “Çanakkale köprüsünü de yapmak inşallah bize nasip olacak. Çanakkalelilere bu hizmeti getirmeyi biz başaracağız. Çanakkale bunu hak ediyor. Çanakkale’de Türk’ü, Kürt’ü, Muhaciri, Çerkes’i herkes bağımsızlık için mücadele etti, şehit oldu. Yarımadadaki şehit olan binlerce Mehmetçiğin o arzularını, hedeflerini gerçekleştirmek de bizim boynumuzun borcudur. Bunu yapmak için yola çıktık. Bunun için bu ülke sevdalısı Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın elemanları olarak kalkınma mücadelesine durmadan yılmadan devam ediyoruz” dedi.

Bakan Yıldırım, yaptıkları çalışmalarla Türkiye’yi baştan sona bölünmüş yollarla donattıklarını da kaydederek, “İşimiz yol açmak. İşimiz vatandaşını hayatını kolaylaştırmak. Türkiye’yi baştan başa bölünmüş yollarla donattık. Yolları böldük, hayatları birleştirdik. Çanakkale’de deniz ulaşımında sorun vardı. Şimdi Çanakkale’nin bir markası var. Gestaş’ı var. Gestaş’ı Çanakkale’ye kazandırdık. Şimdi Çanakkale’de Asya’dan Avrupa’ya değil, aynı zamanda adalara, hatta Marmara’daki adalara dahi sefer yapıyor.

Çanakkale’nin deniz taşımacılığını geliştirilmesi için zamanında özel kanun çıkardık. Milletvekillerinin gayretleri ile o gün Çanakkale için bu kanunu çıkarırken muhalefet ‘Ne yapıyorsunuz. Çanakkale için özel kanun olur mu?’ dediler. Bende ‘Bunun adı Çanakkale olunca özel kanun olur. Çanakkale bizim tarihimizdir’ dedim. Oraya aktardığımız 30 trilyon lira ile bugün Gestaş Çanakkale’ye hizmet ediyor. Burası bizim tarihimiz. Buram buram tarih kokuyor” dedi.

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna da Gelibolu Korudağ arasındaki 44 kilometrelik duble yolun sathi kaplama olarak ulaşımı açtıklarını ifade ederek, yaklaşık 34 milyon TL harcanarak yapılan yolun sıcak asfalt çalışmasının ise 2012 yılında tamamlanacağını belirtti. Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım 44 kilometrelik Gelibolu-Keşan duble yolunun açılışını yaptıktan sonra kendi kullandığı araçla yolda bir süre yolculuk yaptı.

Törene Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, AK Parti Çanakkale Milletvekilleri Mehmet Daniş ve İsmail Kaşdemir, AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, Karayolları 1. Bölge Müdürü Mehmet Karaman, Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Gelibolu Belediye Başkan Vekili Ahmet Nalbant, Evreşe Belediye Başkanı Ali Kamil Soyuak, partililer ve vatandaşlar katıldı.

Bakan binali Yıldırın daha sonra AK Parti Gelibolu kongresine katılmak üzere tören alanından ayrıldı.

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI BİNALİ YILDIRIM: “HİÇ KİMSE ŞEHİT KANLARI İLE YOĞRULMUŞ BU VATAN TOPRAĞINI, BU ÜLKEYİ BÖLMEYE CÜRET ETMESİN”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çanakkale’yi her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiğini belirterek, “Her yıl Türkiye’nin dörtbir yanından insanlar gelip o destanı yazan kahramanlarımızı ziyaret edip dua ediyor. Bu toprakların bedeli çok ağır. Bu toprakların her metrekaresinde şehitlerimizin, ay yıldızlı bayrağımızın rengi var. Bağımsızlığımız var. Onun için hiç kimse şehit kanları ile yoğrulmuş bu vatan toprağını, bu ülkeyi bölmeye cüret etmesin. Kimse bu ülkenin doğusuna, batısına, kuzeyine, güneyine nifak sokamaz, ayrılık tohumları ekemez” dedi.

Gelibolu-Keşan duble yolunun açılış töreninin ardından AK Parti Gelibolu ilçe kongresine katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, burada bir konuşma yaptı. Bakan Yıldırım, Gelibolu’nun çok önemli bir yer olduğunu belirterek, “Burasının önemi Osmanlı dönemine kadar uzanıyor. Osmanlı donanmasının gemilerinin inşa edildiği, bakım onarımının yapıldığı tersaneleri buradadır. Bu sebeple Gelibolu çok meşhurdur. Gelibolu bir denizci ilçesidir. İşte böyle önemli bir ilçemiz daha sonra Çanakkale destanının en başında yer almış, kahramanlığını bütün dünyaya yedi düvele göstermiştir. Bu sebeple Çanakkale Türkiye Cumhuriyeti tarihinin yazıldığı bir yerdir. Çanakkale’ye yapacağımız hizmetler bu sebeple boynumuzun borcudur. Çanakkale’de Gelibolu Yarımadası’nda yaptığımız yatırımlarla bölgeye gelen ziyaretçi sayısı önemli ölçüde artmıştır. Her yıl Türkiye’nin dörtbir yanından insanlar gelip o destanı yazan kahramanlarımızı ziyaret edip dua ediyor. Bu toprakların bedeli çok ağır. Bu toprakların her metrekaresinde şehitlerimizin, ay yıldızlı bayrağımızın rengi var. Bağımsızlığımız var. Onun için hiç kimse şehit kanları ile yoğrulmuş bu vatan toprağını, bu ülkeyi bölmeye cüret etmesin. Kimse bu ülkenin doğusuna, batısına, kuzeyine, güneyine nifak sokamaz, ayrılık tohumları ekemez. Biz bu topraklarda bin yıldan beri birarada yaşıyoruz. İstiklal mücadelemizi bu topraklarda beraber yaptık ve istikbal mücadelemizi de birlikte yapıyoruz. ‘Çanakale Geçilmez’ sözünü burada tarihe altın harflerle yazdıran millet olarak bundan sonra da büyük Atatürk’ün muasır medeniyetler seviyesine çıkma sözü için de canla başla elele mücadele edeceğiz” dedi.

“BÖLÜNMÜŞ YOLLAR TÜRKİYE’NİN BİR MEDENİYET KAPISIDIR”
Konuşmasında bölünmüş yollar konusuna da değinen Bakan Yıldırım, yapılan bölünmüş yollar sayesinde araç taşımacılığının yüzde 59 oranında arttığını belirterek, “Bölünmüş yollar Türkiye’nin bir medeniyet kapısıdır. Türkiye’de bölünmüş yol miktarı 15 bin 500 kilometreyi geçti. Bu rekor dünyada yok. Türkiye’nin doğusu batısını, kuzeyini güneyini bölünmüş yollarla donattık. Bölünmüş yollar ile birlikte ölümlü kaza oranında yüzde 34 oranında bir zamla oldu. Amacımız ve hedefimiz hiç ölümlü kaza olmaması. Ancak burada bir gerçek var. Biz bölünmüş yolları yaptık. Ondan sonra bir araştırma yaptık. Bölünmüş yollardan sonra kazaları araştırdık. Yapılan araştırmadan ibret verici 2 hataya ulaştık. Bunlardan birincisi ihmal, ikincisi de ihlal. Kazarlın büyük kısmı ihmal yolu ile meydana gelirken, ihlal yolu ile de çok sayıda kazaların olduğunu gördük. Bu çok acı bir şey. Yol kusurundan meydana gelen kaza oranı ise 9,4 civarında. Buradan da bölünmüş yollara yatırım yapmanın yeterli olmadığı insana daha fazla yatırım yapmak gerektiği ortaya çıkıyor” dedi.

Yapılan konuşmanın ardından AK Parti İlçe Başkanı İsmail Ege, Bakan Binali Yıldırım’a bir plaket verdi. Bakan Yıldırım daha sonra ilçeden ayrıldı.

Tek liste ile yapılan seçimde İsmail Ege yeniden AK Parti Gelibolu İlçe Başkanı seçildi.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir