Korfmann Kütüphanesi 18 Haziran’da Yeniden Açılıyor!

Gazeteci, yazar Prof. Dr. Haluk Şahin, farklıhaber8.com ‘daki köşesinde Çanakkale’deki Korfmann Kütüphanesi’nin 18 Haziran’da yeniden açılacağını yazdı:

Korfmann Kütüphanesi’ne büyük armağan

“Sıcak gündem” dediğimiz çılgın atın üstünden yere düştüğü halde ayağı üzengiye takıldığı için yerlerde sürüklenen bahtsız sürücü gibi oraya buraya savrulurken çevremizde olup biten küçük ama önemli değişikliklerin farkına varmıyoruz. Hele bunlar kültür, sanat ve eğitimle ilgiliyse. Kıran kırana rekabetin kurallarını belirlediği yeni medya düzeninde onlar “soğuk gündem”!

Bu yazımda öyle bir soğuk gündem haberini vermek istiyorum: Çanakkale’deki Korfmann Kütüphanesi 18 Haziran’da yeniden açılıyor! Hem de eskisinin üç katı daha fazla değerli kitapla.

Yaklaşık 20 bin kitap ve 30 bin dizi yayına ev sahipliği yapacak olan kütüphane dünyanın en önemli uzmanlık kütüphanelerinden biri haline geliyor. Kütüphanenin uzmanlık alanı elbette Prof. Manfred Osman Korfmann’ın uzmanlık alanı: Arkeoloji!

Prof. Korfmann (1942-2005) Troya ören yerinde yaptığı kazılarla hem Troya’yı hem de eski Anadolu tarihini yeniden tanımlayan büyük bilim adamı. Homeros’un İlyada ve Odisea destanlarıyla ölümsüzleşen Troya’nın Wilusa adlı Hitit ya da Luwi kenti olduğunu o ortaya koydu ve büyük mücadelelerden sonra dünyaya kabul ettirdi.

Tam Çanakkale’ye yerleşmek üzere olduğu dönemde ölen “Osman Bey”in kitapları 2007 yılında açılan bir binada toplandı. Çanakkale Belediyesi’nin de yardımıyla TroiaVakfı tarafından restore edilen tarihi binadaki koleksiyon değerli bilim adamının topladığı 6 bin kadar kitaptan oluşuyordu. Böylece Troya ve Anadolu arkeolojisi üzerine önemli bir uzmanlık kütüphanesi Türkiye’de kendisine yer bulmuş oluyordu.

Tam 15 bin kitap çıktı

Derken kütüphanenin başına devlet kuşu kondu. Devlet diyorsam bizim devlet değil, İsviçreli Jucker ailesi demeliyim. Bu ailenin arkeoloji üzerine doktora yaparken Prof. Korfmann’la çalışmış olan kızının önerisiyle aile özel arkeoloji kitaplığının da bu kütüphanede bulunması gerektiğine karar verdi. TroiaVakfı (www.troavakfi.com) ile görüşmeler yapıldı imzalar atıldı ve kitaplar bir TIR içinde Türkiye’ye geldi.

İnanması zor ama, bu uzmanlık koleksiyonu tam 15 bin kitaptan oluşuyordu. Klasik arkeoloji ve eski çağ tarihi konulu 15 bin kitap!

Korfmann’ın baş yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan ve arkadaşları şu sıralar yeni gelen kitapları tasnif etmekle meşguller. Her kitap kutusunu açtıkça yüzlerinin güldüğünü söyleyebilirim! Korfmann kütüphanesi gerçekten dünya çapında bir uzmanlık merkezine dönüşüyor.

Sıra kültür mahallesinde

Yalnızca 18 Haziran’da törenle yeniden açılacak olan kütüphaneyi görmek için Çanakkale’ye gitmeye değer. Kütüphane’nin bitişiğindeki tarihi binalar da (ki eski Ermeni kilisesine bitişikler) restore edilirse karşımıza Türkiye’de eşi az bulunur bir kültür mahallesi çıkabilir.

Binaların sahibi 18 Mart Üniversitesi bu konuda her şeyi yapmaya hazır olduğunu açıklamış. Dolaydaki bazı binaları restore etmeye hazırlanan Çanakkale Belediyesi’nin bu projeye sıcak baktığı da biliniyor.

Bizim gibi Korfmann dostlarına ve Çanakkaleseverlere ise “Haydi bakalım!” demek düşüyor.

Bir şey daha: O kütüphanenin rafları arasında dolaşırken insanın hayata yeniden başlayıp bu kez arkeoloji okuyası geliyor!

Korfmann’a şiir

Söz Korfmann’dan açılmışken ölümün ardından 2006 yılının Haziran ayında yazdığım ve Dedim ki Poyraza adlı kitabıma aldığım “ağıt”ı da sizlerle paylaşayım.

Büyük bilim insanını saygı ve sevgiyle anıyoruz.

Künye

işi o kadar zordu:
karşısında
kaç yüzyıllık
bir zeitgeist,
Tübingen anfisinde
– ki her yer Troia’ydı onun için –
yalnız Akhalıları değil
Haçlı ordularını da
durdurdu

adamdaki
cesarete bakın siz
söz dinlemeyip
kazmayı
Doğu?dan vurmuştu

bu kovboy şapkalı ve
fularlı adam
– film setini şaşırmış bir John Wayne? ?
devirdikten sonra düşmanlarını
– ama içten yaralı –
apansız ayrıldı
ören yerinden

geride
künyesi kaldı

baktık:

Manfred Korfmann
1942 doğumlu
namı müstear Osman Bey
Köln’de doğmuştu ama
Vilusa’ydı
asıl yurdu
ve
göbek adı
Hektor’du.

[Kaynak: farklıhaber8.com]

Kayıtlı Değil Son Yazıları...

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir