Yerel Gündem 21’e Veda…

Yakın çevremden kimseyi ikna edemedim, sevinçle başladığımız Çanakkale Yerel Gündem 21 (YG21) çalışmasını onurlu bir şekilde sonlandırmaya. Kimse dediklerim, bu çalışmanın tüm sürecinde yer alan 20-30 kişilik ekip ile şu anda varlıklarını bu projeye borçlu olan başta kent konseyi ve organlarıdır.

Halbuki Çanakkale YG21, 1997’de ilk uluslararası proje olarak başlayıp yol aldığında, kent örgütlenmesi ve içeriği olarak 2002 yılında en özgün ve en başarılı örnekler arasına girmişti. 9 kentle başlayan ve ilklerin arasında yer alan Çanakkale kentinin bu başarısı, sivil yapısından kaynaklanıyordu.

Yöntem ve usul farkının yanı sıra, niteliksel başarısı da dillere destandır. Kent eylem planı ile kent konseyi konusundaki kavramsal üretimler, diğer kentlere örnek olmuştur.

Mütevazı oldukça tepemize biniyorlar. Bu kentte uluslararası gündemi yakalamanın yanı sıra, bilfiil uluslararası gündemi yaratan birkaç on kişilik cengaverler, kentin birçok alanında söz söylemiş, proje geliştirmiş ve gelişme adına önermeler yapmıştır.

Yer yer gündeme düşen birçok konuda YG21 düşünce üretmiş, öneriler ve yöntemler geliştirmiştir. Ben bu kaynaklardan çok yararlanıyorum. Çanakkale YG21 pratiği konusunda birçok yüksek lisans ve hatta doktora tezi yapıldığını biliyoruz. Birçok üniversitenin arşivine girecek derecede değerli bilgilerdir bunlar. Üretmeden laf söylemeyi seçen bazı kesimlere de öneriyorum; Bir kütüphaneyi dolduracak kadar arşive, bilgiye ve dokümana sahip YG21 çalışmalarından yararlanmalısınız.

Önceki adı IULA-EMME (Uluslararası Yerel Yönetimler Birliği, Doğu Akdeniz Orta Doğu Bölge Teşkilatı), yeni adı da UCLG-MEWA (Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler, Orta Doğu ve Batı Asya Teşkilatı) olan örgüt adına ulusal koordinasyon görevini yürüten Sevgili Sadun Emrealp, 25 Ağustos 2011 tarihli bildirisinde YG21 projesinin bittiğini söyledi. Kendisinin vedası ve teşekkürü olan bu metin, aynı zamanda YG21 çalışmalarının bundan sonraki sahibinin Kent Konseyleri olduğunu da ifade etmekteydi.

Uluslararası ve yerel ilişkilerin ulusal koordinasyonunu üstlenen uzman 5 Eylül 2011 tarihi itibariyle görevinin bittiğini deklare etmektedir. Projenin uluslararası ve ulusal ayakları bitmiş olan Çanakkale’de ne oldu dersiniz. Ben kişisel olarak uyardım; Çanakkale YG21 sekreterini sözlü olarak, Kent Konseyi Genel Kurulunda yazılı başvuru yaparak Başkan ve Yöneticileri uyardım. Sevinçle başlayıp, namusluca sürdürdüğümüz bu projeyi onurluca bitirmeliyiz ve bittiğini deklare etmeliyiz dedim. Bu veda şenliklerle kutlanmalı, 14 yıllık birikim ciddi bir ürüne dönüşmelidir dedim. Sonuç, sallamaca….

Kuruluşundan bugüne inandığım bir proje olan ve birçok kademesinde ve organında aktif görev üstlendiğim Çanakkale Yerel Gündem 21’e ben veda ediyorum. Çok şey öğrendim, verdiklerimi karşılıksız ve beklentim olmadan gönüllülük çerçevesinde sundum. Dolayısıyla, onurumla ve korkusuzca mutlu olduğumu paylaşmak isterim.

Bence, özel bir YG21 kütüphanesini (arşivini) bu 14 yıllık çabalar hakkediyor. Arşivdeki dokümanlar ve ekipmanlar yağmalanmadan bu önerim dikkate alınır mı? bilemem… Çünkü “sallamaca” kültürü devam ediyor.

Filtreler:

Mimar İsmail Erten Son Yazıları...

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir