Yeni Teşvik Sisteminin İlk Yıl Değerlendirme Raporu Açıklandı

30 Temmuz 2013

Geçen yıl yürürlüğe giren Yeni Teşvik Sistemi’nin Çanakkale ve Balıkesir’de ilk yıl uygulama sonuçları hazırlanan raporla kamuoyuna duyuruldu. Açıklanan rapora göre Çanakkale ve Balıkesir illerinde öngörülen toplam 1 Milyar 629 Milyon TL’lik yatırım için firmalara yatırım teşvik belgesi verildi.

Ekonomi Bakanlığı’nın hazırladığı ve 19 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe giren Yeni Teşvik Sistemi’nin ilk yıl uygulama sonuçları hazırlanan raporla kamuoyuna duyuruldu. Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA)’nın kamuoyuna aktardığı raporun Balıkesir ve Çanakkale ile ilgili sonuçları önceki sisteme göre farklılıklar gösteriyor.

Hazırlanan Rapora göre Haziran 2012 ve Haziran 2013 dönemleri arasında Balıkesir ve Çanakkale İllerini kapsayan Güney Marmara Bölgesi’ne toplam 1 Milyar 629 Milyon TL’lik yatırım hayata geçirmesi öngörülüyor. Bu yatırım için Ekonomi Bakanlığından toplam 104 yeni Yatırım Teşvik Belgesi alındı.

Bir yıl içinde alınan teşvik belgeleri sonucunda ortaya çıkacak yatırımlarla bölgede toplam 2.467 yeni istihdamın olması öngörülüyor.

Çanakkale’nin 2., Balıkesir’in ise 3. Bölge’de yer aldığı Yatırım Teşvik Sistemi’nde bir yıllık dönem içinde Çanakkale’de 26 belge düzenlenirken Balıkesir için 78 belge düzenlendi.

Çanakkale’de bir yıllık dönemde Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında 322 Milyon TL’lik sabit yatırım, 506 istihdam öngörülüyor. Balıkesir’de ise alınan Yatırım Teşvik Belgeleriyle öngörülen sabit yatırım 1 Milyar 195 Milyon TL iken istihdam rakamı ise 2.033 kişi olarak tespit edildi.

Çanakkale’de belge adedi bazında turizm, altyapı-belediye hizmetleri ve enerji yatırımları ilk üç sırada yer alırken, sabit yatırım açısından enerji, turizm ile pişmiş kil ve çimento gereçleri sektörleri ilk üç sırada bulunuyor. Çanakkale’deki yatırımların istihdam rakamlarına göre yapılan sektörel sıralamasında ise turizm sektörü birinci sırada öne çıkarken, enerji ikinci, lastik-plastik yatırımları üçüncü sırada yer aldı.

Balıkesir’in belge adedi bazında yapılan sektörel sıralamasında ilk üç sırada gıda ve içecek, makine imalat ve enerji yatırımları yer alırken, sabit yatırım tutarı açısında kimya, enerji ve çimento sektörleri ilk üç sırayı paylaşıyor. Yatırımların istihdam rakamlarına göre yapılan sektörel sıralamasında ise gıda ve içecek, istihraç ve işleme ile makine imalat yatırımları ilk üç sırada yer aldı.

Yeni sistem kapsamında 1 yılda 79,1 Milyar TL’lik yatırım teşvik belgesi alındı
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede ise şunları kaydetti: ?Yeni Teşvik Sistemi’ne geçilen Haziran 2012’den 2013 yılı Haziran ayı sonuna kadar olan dönemde ülke genelinde toplam 79,1 milyar lira tutarında 5 bin 126 adet Yatırım Teşvik Belgesi düzenlendi. Bu belgelerin 68,5 milyar TL tutarındaki 4 bin 845 adedi yerli, 10,6 Milyar TL tutarındaki 281 adedi ise uluslararası sermayeli şirketler tarafından alındı.

Aynı dönemde düzenlenen teşvik belgelerinde 187 bin 478 kişilik istihdam öngörülmüştür. Bu rakamın 169 bin 845’i yerli sermayeli şirketlerin öngörülen istihdam artışı iken, 17 bin 633’ü uluslararası sermayeli şirketlere aittir.”

Bakan Çağlayan, yeni teşvik sistemi döneminde düzenlenen 5 bin 126 yatırım teşvik belgesinin 2 bin 911’inin bölgesel, 19’unun büyük ölçekli, 2 bin 189’unun genel ve 7’sinin stratejik mahiyete sahip olduğunu belirtti.

Son olarak Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Yatırım Teşvik belgelerinde öngörülen toplam 79,1 milyar liralık sabit yatırım tutarının 36,1 milyar lirasının bölgesel, 3,3 milyar lirasının büyük ölçekli, 30,5 milyar lirasının genel, 9,2 milyar lirasının stratejik mahiyetteki yatırımlara ait olduğunu sözlerine ekledi.

Yatırımları GMKA izliyor
Balıkesir ve Çanakkale illerinde de yatırım teşvikleri GMKA tarafından izleniyor. Ekonomi Bakanlığı’nın 2012 Haziran ayında yürürlüğe giren Yeni Yatırım Teşvik Sisteminde önemli bir yapısal değişiklik de yapıldı. Daha önce Bakanlığın bünyesindeki Yatırım Teşvik Belgesi alan yatırımların izlenmesi ve ekspertiz işlemleri Kalkınma Ajansları Yatırım Destek Ofisleri tarafından yürütülüyor.

Yapılan bu yeni düzenleme ile GMKA Yatırım Teşvik Sistemi’nin Balıkesir ve Çanakkale’de uygulayıcısı konumunda. GMKA’nin Balıkesir ve Çanakkale’de bulunan Yatırım Destek Ofisleri, öncelikle yatırımcıları Yatırım Teşvik Sistemi hakkında bilgilendiriyor, Teşvik Belgesi almış yatırımların ara izlemelerini, tamamlama ve ekspertiz işlemlerini yapıyor.

2009 yılından bu yana alınan Yatırım Teşvik Belgelerini de takip eden Ajans, bugüne kadar 84 projenin ara izlemelerini tamamlamış durumda. Bu kapsamda 2009-2011 döneminde bölgede yaklaşık 2,5 Milyar TL’lik Yatırım Teşvik Belgesi almış yatırımın incelendiği kaydediliyor.

[gmka.org.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir