“Üst Yönetimde Çalışan Kadın Sayısı Artıyor”

29 Mayıs 2015

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini sürdüren İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi’nin düzenlediği ‘TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Marmara Bölge Toplantısı’nda konuşan Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, Çanakkaleli olmakla, bu topraklarda yaşamış bir ailenin evladı olarak iş dünyasında bulunmakla her zaman övünç duyduğunu belirtti.
Zeynep Bodur Okyay, “Muhtelif ortamlarda yer alıyorum. Babam İbrahim Bey’in bana bıraktığı önemli bir mirastır bu. İbrahim Bey her zaman iş yaşamı ile sosyal yaşamını birleştirmiştir. Bana İbrahim Bey bana her zaman sivil toplum kuruluşlarında olmamı önermiş ve teşvik etmiştir. Ben tüm bulunduğum ortamlarda ve yerlerde Çanakkaleli olduğumu ön plana getiririm. Çünkü bunun benim için bir görev olduğunu düşünürüm. Ben sizlerle birlikte bu değerli ve önemli topraklarda olmaktan son derece mutluyum” diye konuştu.
Zeynep Bodur Okyay, ‘Ekonominin yükselen değeri Kadın; Çanakkale Ruhu ile Kalkınma ve Kadın Girişimcilerimizin Rolü’ konulu konuşmasında, Kale Grubu’ndaki deneyimlerinden de örnekler vererek, kadınların iş yaşamındaki karşılaştıkları sorunları ve çözüm önerilerini sıralarken, iş yaşamında ve özellikle sanayi sektöründe daha fazla kadın çalışanın rol alması gerektiğini ve bunun için yapılacakları dile getirdi. Okyay’ın konuşmasını ÇTSO Kongre Fuar Merkezi İçdaş Salonu’nu dolduran kalabalık bir dinleyici topluluğu takip etti.
ÇTSO Kongre Fuar Merkezi İÇDAŞ Salonunda düzenlenen toplantıya, Zeynep Bodur Okyay’ın yanı sıra Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Bahar Yurt, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Marmara Bölge Başkanı Hatice Dinçbal Kal, Edirne Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmas Aslan, Kırklareli Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ruhan Uzunlar Altınel, Sakarya Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Öykü Köprülüoğlu ile ÇTSO Genel Sekreteri Sema Sandal, Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi üyeleri ve kadın girişimciler katıldı.
Konuşmasına Kale Grubu’nu tanıtarak ve babası İbrahim Bodur’un Kale Grubu’nu nasıl kurduğunu anlatarak başlayan Zeynep Bodur Okyay, şunları söyledi:

“Biliyorsunuz ben Kale Grubu’nu yönetiyorum. Kale grubu 58 yıl önce bu topraklarda yeşerdi. İbrahim bey, çok kıymetli babam 21 yaşında bir hayalin peşinden koşarak çok değerli bu tesisi meydana getirdi. Ve gerçekten güçlü bir iletişim ve öngörü sahibi bir insan. Girişimlerine bu bölgedeki birçok insanı da katarak kendi topraklarında doymanın da peşinden giderek hem doğduğu hem de doyduğu yere yatırım yapmayı tercih etti. Bu insanlarla birlikte yola çıktı. Bugün Allah’a binlerce kere şükrediyorum, gerçekten onun sayesinde hem Çanakkale özellikle seramik sektöründe dünyada 12’nci, Avrupa’da da 3’üncü büyüklükte bir firmayı kazandı, hem de bölgeye katma değer üreten bir kurumu kazandı
Çanakkale Seramik Fabrikaları Türkiye’nin ilk çok ortaklı kuruluşudur. Babam bu fabrikayı kurarken etrafındakiler tek tek “para yok, sermaye yok” dediler. Babam kendi inandığı ideale onları da inandırmak gibi zor bir şeyi başarmış ve birçok güçlükle mücadele etmiş. Hisse senedi bastırarak ortak arayışına girmiş ve sonunda hayal ettiği kurmayı başarmıştır. Bugün gerçekten bu anlamda Türkiye’de bir ilki başaran bir kurum olmuştur. Ben de ilk kez 2008 yılında yönetime geçtim. Babam o tarihte yönetimden çekildi ancak ben de onun varlığının güveni ile kurumun başına geçtim. Bunun kendisinin çok büyük bir teveccühü olduğunu düşünüyorum.”

Yönetimde kadın ve erkek davranışları konusunda önemli olanın kadın olmanın getirdiği doğal farklılığın ve kadınsal özelliklerin iş ortamında nasıl başarıya dönüştürüldüğü olduğunu ifade eden Zeynep Bodur Okyay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çünkü ancak bu şekilde kadınların yönetimde fark yaratacağı görüşündeyim. Özellikle Türkiye’de nüfusun yüzde ellisini oluşturan kadınların hem daha fazla iş hayatında, hem de politika da buna dahil olmak üzere yönetimde yer alması gerektiğini ve ülkenin gücünün buradan geldiğini düşünüyorum. Neden yönetimde kadın yer almalıdır sorusunu irdelediğimde gözlemlerimi şöyle aktarabilirim. Mesela Kale grubunda başarılı kadın çalışan grafiği kadın istihdamında yüzde 24, üst yönetimde ise yüzde 20’dir. Özellikle son zamanlarda fabrikalarımızda üst yönetimde çalışan kadın sayısı çok fazla. Daha fazla kadının mutlaka üretimde olması ve sanayinin bir parçası olmasını savunuyorum. O yüzden İstanbul Sanayi Odasındayım, o yüzden TOBB’nin bir çok organında elverdiğince yer alıyorum. Çünkü benim bir misyonum sanayide daha fazla kadının olmasını sağlamaktır. Şu anda seramik fabrikalarımızın çoğunun başında kadın yöneticiler var. Özellikle de ben grubun CEO’su olduktan sonra bu arttı. 5 senede bu en az 3 kat arttı. Kale’nin istihdam konusunda bir çok sosyal çalışması var. Bunlardan bir tanesi kadın ustalar kreş uygulamasıdır. Başarılı kadınların ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Biliyorsunuz meslek edindirmelerde kadınların her meslek grubunda yer alabildikleri gözlenmektedir. Kale Seramik Vakfında da bir çok sertifikasyon programları bulunmaktadır. Bu da bizim toplumun dokusuna dokunmak isteyişimizin bir başka göstergesidir.”

Kadınlar Stk’larda Fark Yaratacaktır

Sivil toplum kuruluşlarında daha çok kadın lider olması gerektiğini de savunan Zeynep Bodur Okyay, “STK’ların başında da daha fazla lider kadının olmasına da inanıyorum. STK’lar hem kadınlar için iyi bir girişim fırsatıdır. STK’lar kadınların fark yaratabileceği alanlar olduğu için de bunu şahsen çok fazla önemsiyorum. İnsan kaynağına yapılan yatırım, sosyal konular, gelişmişlik farkları, eğitim konularında kadınların daha hassas olduklarını ve önem verdiklerini biliyorum. O nedenle STK’larda kadın temsili çok önemli” diye konuştu
Kadın yöneticilerin de iş hayatında da algılama yöntemlerinin ve olaya bakış açılarının da daha farklı olduğunu da ifade eden Zeynep Bodur Okyay, şöyle devam etti:

“Kadınlar her şeyden önce değişimi daha fazla tetikliyorlar. Değişime daha fazla açıklar. 21.yüzyılın da 20.yüzyıldan daha fazla değişim yaşandığı bir dönem olduğunu düşünürsek kaydedilen değişimler çok hızlı. Mesela benim Babam 87 yaşında ve yaşamında gördüğü değişimleri akıl alması çok zor. O nesil gerçekten çok büyük dönüşümü yaşadı. Kadınların sayısının artması dönüşüme pozitif katkı sağlayacağını düşünüyorum. Kadınlar daha paylaşımcı ve deneyimlerini daha fazla aktarıyor diye düşünüyorum. İşyerlerinde kariyer yönetiminde de kadınların katkısının çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Mesela ben buraya oğlum ile geldim. Çünkü Çanakkale’ye gelmeyi çok seviyor. Geldiğimde de biraz süre istedim ve önce Anneme haber verdim sonra da oğlumun üzerini değiştirip onu buradaki akrabalara gönderdim. Kadınlar birçok organizasyona eş zamanlı olarak odaklanabiliyor. Bu doğalarından gelen ve pratik olma kabiliyetlerinden kaynaklanan bir şey. O nedenle bu deneyimleri ile birlikte kadınlar daha fazla empati kuruyor, sorgulama yeteneklerini daha fazla geliştiriyor olduğunu düşünüyorum.
Kadın yöneticiler çalışanlarını daha olumlu yönlendirebiliyor ve teşvik edebiliyorlar. Çünkü kadın yöneticiler daha detaycı. Kadınlar aynı anda birçok şeyi yönetme, ellerinde bir çok topu döndürmek zorunda olduğu için detayları daha pratik değerlendirebiliyorlar. Bu nedenle de yanlarında çalışanları teşvik etme ve yönlendirme konusunda erkeklere göre daha pozitif olduklarını düşünüyorum. Kadınların adalet konusunda da analık duygusunun da verdiği farklılıkla daha olumlu ve daha doğru kararlar verebildiğini düşünüyorum. Ben analık ve kadın duygusunu her zaman yoğun yaşarım. Hiç ağlamaktan çekinmem. Etkilendiğimde ve duygulandığımda gözüm dolar ve ağlarım. Kadınların doğasında yumuşaklık olduğunu düşünüyorum.”

Bahar Yurt: En Önemli Engel Değer Yargıları
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Marmara Bölge Başkanı Hatice Dinçbal Kal, gelişmiş ülkelerden ve Türkiye’den karşılaştırmalı olarak verilerle süslediği kadın çalışan ve girişimcilerin durumu konulu konuşmasında, kadın girişimcilerin sayısının artmasıyla toplumsal refahın da yükseleceğini ifade etti.
Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Bahar Yurt ise, yaptığı konuşmada, Kadın Girişimciler Kurulu olarak Çanakkaleli kadınların iş hayatındaki rolleri ile sosyal ve ekonomik durumlarını değerlendirip, kısa ve uzun vadede bu değerleri pozitif yönde yükseltmek çalıştıklarını ifade etti.
Bahar Yurt, 2014 yılında Türkiye’de kurulan 60 bin şirketin 20 bininin kadın girişimciler tarafından kurulduğunu belirterek, “Bu rekor gelişmenin Çanakkale içindeki yansımalarını artırmalıyız. Ülkenin zenginleşmesinin girişimcilikten geçtiği günümüzde hem işsizlik oranını azaltmak hem de kadının kendine yeten, kendi ayakları üzerinde duran güçlü kadın duruşu göstermesi için girişimci kadınlarımızın sayısını arttırıp ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamalarına öncü olmalıyız” diye konuştu.
Girişimcilik faaliyetlerinde önemli engellerle karşılaştıklarını ve oldukça zorlandıklarını ifade eden Bahar Yurt, bu konuda en büyük engelin yüzde 30 ile toplumun kadınlar hakkındaki değer yargıları ve inanışları olduğunu da ifade etti. Bahar Yurt, “Kadının daha eğitimli, azimli, hırslı ve kararlı duruşu onu, erkeğe bağımlı olmaktan kurtararak ekonomik anlamda bağımsızlığını ve toplumdaki konumunu güçlendirmesine olanak sağlamaktadır. Kadına bu gücü sağlayan en önemli olgu ise onun girişimcilik özelliğidir” diye konuştu.
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Marmara Bölge Toplantısı, Zeynep Bodur Okyay’a, TOBB KGK Marmara Bölge Başkanı Hatice Dinçbal Kal, Çanakkale KGK İcra Komitesi Başkanı Bahar Yurt ve ÇTSO Genel Sekreteri Sema Sandal tarafından plaket ve hediyeler verilmesi, toplu fotoğraf çekimi ve akşam yemeği ile sona erdi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir