Yrd. Doç. Dr. Burhan Sayılır: “Çanakkale Savaşı ile İlgili Yanlışlıklar…”

24 Mayıs 2010

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Sayılır, Türk ve dünya tarihi açısından büyük öneme sahip olan Çanakkale Savaşları ile ilgili çalışmaların sayı olarak çok fazla olmasına rağmen, içerik olarak yanlışlıklarla dolu olduğunu söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Burhan Sayılır, Genelkurmay Başkanlığı tarafından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde organize edilen “95. Yıl dönümünde Çanakkale Muharebeleri ve Atatürk” konulu sempozyumda yaptığı konuşmada, Çanakkale Savaşları ile ilgili yanlışlıklara işaret ederek, “Türk ve dünya tarihi açısından büyük öneme sahip olan Çanakkale Savaşları ile ilgili çalışmalar sayı olarak çok fazla olmasına rağmen, içerik olarak yanlışlıklarla doludur. Çanakkale Savaşı tarihi, ülkemizde sözlü tarih ve hikayeler üzerine kurulmuş ve gerçeklikten uzaklaşmıştır. Çanakkale Savaşı ile ilgili çalışma yapacaklara gerek askeri arşivler gerekse sivil arşivler açık olmasına rağmen bunları kullanmak yerine kaynağı ve dayanağı belli olmayan bilgileri tekrar tekrar yazmaktadırlar. Bir süre sonra yazılan yanlış bilgiler gerçek bilgi mahiyeti kazanmaktadır. Bu sefer de arşiv bilgeleri ile bu bilginin yanlış olduğu ispatlansa bile yaygın bilinenin aksine bir davranış geliştirilerek yanlışlık görmezlikten gelinmektedir. Bu yanlışlıkların sayısı arttıkça Çanakkale Savaşı’na bakışımızda kaymalar ortaya çıkmakta, Atatürk’ün ‘Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa, değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır’ sözünün aksine, bugün tarih yazmak yerine, yeniden Çanakkale Savaşı tarihi yapılmaktadır. Yanlışlıkların yanlış olmaktan çıkıp bir tabu halini alması da bunların düzeltilmesinin önüne büyük bir set çekmektedir” dedi.

Burhan Sayılır, Çanakkale Savaşı ile ilgili Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda birçok hatalar bulunduğunu belirterek, “Örneğin Kaymakam Hasan Bey Şehitliği olarak bilenen şehitlik ve anıtın adının Binbaşı Hüseyin Hilmi bey Anıtı olarak değiştirilmesi, 3 Kasım 1914’teki Çanakkale Boğazı’nın ilk kez bombardıman edilmesiyle Seddülbahir Kalesi’nde şehit olan subaylarımızla ilgili yanlışlıkların doğrularla düzeltilmesi, Çanakkale Savaşı’na çocuk denecek yaştakilerin katıldığı bilgisinin yanlışlığının ve cephede yer alan askerlerin yaşlarıyla ilgili doğru bilgilerin ortaya konulması, Kumkale Şehitliği olarak bilinen şehitliğin Kumkale Şehitliği olmadığı ve savaş alanları hakkındaki yanlışlıkların ortaya konulması, Yahya Çavuş Şehitliği olarak bilinen Ertuğrul Tabyası yakınındaki şehitliğin adının 26. Alay Şehitliği olarak değiştirilmesi ve oraya Yahya Çavuş Anıtı’nın yapılması, 57. Alay Şehitliği içindeki yanlış bilgilerin düzeltilerek arşiv belgelerine dayalı bilgilerin konulması, yeni şehitliklerin yapılması ile ilgili şehit isimlerinin devamlı surette değiştirilmesi ve daha önce şehitliği gezip yakınını bulanların bir dahaki sefer bulamamasının önüne geçilmesi gerektiği bir gerçek. Bu konular Çanakkale Savaşı ile ilgili yanlışlıklardan sadece birkaçıdır” diye konuştu.

Burhan Sayılır, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’ndaki buna benzer birçok hata olduğunu belirterek, “Tarihi yarımadadaki bu yanlışlıkların dışında basım yoluyla yapılan ve feci olarak adlandırılacak sayısız hatalar da görülmektedir. Bu yanlışlıkların sayısı gün geçtikçe azalacağı yerde giderek artıyor. Bunun büyük sebebi, Çanakkale Savaşları’nın uzmanlık gerektirmeyen bir alan olarak görülmesidir. Uzmanlık isteyen her konu gibi Çanakkale Savaşları’nın da Çanakkale uzmanları tarafından ele alınması ve doğru bilgilerin tespiti gerekmektedir. Ancak maalesef Çanakkale Savaşı ile ilgilenmek bir hobi halini alınca yanlışlıkların artması da kaçınılmaz olmaktadır” dedi.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir