Çanakkale Tarımı ve İklim Değişikliğinin Olası Etkileri

Oral Kaya
12/05/2012

Çanakkale Valiliği öncülüğünde Çanakkale Tarım Zirvesi gerçekleştirildi geçtiğimiz gün. Kentimizin en önde gelen ekonomik sektörü masaya yatırıldı. Sayın Valimiz açılış konuşmasında çok önemli bilgiler verdi. Gerek ülke içinde bulunduğumuz üretim kapasitesi ve kalite bakımından potansiyelimizle ilgili rakamlar gerekse de Çanakkale tarımının geleceği açısından önemli bilgi ve rakamlar aldık. Örneğin organik tarımın il düzeyinde desteklenmesi için ilk adımların atılacağını öğrendik. Ama en önemlisi tarım alanında il master planının yapılacağını ve bunun da devlet-akademi-sivil toplum katılımı ile bu yılın sonuna kadar bitirileceğini de öğrenmiş bulunuyoruz.

Master planı hazırlanması çok önemli bir gelişme. Bunun çok sesli ve her çeşit üretici, karar verici ve de hatta tüketici ile birlikte hazırlanması için karar verilmesi çok önemli bir gelişme. Olayı yönetişim alanından aldığımızda, Çanakkale’mizin almış olduğu mesafeler küçümsenecek gibi değildir. Yerel Gündem 21 süreci ile başlayan ve bugün de Kent Konseyi ile devam eden bütün kesimlerin birlikte karar sürecine katılması çok önemli bir gelişmedir. En son Marina tartışmalarında da izlediğimiz süreç bugün Çanakkale Tarım Master Planı sürecinde uygulanmaya başlanacak olması çok büyük bir gelişmedir. Çünkü süreç sadece Kazdağları’nın verimli eteklerinde yapılan tarımı değil, aynı zamanda Çanakkale, Biga, Çan ve diğer yerleşim yerlerinin içme suyu kaynaklarını, madencileri ve hatta geçtiğimiz hafta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanan ve zeytin yönetmeliğindeki değişikliği dahi bağlamaktadır. Çanakkale tarımının bu kadar gelişkin olması hatta neredeyse tüm tarımsal ürünlerin yetişmesine izin veren iklimi ülkemiz ve bölgemiz için çok önemli bir gelişme. Bu değerlerin de Sayın Valimiz tarafından dile getirilmiş olması ve bunun için master planının hazırlanması süreci umut verici bir gelişmedir. Yıllardır dile getiren kurum ve kişilerin çabalarının karşılık alması sevindiricidir. Bu sürecin müdahili olmayı sürdüreceğiz. Yılbaşından bu yana Troya Çevre Derneği, Çanakkale Ziraat Odası ve Avustralya Konsolosluğu ortaklığında bir proje yürütülüyor. Projenin ismi, “İklim Değişikliği ve Tarımsal Üretime Etkileri”. Bu köşeyi takip edenler, özellikle iklim değişikliğinin etkileri üzerine uzun zamandır yazdığımızı bilir. Dünyamızın doğal dengesinin bozulması tüm alanlarda çeşitli etkilerde olumsuzluklar yaşanmasına neden olmaktadır. Kuraklık artmakta, su seviyeleri yükselmekte, çeşitli afetler şiddetli bir şekilde yaşanmakta, yağış dengeleri istikrarsızlaşmaktadır. Tüm bunlar üzerinde yaşadığımız dünyanın çevresini kaplayan atmosfer tabakasında durmadan artan CO2 (karbondioksit) ve diğer partiküller nedeniyle olmaktadır. Yüzlerce yıldır Çanakkale’mizin en önemli ekonomik faaliyeti olan tarım sektörü de bu olumsuzluklardan etkilenecektir ve de etkilenmektedir. Artan sıcaklık tarımsal üretimin verimini ortalama %15 oranında düşürmektedir. Bu çok önemli bir kayıptır. Bu kaybı kapatmak için yapılacak aşırı sulama toprakların tuzluluk oranını arttıracağı için bir çözüm olmayacaktır. Aynı şekilde kullanılacak çeşitli gübre veya kimyasallar da toprağı zehirleyecektir. Bunların haricinde azalan su kaynakları ve kutup buzullarının erimesi neticesinde sular altında kalacak olan bazı tarım alanları gibi sorunlar da yaşanacaktır. Tüm bu sorunların tartışılacağı ve ortak çözümlerin üretileceği bir alan yaratmayı hedefleyen proje kapsamında köyleri ziyaret eden dernek üyesi gençler, bu alanda çiftçilerle yeni alternatifleri tartışmaktadırlar.

Biga yarımadası gibi tamamen doğal yollarla korunan ve doğal kaynakları kendisine bahşedilmiş olan arazilerin zenginliği, Osmanlı sarayının tarımsal üretim deposu olmasından bellidir. Bu alanı korumak, olumsuzluklardan en az etkilenmesini sağlamak, Sayın Valimizin de dile getirdiği gibi bölgede organik tarımın desteklenmesi, teşvik edilmesi ve bu alanda çiftçilerimize yönelik desteklerin sağlanması ile olacaktır. Onun için hazırlanacak olan Tarım Master Planına sahip çıkmamız gerekmektedir.

‘ÇANAKKALE İÇİNDE’ Notu: Bu yazı Oral Kaya’nın izniyle, http://oralkaya.blogspot.com adresli blogundan alınmıştır.

Oral Kaya Son Yazıları...

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir