Yerelden Evrensele Bakmak

Oral Kaya
07/12/2011

Çanakkale’ye ekonomik açıdan her baktığımızda, karşımıza tarım ve tarıma dayalı bir ekonomik model çıkıyor. Özellikle son yıllarda ortaya çıkan bir turizm olgusu ve özellikle üniversitenin gelişmesine dayalı bir ticari hareketlenme de gözleniyor. Nereden bakarsak bakalım, genel ekonomik yapı tarım ve turizme dayanıyor.

Geçtiğimiz hafta sonunda Çanakkale’de Troya Çevre Derneği ve Yeşil Düşünce Derneği’nin ortak organizasyonu ile “Yeşil Ekonomi-Yerelden Evrensele” isimli bir panel gerçekleştirildi. Panele konuk olarak Yeşiller Partisi eş başkanı Ümit Şahin ile birlikte, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Prof. Rıdvan Yurtseven ve Prof. Türker Savaş ve Gülpınar eski Belediye Başkanı Ünal Karagöz katıldılar. Toplantının amacı, ekonomik model olarak tartışabileceğimiz konular nedir, yerelden ekonomiye nasıl bakarız sorularına cevap aramak idi. Yalı Han’da yapılan toplantıyı izleyiciler büyük bir dikkatle izlediler. Aynı gün Çanakkale Çevre Platformunun düzenlediği Altın Madenciliği ve Kaz Dağları toplantısı ile yapılan toplantı, katılımcıların da verimli soruları ile çok önemli bir sürece tanıklık etti.

Toplantının moderatörlüğünü, Yeşil Düşünce Derneği’nden Mahmut Boynudelik yaptı. Özellikle yerel ekonomik modellerin, evrensel ekonomiye entegre olmada önemli bir alternatif yarattığını ifade eden Boynudelik, Çanakkale ekonomisinin önemli unsurları olan Tarım ve Turizm açısından yaratılabilecek yeni istihdam alanları ve üretim modellerinden bahsetti.

Yeşiller Partisi eş başkanı Dr. Ümit Şahin, bugüne kadar bize öğretilen doğrulardan hareketle, yeni bir yere gidemeyeceğimizi dile getirdi. “Bugüne kadar ekonomik gelişmeyi hep bize rakamlarla ve o rakamların büyüklükleri ile açıkladılar. O rakamlar ne kadar büyük de olsa, yine krizler yaşanıyor. Bunun alternatifi, daha yerel ekonomilere destek vermek, yerel ekonomileri teşvik etmekte” dedi.

Prof. Dr. Türker Savaş, il ekonomisi içinde önemli bir yer tutan hayvancılık ve buna dayalı sektörlerden bahsetti. Ezine peyniri ve Ayvacık organik hayvancılığına değinen Savaş, “Daha 10 yıl öncesine kadar 20 milyon olan keçi nüfusunun artık sadece 5 milyon olduğunu unutmayalım. Ekonomimiz için önemli olan bu değerleri korumalıyız ve Ezine peyniri gibi bir değeri daha da ileriye taşımalıyız” dedi.

Hemen arkasından söz alan Gülpınar eski Belediye Başkanı Ünal Karagöz, organik zeytincilik macerasını nasıl geliştirdiklerini anlattı. Yaklaşık 5 yıl önce başlayan süreç içinde, yeni tarımsal yöntemlerle çiftçilerin zenginleştirilebileceğinin örneği olan Gülpınar için en önemli sorunun pazarlama olduğunu ifade eden Karagöz, sürecin aynı zamanda termik santralleri de nasıl püskürttüğünü anlattı.

En son konuşmayı yapan Prof. Dr. Rıdvan Yurtseven, dünyada da yeni bir uygulama olan aheste/yavaş/sakin şehir (Slow city) için yeni bir turizm modeli olabileceğinin altını çizerek, Dünya ve Türkiye örneklerini verdi. Daha yeni aheste şehir sertifikasını alan İmroz’un serüvenini anlatan Yurtseven, turizm alanında nasıl bir gelişme sağlanabileceğini de rakamsal olarak göstermiş oldu. Özellikle İmroz adasında yeni başlayan altın arama tartışmasına da değinen konuşmacı, bunun turizm ve organik tarıma olumsuz etkilerini de aktardı.

Çanakkale ekonomisi, elindeki var olan değerlerini koruyarak ve onları daha da arttırarak, ne kadar ileriye gidebileceğini gösteren bu toplantı, aynı zamanda çevresel değerlere de önem verilebileceğini en iyi şekilde gösteren bir model olarak kayıtlarda yerini aldı. Yeni iş alanları açmak, yeni istihdam yaratmak için illa ki bize öğretilen sanayi-teknoloji yatırımlarına ihtiyacımız yok. Dünyaya sadece daha farklı gözlerle bakmak için biraz görüş açımızı genişletmeye ihtiyacımız var. Bunu da yapmak Çanakkale için hiç zor değil.


‘ÇANAKKALE İÇİNDE’ Notu: Bu yazı Oral Kaya’nın izniyle, http://oralkaya.blogspot.com adresli blogundan alınmıştır.

Oral Kaya Son Yazıları...

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir