Yat Limanı İçin ÇED Sürecine Halkın Katılım Toplantısı Düzenlendi

16 Şubat 2012

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) tarafından Barbaros Mahallesi Kuruçeşme mevkiinde yapılması planlanan Yat Limanı için Çevre Etki Değeri (ÇED) Yönetmeliği gereği halkı bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde yapılan ÇED Sürecine Halkın Katılım Toplantısı’na, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin ve yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Nazka Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti. ÇED çalışmalarını yürüten Çevre Mühendisi Çiğdem Kale, 608 yat kapasiteli projeyle ilgili hazırlanan raporu detaylarıyla açıkladı. Ardından da Çevre ve Şehirçilik İl Müdürü Namık Güver tarafından halkın görüşleri alınmaya başlandı. Bu bölümde, yat limanı Çanakkale halkını ikiye böldü. Katılımcıların bir bölüm ÇTSO’nun çalışmalarını yürüttüğü yat limanını desteklerken, bir kesim ise yat limanına karşı olmadıklarını, ancak yerine itirazları olduğunu belirtti.

Çevre örgütlerini temsilen söz alan kişiler, yat limanının yapılmasının planlandığı Sarısığlar mevkiinde Mesudiye Zırhlısının batığının bulunduğunu, yanı sıra birkaç batığın daha bulunduğu bölgenin yat limanı yapımı için uygun olmadığını belirtti. Vatandaşa ait kamusal alanın da yat limanıyla işgal edilmemesini istedi. Yat Limanının yeriyle ilgili endişelerini anlatan Çanakkale yerel tarih araştırmacısı Şehabettin Kalfa, “Burada sualtı haritası incelenmemiştir. Bununla ilgili bir envanter çalışması çıkarılmamıştır. Bunun öncelikle yapılması gerekir. Ayrıca batıklar açısından da bir envanter çalışması yapılmamıştır. Bunun da yapılması gerekiyor. Çanakkale’de iki egemen rüzgar vardır. Bunlar lodos ve poyrazdır, ama batı rüzgarı esti mi bütün tekneler nereye sığınacağını pek iyi bilemezler. O yüzden batı rüzgarı da mutlaka bu ÇED raporunda dikkate alınmalıdır” dedi.

Çanakkaleli avukat Erhan Tez ise, çevrecileri sağduyulu ve akılcı düşünmeye çağırdı. Tez, “Hepimiz çevreciyiz. Hepimiz çevrecilikten yanayız. Ama gelin görün ki Avrupa’yı Ege ve Akdenize bağlayacak olan bir boğaz köprüsüne karşı gelebiliyorsak, eğer Çanakkale’de ÇTSO Başkan ve yönetim kurulunun vizyon sahibi olarak oluşturmuş oldukları projelere karşı geliyorsak Çanakkale’ye hiç bir şey yapamayız. Çanakkale’de iş sahası olmadığı için gençler büyük kentlere göçetmektedir. Çanakkale bir emekliler kenti olmuştur. Çanakkale’ye sanayi de gelmelidir, marina da yapılmalıdır, boğaz köprüsü de yapılmalıdır. Çanakkale bunlara layıktır” dedi.

Yat limanının yerine karşı olan kişiler, belirlenen yer ile ilgili teknik konularda görüş belirtince söz alan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Karakaş, “Burada bizim belirtmemiz gereken; halk olarak yat limanını istiyormuyuz, istemiyormuyuz. Yoksa teknik konulara zaten işin uzmanları ve devletin görevlileri karar verecek. Siz kimsiniz?” deyince ortam biranda gerildi. Yat Llimanının yerine karşı olan 15 kişilik bir grup bu söz üzerine toplantıyı terk etti.

ÇED süreci devam eden Yat Limanı projesi çalışmaları ÇTSO tarafından yürütülürken, inşaat ve işletme aşamasının ÇTSO’nın yanı sıra Çanakkale Valiliği, Çanakkale İl Özel İdaresi, Çanakkale Belediyesi, Gestaş Deniz Ulaşım A.Ş. ile Çanakkale Hüseyin Akif Terzioğlu Şefkat Yuvası Vakfı oluşturacağı bir şirket tarafından yürütülmesi planlanıyor.

Yat Limanı ÇED toplantısı olumlu bitmedi
Çanakkale’nin gündeminde yer alan Çanakkale Ticarete ve Sanayi Odası (ÇTSO) tarafından yapılması planlanan Yat Limanı Projesi için bilgilendirme toplantısını çevreciler terk etti. Toplantıya katılarak yat limanı için belirlenen yerin yanlış olduğunu öne süren çevreciler ile projeye olumlu yaklaşan katılımcılar arasında tartışmalar yaşandı. Tartışmalara dahil olan işadamının “Oraya buraya yapılsın demekle olmaz. Siz kimsiniz?” sözleri üzerine sinirlenen çevreciler, toplantı salonunu terk etti.

Barbaros Mahallesi’ndeki Kuruçeşme mevkiine yapılaması planlanan Yat Limanı Projesi tartışmalara neden oldu. Yat Limanı Projesi’nin yapılacağı yerin yanlış olduğunu iddia eden Çevre Platformu’na bağlı bir grup, halkı bilgilendirmek amacıyla Mehmet Akif Ersoy Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantı öncesi açıklama yaptı. Çeşitli sloganlar atarak proje için düşünülen yeri protesto eden Çevre Platformu üyeleri, Yat Limanı’nın yapılmasına karşı olmadıklarını, ancak proje için düşünülen yerin yanlış olduğunu ifade etti.

Çevre Platformu adına yapılan açıklamada çevreciler, çok küçük bir azınlığın çıkarlarına uygun hazırlanmış Çanakkale Yat Limanı Projesi’ni kabul etmediğini söyledi. Açıklamada şöyle dendi: “Birincisi, Çanakkale’nin nazım plan ile uygulama imar planlarında mevcut olan ama son yıllarda en önemli kent politikası olarak herkes tarafından ısrarla savunulan, en önemli sorun kıyı kullanımı ve kıyıların kentliler tarafından hiçbir engel oluşturmadan kullanımıdır. Kordon alanının lodostan, hatta Nara burnundan Kepez’e kadar kesintisiz bir şekilde kentli yurttaşlar tarafından kullanılabilmesidir. Örneğin, Çanakkale Belediyesi’nin ve şimdiki Sayın Başkan Ülgür Gökhan’nın çok önemsediği barış kordonu uygulaması için önerilen proje sahil boyunca devam eden yolun kesintiye uğraması ve yok edilmesi anlamına gelmektedir. İkincisi, bu alan 2005 yılından bu yana Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Belediye Spor ile Sörf -Yelken-Balık Adamlar-Yüzme alanındaki çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından Çanakkale Deniz ve Rüzgar Sporları Merkezi (ÇADERÜS) olarak kullanılmaktadır. Altı yıldır fiili olarak geliştirilen bu politika çok önemli sonuçlar yaratmıştır. Örneğin her yıl 80 civarında kentli sörf eğitimi almakta, 200 aşkın kentli ise sörf alanını fiili olarak kullanmaktadır. Ayrıca deniz ve rüzgar sporu kullanım işlevi bölgeyi hareketlenmiştir. Kentlinin kumsal, kıyı ve denizle çok kolay ve ucuz bir biçimde doğrudan temasının olduğu, spor, dinlence ve eğlence işlevinin geliştiği bir alanın öncüsü ÇADERÜS olmuştur. Yeni Yat Limanı Projesi bu tür eylemlerin hiçbir şekilde yapılmasına olanak sağlamayacaktır. Yeni oluşan koşullara bağlı rüzgar yönü ve su, dalga, akıntı, vb. ilişkisi nedeni ile mendirek ve diğer insan yapıları o çevrede deniz sporları yapılmasını engelleyecektir. Üçüncüsü, yerel tarihçiler, balıkçılar, yelkenciler, sörfçüler ve balık adamlara göre tarihi, kültürel ve ulusal önemi çok büyük olan Mesudiye Zırhlısı’nın batığı proje bölgesinde yatmaktadır. Proje nedeni ile oluşacak deniz hareketleri sonucu tarihi Mesudiye Muharebe Gemisi kum ve balçık altında kalacaktır.”

Proje toplantısında tartışma
Yat Limanı Projesi ile ilgili halkı bilgilendirmek amacıyla düzenlenen ÇEd toplantısına, yaşanan tartışmalar damgasını vurdu. Yat Limanı Projesi için yer seçimine karşı çıkan çevreciler ile projeyi olumlu karşılayanlar arasında tartışmalar yaşandı. Yaklaşık 1 saat süren sunumun ardından ilk olarak söz alan Muzaffer Bayraktar, Yat Limanı Projesi’nin yapılacağı alanın iddia edildiği gibi bazı değerlerini yitirdiğini belirtti. Bayraktar, yeşil alan olarak gözüken yerin plansız, kimliksiz yapılarla doldurulduğunu ve sözkonusu alanın balçık olduğunu ifade ederek, “Kentimizin bir master planı yoktur. Bütün sorunlarda buradan kaynaklanmaktadır.Böyle olunca yer sorunu da sorun yaratmaktadır. Burası yeşil alan olarak gözüküyor. Yeşil alan olarak gözüken yerler nerede? Burası plansız ve kimliksiz yapılarla dolduruldu” dedi.

Sualtı envanter çalışması yapılmadı
Toplantıda söz alan Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Prof. Dr. Telat Koç ise proje ile birlikte kıyı alanının kamu kullanımına kapatılacağını öne sürürek, “Kıyı alanı kamu kullanımına kapatılamaz bu anayasal bir haktır” dedi. Projenin yapılacağı yere karşı çıkan yerel tarihçi Şahabettin Kalfa da “Bu bölge sığlıktır. Dolgu işlemleriyle birlikte hem deniz hem de kara olumsuz etkilenecektir. Kent ile deniz ilişkisi büyük bir zaafa uğrayacaktır. Bu proje için sualtı envanter çalışması yapılmadı. Bunun yapılması gerekir. Dolgu çalışması için getirilecek tonlarca malzeme doğanın dengesine zarar verecektir.Karadeniz sahil yolu en canlı örnektir” dedi.

Çanakkale’nin her türlü yatırımı hak ettiğini kaydeden avukat Erhan Tez ise çevrecileri daha dikkatli olması konusunda uyardı. Herkesin çevreci olduğunu ifade eden Tez, Çanakkale’nin birçok yatırıma ihtiyacı olduğunu ve Yat Limanı Projesi’ni desteklediğini söyledi. Tez, “Özellikle çevreci arkadaşlarıma biraz daha sağ duyulu olması için rica ediyorum. Hepimiz çevreciyiz” dedi.

Yat limanını, kent için daha sağlıklı ve daha gerçekçi bir mekana kurulmasını öneren Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz, “İstanbul’un sanayisi sökülüp Çanakkale’ye getiriliyor. Çanakkale’ye kakalamaya çalışılıyor. ‘Çanakkale için hayırlı uğurlu olsun’ diyelim şimdiden. Buraya 600 yatlık değil, 6 bin yatlık liman yapalım. Buraya 18 tane fabrika kuralım. Bunu bütün samimiyetimle söylüyorum ama bunların sonucunda bu kentte kim yaşayacak? Bunları kimin için yapıyoruz? Nasıl öneriyoruz? Ne için öneriyoruz? Bu kentte yaşayanlar bizleriz. Biz başka birileri için öncelikle başka birilerini düşünerek bir şeyler mi yapacağız, yoksa bu kentte yaşayan insanların ihtiyacına ilişkin mi bir şey yapılacak?” dedi

Tartışmaların alevlenmesiyle söz alan işadamı Kemal Karakaş’ın, “Oraya buraya yapılsın demekle olmaz. Siz kimsiniz?” şeklindeki sözleri üzerine sinirlenen çevreciler ise toplantı salonunu terk etti.

[Kaynak: canakkaleninrehberi.com & cevrecihaber.com]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir